Cara Membuat Ekstrak Vanila

Sungguh, sangat mudah untuk membuat ekstrak vanila buatan sendiri! Anda hanya memerlukan dua bahan dan sedikit masa. Bagus untuk baking sendiri atau untuk hadiah!

Cara Membuat Ekstrak Vanila bakeorbreak.com

Ekstrak Vanila Buatan Sendiri

Ekstrak vanila adalah bahan ruji dalam penaik. Malah menambah sedikit pada makanan yang dibakar boleh meningkatkan rasa.

Walaupun terdapat banyak jenama ekstrak vanila yang berbeza tersedia, sangat mudah untuk membuat sendiri dengan hanya kacang vanila, alkohol, bekas dan sedikit kesabaran.

Bukan sahaja mudah dan menjimatkan untuk membuat ekstrak vanila, tetapi botol ekstrak vanila buatan sendiri juga boleh dijadikan hadiah menarik untuk rakan-rakan yang membakar. Dapatkan botol kaca kecil di kedai kraf. Kemudian, buat label untuk ekstrak menggunakan pelekat atau label kecil. Selesaikan dengan beberapa reben atau benang yang cantik.

Apakah Jenis Kacang Vanila yang Digunakan

Terdapat pelbagai jenis kacang vanila yang tersedia, dengan yang paling biasa digunakan ialah Madagascar, Mexico, dan Tahiti. Setiap daripada mereka mempunyai ciri rasa yang tersendiri. Kacang Vanila Bourbon Madagascar adalah jenis kacang vanila yang paling biasa. Rasa mereka mungkin apa yang anda bayangkan apabila anda memikirkan rasa vanila.

Varieti yang anda gunakan adalah soal keutamaan. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang vanila itu dan vanila lain, sediakan panduan saya tentang vanila.

Biji vanila juga boleh didapati dalam gred. Kacang gred A bagus untuk memasak dan membakar. Mereka mempunyai kandungan lembapan yang tinggi supaya rasa mereka mudah keluar. Biji vanila gred B biasanya dianggap lebih sesuai untuk membuat ekstrak vanila kerana kandungan lembapannya yang lebih rendah. Rasa mereka akan meningkatkan ekstrak anda dengan baik dari semasa ke semasa.

kacang vanila di atas dulang putih kecil

Berapa Banyak Biji Vanila untuk Digunakan

Anda mungkin akan melihat beberapa kelainan dalam bilangan biji vanila yang disyorkan untuk digunakan untuk membuat ekstrak vanila. Itu bergantung kepada keutamaan perisa, walaupun terdapat beberapa piawaian untuk apa yang dianggap sebagai ekstrak vanila tulen.

Untuk ekstrak vanila tulen, FDA menetapkan bahawa ia mengandungi 13.35 auns kacang vanila setiap gelen alkohol. Kami tukang roti di rumah tidak mungkin membuat ekstrak vanila dengan gelen, jadi anda boleh melakukan sedikit pengiraan untuk mengetahui berapa banyak biji vanila yang anda perlukan untuk jumlah alkohol yang anda ingin gunakan.

Anda boleh mengukur biji vanila anda mengikut berat atau membuat anggaran. Satu auns biji vanila biasanya terdiri daripada 6 hingga 8 biji vanila.

Botol yang anda lihat dalam foto ini mempunyai kapasiti 100ml, atau kira-kira 3.3 auns. Bergantung pada saiz kacang, saya menggunakan 2 atau 3 biji vanila untuk isipadu ini. Jika anda membuat botol 4 auns, gunakan 3 atau 4 biji. Untuk sebotol 8 auns, gunakan 6 hingga 8 biji vanila.

Vanila Lipat Tunggal lwn Lipat Ganda

Ekstrak vanila boleh dibuat sebagai satu kali ganda atau dua kali ganda. Nisbah yang dinyatakan di atas adalah standard untuk membuat vanila satu kali ganda. Itulah kekuatan kebanyakan vanila yang anda akan dapat di kedai runcit anda.

Ekstrak vanila dua kali ganda, seperti yang anda rasa, adalah dua kali lebih kuat. Jika anda lebih suka rasa vanila yang kuat, maka hanya gunakan dua kali lebih banyak biji vanila semasa membuat ekstrak anda.

Anda mungkin mendapati bahawa anda suka membuat sesuatu di antara lipatan tunggal dan dua kali ganda, dan itu tidak mengapa. Laraskan sambil anda membuat lebih banyak untuk mencari nisbah yang sesuai untuk citarasa anda.

kacang vanila dalam botol kaca

Apakah Jenis Bekas untuk Digunakan

Pilih botol kaca atau balang yang mempunyai pengedap yang baik. Botol dengan penyumbat atau balang pengetinan adalah pilihan yang baik. Anda juga boleh menggunakan semula bekas untuk membuat ekstrak vanila jika penutupnya masih ketat. Pilih saiz yang sepadan dengan jumlah ekstrak yang anda ingin buat. Jika anda membuat beberapa botol untuk hadiah, anda boleh membuat satu botol besar dan bahagian kemudian atau membuat botol yang lebih kecil dari awal.

Bersihkan dan keringkan botol dengan teliti sebelum mula membuat ekstrak. Anda juga boleh membersihkan botol dengan meletakkannya di dalam air mendidih selama 10 minit. Itu tidak begitu diperlukan, tetapi anda boleh mengambil langkah itu jika anda suka.

Anda boleh menggunakan botol kaca jernih atau ambar. Botol ambar akan membantu menghalang cahaya supaya ekstrak vanila anda akan kekal dengan baik. Botol kaca jernih adalah baik, walaupun. Pastikan anda menyimpannya di tempat yang gelap seperti kabinet dapur. Dengan mana-mana jenis botol, simpan ekstrak vanila anda di tempat yang sejuk dan kering.

Satu perkara yang perlu dielakkan semasa menyimpan ekstrak anda ialah penyumbat gabus. Ini boleh merosot dari semasa ke semasa dan membenarkan bau lain masuk ke dalam botol.

Apakah Jenis Alkohol untuk Digunakan untuk Ekstrak Vanila

Seterusnya, pilih alkohol anda. Ia mestilah alkohol kalis tinggi seperti vodka, rum, brendi atau bourbon. Alkohol 80 kalis biasanya merupakan kekuatan pilihan. Vodka biasa digunakan kerana ia tidak menambah sebarang perisa tambahan. Tetapi, anda pasti boleh menggunakan mana-mana alkohol yang anda suka atau kebetulan ada di tangan.

Saya lebih suka membuat ekstrak vanila dengan vodka. Tidak perlu berbelanja secara besar-besaran untuk vodka yang mahal kerana perisa utama datang dari kacang vanila.

Bolehkah saya Membuat Ekstrak Vanila Tanpa Alkohol?

Walaupun saya belum mencubanya, anda boleh membuat ekstrak vanila tanpa alkohol. Gantikan 3 bahagian gliserin gred makanan dan 1 bahagian air untuk alkohol. Konsistensi dan rasa akan berbeza, tetapi ia harus berfungsi sebagai pengganti yang baik dalam penaik.

Cara Menyediakan Biji Vanila

Anda boleh menggunakan sama ada kacang vanila utuh atau dikikis. Jika menggunakan kacang utuh, potong kacang memanjang dengan pisau tajam. Ini boleh dilakukan dengan pisau atau gunting. Jangan potong sepanjang jalan; hanya bukanya cukup untuk mendedahkan bahagian dalam.

Jika menggunakan kacang yang digunakan sebelum ini dalam resipi, pastikan anda menggunakan kacang vanila yang hanya dikikis, bukan dimasak. Juga perlu diingat bahawa jika anda menggunakan kacang yang dikikis, anda mungkin perlu menambah kacang tambahan untuk mencapai rasa yang sama.

balang kaca yang diisi dengan kacang vanila dan vodka, dengan corong kecil dimasukkan ke dalam bahagian atas

Cara Mengisi Botol

Seterusnya, masukkan biji vanila ke dalam bekas. Jika ia terlalu tinggi untuk dimuatkan, anda boleh melipatnya atau memotongnya supaya ia muat di bawah tempat garisan isi cecair. Jika perlu, gunakan objek sempit seperti penyepit untuk menolak kacang ke dalam bekas.

Sukat alkohol dalam cawan penyukat dan tuangkan ke dalam botol supaya ia menutupi kacang. Jika bekas anda mempunyai bukaan yang sempit, gunakan corong untuk menjadikan proses ini lebih mudah dan kurang kemas.

Tutup botol dan goncang perlahan-lahan. Adalah idea yang baik untuk melabelkan botol itu, walaupun itu hanya dengan tarikh yang dibuat. Anda yang mempunyai kebolehan artistik mungkin mahu membuat gaya label anda sendiri. Demi kesederhanaan, anda boleh melabelkan hanya dengan label pelekat yang dibeli. Letakkan di tempat yang sejuk dan gelap.

sebotol ekstrak vanila yang baru dibuat

Bagaimana sekarang?

Kira-kira sekali seminggu, goncang botol sekali lagi. Anda akan melihat cecair menjadi lebih gelap. Selepas 4 minggu, ekstrak sedia untuk digunakan, tetapi ia akan menjadi yang terbaik selepas kira-kira 8 minggu. Sesetengah orang lebih suka menunggu sehingga 6 bulan! Ekstrak harus disimpan selama-lamanya jika disimpan dengan betul.

Setelah ekstrak vanila sedia untuk digunakan, tambahkannya pada resipi seperti yang anda lakukan dengan ekstrak vanila yang dibeli di kedai. Semasa anda membuat lebih banyak kumpulan ekstrak, buat pelarasan yang diperlukan pada bilangan kacang atau pelbagai alkohol untuk menyempurnakan ekstrak anda mengikut citarasa anda.

Bolehkah saya mengisi semula Botol Ekstrak Vanila?

Semasa anda menggunakan vanila anda, anda boleh mengisi semula jika anda suka. Sesetengah orang lebih suka menambah botol vanila mereka secara rutin untuk memastikan kacang ditutup. Tambahkan lebih banyak alkohol untuk mengisinya, dan goncangkannya.

Bergantung pada jumlah alkohol yang perlu anda tambah, anda mungkin perlu menambah kacang lain untuk mendapatkan rasa kembali kepada kekuatan yang anda inginkan. Jika anda perasan baunya tidak begitu kuat, mungkin idea yang baik untuk menambah kacang lain.

Perlu diingat masa yang diambil untuk ekstrak vanila mencapai keadaan terbaik yang boleh digunakan apabila membuat keputusan sama ada anda ingin mengisi semula botol sedia ada atau membuat botol baharu.

beberapa botol ekstrak vanila buatan sendiri

Bolehkah Kacang Vanila Digunakan Semula untuk Ekstrak Vanila?

Anda pastinya boleh menggunakan semula kacang vanila untuk kumpulan baru ekstrak vanila. Mereka akan, sudah tentu, kehilangan sebahagian daripada rasa mereka setiap kali, jadi anda mungkin akan mendapat hasil terbaik menggabungkannya dengan kacang baru.

Ini terpulang kepada anda sepenuhnya. Jika anda tidak mahu sebarang bintik vanila dalam ekstrak anda, maka anda boleh tuangkan vanila melalui penapis jaringan halus untuk mengeluarkannya.

Jika ekstrak vanila anda telah berada dalam kabinet anda untuk beberapa lama, kacang boleh mula rosak. Dalam kes itu, menapis adalah idea yang baik untuk mengeluarkan kepingan kacang yang besar itu.

sebotol ekstrak vanila buatan sendiri dengan label terperinci

Apa Yang Perlu Dilakukan Dengan Biji Vanila Terpakai

Jika anda mengeluarkan biji vanila anda daripada ekstrak buatan sendiri, ia boleh digunakan untuk membuat gula vanila. Keringkan kacang dengan baik terlebih dahulu. Kemudian letakkan kacang dalam gula pasir dan simpan tertutup rapat. Ia sepatutnya sedia untuk digunakan dalam masa kira-kira sebulan.

Resepi Baking Vanila

Setelah ekstrak vanila anda sedia untuk digunakan, cubalah salah satu daripada resipi vanila ini.

botol ekstrak vanila yang baru dibuat di hadapan beberapa botol ekstrak vanila tua

botol ekstrak vanila yang baru dibuat di hadapan beberapa botol ekstrak vanila tua

bahan-bahan

  • 6 hingga 8 biji vanila (kira-kira 1 auns atau 28g)

  • 8 auns (236ml) vodka 80 kalis (atau alkohol 8 kalis lain seperti bourbon, rum atau brendi)

  • bekas kaca dengan kedap yang ketat

Arahan

  1. Belah biji vanila di tengah dengan pisau atau gunting yang tajam. Jangan hiris habis-habisan kacang.
  2. Letakkan kacang di dalam bekas, lipat atau potong mengikut keperluan agar muat.
  3. Tuangkan alkohol ke atas kacang, pastikan kacang benar-benar tenggelam.
  4. Tutup bekas dengan ketat, dan simpan di tempat yang sejuk dan gelap.
  5. Ekstrak akan sedia untuk digunakan selepas seawal 4 minggu, tetapi 8 minggu adalah lebih baik, dan lebih lama kemungkinan terbaik.

Nota

Skalakan resipi mengikut keperluan untuk membuat botol yang lebih kecil untuk kegunaan peribadi atau membuat beberapa botol untuk disimpan dan dihadiahkan. (Botol yang digambarkan di sini mempunyai kapasiti 100ml.)

Simpan di tempat yang sejuk dan gelap. Disimpan dengan betul, ekstrak vanila akan bertahan selama bertahun-tahun.

Produk yang Disyorkan

Bake or Break ialah peserta dalam Program Amazon Services LLC Associates, program pengiklanan ahli gabungan yang direka untuk menyediakan cara untuk kami memperoleh yuran dengan memaut ke Amazon.com dan tapak gabungan.

Soalan Lazim

Apakah alkohol terbaik untuk membuat ekstrak vanila?

Vodka biasanya dianggap sebagai pilihan terbaik untuk membuat ekstrak vanila kerana ia tidak menambah sebarang rasa tambahan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan bourbon, brendi, rum atau alkohol lain yang kalis 80.

Apakah jenis biji vanila yang menghasilkan ekstrak terbaik?

Sebenarnya tiada “terbaik” tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Untuk ekstrak vanila serba guna, kacang vanila Madagascar adalah pilihan yang baik. Walau bagaimanapun, Mexico, Tahiti, atau varieti lain juga akan berfungsi.

Adakah saya perlu menggunakan biji vanila gred A atau gred B?

Kacang dikelaskan sebagai gred A atau gred B. Gred tersebut hanya berkaitan dengan cara ia digunakan dan bukan pada kualitinya. Kacang gred B sering dilabelkan sebagai “gred ekstrak” kerana ia lebih disukai untuk membuat ekstrak kerana kandungan lembapannya yang rendah.

Berapa biji vanila yang saya perlukan untuk membuat ekstrak?

Peraturan am yang baik ialah 3 hingga 4 biji setiap 4 auns alkohol, atau 6 hingga 8 biji setiap 8 auns.

Bolehkah kacang vanila digunakan semula untuk membuat ekstrak?

Anda sepatutnya boleh menggunakan semula kacang vanila untuk beberapa kelompok ekstrak vanila. Anda akan mendapat pulangan yang semakin berkurangan dari semasa ke semasa, tetapi anda boleh menggabungkannya dengan kacang segar untuk melanjutkan penggunaannya.

Berkongsi ini:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *