Cara Membuat Gula Kayu Manis

Jika anda menikmati makanan bakar kayu manis, anda akan menyukai resipi gula kayu manis ini. Ia mempunyai banyak kegunaan dalam penaik dan seterusnya!

Cara Membuat Gula Kayu Manis bakeorbreak.com

Gula Kayu Manis Buatan Sendiri

Bukankah anda hanya suka rasa gula kayu manis? Ia adalah salah satu gabungan rasa kegemaran saya! Walaupun anda boleh membelinya di pasar raya anda, ia sangat mudah dan hanya memerlukan beberapa bahan. Dan ia mempunyai banyak kegunaan!

Di bawah, anda akan temui semua yang anda perlu tahu tentang membuat gula kayu manis buatan sendiri, daripada jenis gula untuk digunakan kepada nisbah gula kayu manis yang sempurna. Dan, sudah tentu, kita akan bercakap tentang pelbagai cara anda boleh menggunakannya!

Apakah Gula Kayu Manis?

Gula kayu manis adalah campuran kayu manis dan gula. Semudah itu! Ia digunakan untuk menyedapkan makanan atau sebagai topping. Walaupun ia boleh dibeli di kedai, ia juga sangat mudah dibuat di rumah. Apa yang anda perlukan ialah dua bahan itu dan anda sudah bersedia untuk pergi!

pemandangan atas gula dan kayu manis dalam mangkuk putih

Perkara yang Anda Perlukan

Nama mengatakan semuanya – kayu manis dan gula! Saya tidak bergurau apabila saya mengatakan ia sangat mudah untuk dibuat.

 • Serbuk kayu manis
 • gula – Lihat nota saya di bawah tentang menggunakan pelbagai jenis gula.
 • Mangkuk
 • Satu sudu atau pukul

Apakah jenis kayu manis yang perlu saya gunakan?

Kayu manis yang dikisar ringkas adalah semua yang anda perlukan untuk membuat gula kayu manis. Terdapat dua jenis asas kayu manis – Ceylon dan cassia. Kayu manis Cassia mempunyai rasa yang lebih kuat, manakala kayu manis Ceylon mempunyai rasa yang lebih lembut dan kompleks. Sama ada baik, jadi pilih jenis yang anda suka.

Anda juga boleh membuat kayu manis yang dikisar sendiri daripada batang kayu manis. Itu paling biasa dilakukan dengan parut atau lesung dan alu, walaupun sebaliknya anda juga menggunakan pemproses makanan atau pengisar rempah. Anda juga boleh menggunakan beg atas zip, pin rolling dan pencerobohan anda sendiri untuk menumbuk beberapa batang kayu manis menjadi serbuk.

Tidak kira jenis kayu manis yang anda gunakan, pastikan ia segar. Jika ia telah duduk di dalam kabinet dapur anda untuk seketika, ia mungkin kehilangan banyak rasa.

Apakah jenis gula yang perlu saya gunakan?

Untuk kebanyakan tujuan, saya mengesyorkan membuat gula kayu manis dengan sama ada gula pasir atau gula kasar.

Selalunya, ia dibuat dengan gula pasir, gula putih standard yang mudah anda temui di kedai runcit anda. Untuk tekstur yang serupa, anda juga boleh menggunakan gula halus.

Untuk menggunakan gula kayu manis sebagai topping, anda boleh menggunakan gula kasar, seperti gula pasir atau gula berkilau. Saya sering membuatnya dengan gula pasir putih untuk kilauan tambahan.

Pilih gula anda berdasarkan cara anda akan menggunakan campuran selepas ia dibuat. Jika anda ingin menyalut biskut sebelum dibakar, gula pasir mungkin akan berfungsi dengan lebih baik. Untuk hanya menyiram di atas apa sahaja yang anda bakar atau untuk menambah di atas roti bakar, mana-mana jenis akan berfungsi.

pandangan atas dua balang kaca berisi gula kayu manis
Dari atas: gula kayu manis dibuat dengan gula pasir dan dengan gula pasir

Bolehkah saya menggunakan gula merah?

Ya, anda boleh menggantikan gula merah jika anda suka. Campuran jenis ini sering digunakan dalam inti seperti yang anda dapati dalam gulungan kayu manis. Perlu diingat bahawa gula perang mengandungi molase, yang memberikan konsistensi dan tahap kelembapan yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, anda akan menggabungkan gula perang dan kayu manis pada masa anda memerlukannya. Jika anda ingin menyimpannya, pastikan adunan ditutup rapat kerana lembapan itu boleh menyejat, menyebabkan gula mengeras.

Bolehkah saya menggunakan gula tepung?

Anda boleh membuat gula kayu manis dengan gula tepung (gula manisan). Varieti ini bagus untuk menyapu barang yang dibakar selepas dibakar. Gula jenis ini cenderung berketul, jadi anda perlu menapisnya dengan baik semasa mengadun. Anda juga mungkin mendapati bahawa ia tidak disimpan dengan baik kerana kecenderungan untuk bergumpal.

Cara Membuat Gula Kayu Manis

Ia sememangnya tidak mudah untuk membuat gula kayu manis buatan sendiri. Masa penyediaan boleh diabaikan, kerana anda hanya akan mengukur bahan-bahan dan kacau. Dapatkan apa yang anda perlukan dan mari lakukan ini!

Letakkan gula ke dalam mangkuk atau bekas simpanan. Ukur jumlah gula yang anda perlukan dan letakkan sama ada dalam mangkuk adunan atau bekas yang anda rancang untuk gunakan untuk menyimpan gula kayu manis. Saya paling kerap menggunakan cawan pada satu masa untuk menyimpan, tetapi anda boleh menggunakan lebih atau kurang mengikut keperluan dengan mudah.

Masukkan kayu manis. Ukur jumlah kayu manis yang sesuai untuk jumlah gula yang anda gunakan, dan tambahkannya pada gula. (Lihat di bawah untuk maklumat lanjut tentang nisbah terbaik gula kepada kayu manis untuk digunakan.)

Gaul sebati sehingga sebati. Kacau kedua-dua bahan sehingga sebati. Sudu atau pemukul akan melakukan kerja itu. Jika anda mencampurkan dalam bekas dengan penutup yang ketat, maka anda boleh goncang yang baik untuk mencampurkannya.

Apakah nisbah terbaik untuk gula kayu manis?

Saya suka menggunakan nisbah 4 bahagian gula kepada 1 bahagian kayu manis mengikut isipadu. Ini bermakna jika anda menggunakan secawan gula, maka anda memerlukan 1/4 cawan kayu manis. Untuk 1/2 cawan gula, anda memerlukan 2 sudu besar kayu manis. Untuk membuat lebih atau kurang, anda boleh melakukan beberapa matematik mudah untuk menskalakan ini untuk memenuhi keperluan anda.

Jika anda lebih suka rasa kayu manis yang lebih atau kurang, maka anda boleh mendailnya mengikut citarasa anda untuk menjadi lebih berani atau lebih ringan. Dalam kebanyakan kes, ini tidak semestinya lebih tepat. Selepas anda membuatnya beberapa kali, anda akan belajar untuk menganggarkan amaun untuk mendapatkan nisbah yang anda suka.

pandangan atas atas gula kayu manis pada sudu kayu kecil

Cara Menyimpan

Gula kayu manis akan bertahan sangat lama disimpan dalam bekas kedap udara. Gula tidak benar-benar rosak jika disimpan dengan baik, walaupun ia boleh mengambil rasa basi. Kayu manis biasanya menjadi faktor penentu berapa lama untuk menyimpan gula kayu manis. Kayu manis kehilangan rasa dari masa ke masa, jadi anda biasanya boleh menghidunya dan melihat sama ada ia masih kuat dan segar.

Anda boleh membuatnya secara berkelompok apabila anda memerlukannya dan menyimpan selebihnya dalam balang atau bekas kedap udara lain. Balang rempah kosong atau bekas lain yang mengelak dengan baik akan berfungsi. Tambahkan label dengan nama dan tarikh.

Cara Menggunakan Gula Kayu Manis

 • Buat sekumpulan Snickerdoodles. Ia adalah salutan yang sempurna untuk kuki klasik ini! Brown Butter Snickerdoodles, White Chocolate Snickerdoodles dan Cookie Butter Snickerdoodles ialah beberapa kegemaran di BoB.
 • Gunakannya untuk muffin atasseperti Mini Chocolate Chip Donut Muffins.
 • Buat beberapa Gigitan Kek Pound. Tukarkan sisa kek paun menjadi hidangan kayu manis dengan Gigitan Kek Pound Gula Kayu Manis.
 • Gunakannya sebagai topping mudah untuk pencuci mulut dan hidangan seperti Cinnamon Almond Scones, Snickerdoodle Bars, Brown Sugar Apple Cobbler dan Cinnamon Pear Cake.
 • Maniskan sarapan anda. Taburkan di atas oatmeal, yogurt, penkek, wafel atau roti bakar. Anda juga boleh menyimpannya dalam a penggoncang jadi senang nak grab untuk memeriahkan sarapan pagi anda.
gula kayu manis dalam balang kaca

gula kayu manis dalam balang kaca

bahan-bahan

 • 1 cawan (200g) gula pasir*

 • 1/4 cawan (4 sudu besar) kayu manis tanah**

Arahan

 1. Satukan gula dan kayu manis hingga sebati.
 2. Letakkan dalam bekas kedap udara untuk penyimpanan.

Nota

Skalakan resipi mengikut keperluan, pastikan nisbah gula kepada kayu manis pada 4:1 mengikut volum.

*Sebaliknya, anda boleh menggunakan gula kasar, gula halus, gula perang atau gula manisan, bergantung pada cara anda menggunakannya. Lihat nota saya di atas resipi untuk maklumat lanjut.

**Untuk gula kayu manis yang lebih lemah atau lebih kuat, gunakan sedikit atau lebih sedikit kayu manis.

Produk yang Disyorkan

Bake or Break ialah peserta dalam Program Amazon Services LLC Associates, program pengiklanan ahli gabungan yang direka untuk menyediakan cara untuk kami memperoleh yuran dengan memaut ke Amazon.com dan tapak gabungan.

Bake or Break ialah peserta dalam Program Amazon Services LLC Associates, program pengiklanan ahli gabungan yang direka untuk menyediakan cara untuk kami memperoleh yuran dengan memaut ke Amazon.com dan tapak gabungan.

Berkongsi ini:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *