Cara Membuat Janggut Palsu Dengan Ampas Kopi: Langkah Mudah!

lelaki berjanggut menutup matanya dengan cawan kopi

Janggut palsu mungkin tidak kelihatan asli dalam kehidupan sebenar, tetapi ia boleh menjadi penyamaran yang bagus untuk video YouTube atau TikTok. Walaupun anda boleh menggunakan banyak bahan untuk mencipta kesan istimewa ini, serbuk kopi adalah antara pilihan yang paling murah dan mudah didapati. Teruskan membaca kerana kami menyediakan panduan langkah demi langkah untuk membuat janggut palsu dengan serbuk kopi dan beberapa bahan lain yang anda mungkin sudah ada di rumah anda.

pembahagi 3

Sebelum awak bermula

Kami amat mengesyorkan anda mengumpulkan segala-galanya sebelum anda memulakan projek anda, jadi anda tidak perlu berhenti sehingga anda selesai. Anda memerlukan serbuk kopi, madu dan berus cat berbulu lembut untuk menghasilkan janggut palsu.

Alat dan bahan

  • Sayang
  • serbuk kopi
  • Berus cat berbulu lembut
  • Pencuci muka yang lembut
  • Kain bersih

1. Bersihkan Muka Anda

lelaki mencuci muka
Kredit Imej: Tadeusz Lakota, Unsplash

Langkah pertama ialah menggunakan pembersih lembut dan air suam untuk menyental muka anda bagi menghilangkan bahan cemar seperti kotoran, minyak dan solekan lama. Setelah bersih, biarkan ia kering sepenuhnya sebelum beralih ke langkah seterusnya.


2. Sapukan Pelekat

balang madu
Kredit Imej: PollyDot, Pixabay

Celupkan berus cat berbulu lembut anda ke dalam madu, dan gunakannya untuk sapukan filem pelekat nipis pada bahagian bawah muka dan pipi anda di sepanjang garis rahang. Berus akan membolehkan anda menjadi lebih tepat dan akan membantu mengelakkan anda daripada menggunakan terlalu banyak madu. Luangkan masa anda untuk mendapatkan maklumat dalam talian yang baik tentang di mana janggut akan berada.


3. Sapukan Ampas Kopi

sesudu kopi tanah
Kredit Gambar: Didi, Pexels

Dengan pelekat di tempatnya, sudah tiba masanya untuk menambah serbuk kopi. Pegang sejumlah kecil di tangan anda, dan sapukan perlahan-lahan pada muka anda. Alasan harus melekat pada pelekat dan kekal pada muka anda selepas anda mengambil tangan anda. Jika ia tidak melekat, anda mungkin perlu menambah lebih banyak pelekat.


4. Sentuh Ia

lelaki dengan serbuk kopi di mukanya
Kredit Imej: Pelakon Seribuan, Shutterstock

Anda boleh menyapu serbuk kopi dengan lembut dengan tuala kertas atau kain bersih yang lembut untuk membantu melicinkannya dan menjadikannya kelihatan lebih semula jadi. Tuala kertas atau kain basah juga boleh membantu anda mengeluarkan bahan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, menolak kopi terlalu banyak boleh menyebabkan ia bergumpal dan kelihatan tidak semula jadi.


5. Bersihkan

lelaki membersihkan mukanya
Kredit Imej: Marco Duarte, Pixabay

Sebaik sahaja anda menyelesaikan video anda atau apa sahaja tugas yang anda perlukan untuk mempunyai janggut palsu, anda boleh membersihkan muka anda. Jika anda melakukannya sekali sahaja, anda boleh membasuhnya di dalam singki, tetapi ketahui bahawa serbuk kopi boleh melekat pada bahagian dalam paip, yang berpotensi menyebabkan tersumbat. Jadi, jika ini adalah projek biasa, kami mengesyorkan mengelap tanah dari muka anda dengan kain dan meletakkannya ke dalam baldi air yang boleh anda taburkan di atas taman anda.

pembahagi 6

Alternatif Janggut Kisar Kopi

Aplikasi Pelekat

Kami mengesyorkan menggunakan berus besar berbulu lembut untuk menyebarkan madu ke muka anda, kerana ia akan membantu anda membuat garisan yang bersih. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan jari anda, pisau mentega atau alat lain, tetapi ingat untuk memastikan lapisan pelekat tetap nipis.

Alternatif Pelekat

Kami mengesyorkan menggunakan madu sebagai pelekat kerana ia baik untuk kulit anda dan mudah ditanggalkan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan sirap jagung, minyak sayuran, atau jeli petroleum sebagai pelekat untuk mencipta janggut palsu yang berjaya.

Alternatif Kopi

Anda tidak mahu menggunakan kopi mahal untuk projek ini. Mana-mana jenama murah akan berjaya; anda hanya memerlukan satu cawan atau kurang. Anda juga boleh mengitar semula tanah terpakai, tetapi anda mesti mengeringkannya terlebih dahulu di bawah cahaya matahari atau ketuhar yang ditetapkan pada suhu rendah.

Kehalusan Tanah

Mana-mana kopi pra-kisar yang anda temui di kedai akan berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pengisar, anda akan mendapati bahawa kisar yang lebih halus akan melekat pada muka anda dengan lebih mudah, manakala sesuatu yang lebih kasar akan kelihatan lebih semula jadi dari dekat, jadi pilih yang paling sesuai untuk projek anda.

pembahagi 2

Ringkasan

Mencipta janggut palsu menggunakan serbuk kopi mungkin bukan pilihan terbaik jika anda pergi ke pesta atau perlu memakai kostum untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, ia bagus apabila anda memerlukan sesuatu yang cepat dan tidak memerlukan kos yang tinggi, dan proses itu menggunakan item yang boleh anda temui di sekitar rumah anda. Pelekat madu juga akan membuatkan kulit anda berasa licin dan lembut.


Kredit Imej Pilihan: Goami, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *