Cara Membuat Risotto – Sehat

Jom buat risotto dengan cara yang mudah!! Risotto boleh menakutkan bagi sesetengah orang, tetapi pastinya ia tidak perlu dengan arahan langkah demi langkah. Ia mudah dan keluar dengan tekstur berkrim dan lazat setiap kali. Hidangan sampingan atau hidangan utama yang hebat!

Sama ada anda sedang mencari hidangan mewah untuk dihidangkan kepada syarikat, atau makan malam mingguan yang ringkas, kaedah membuat risotto ini tidak akan mengecewakan!

Saya rasa kita tidak pernah bercakap tentang hubungan cinta saya dengan Risotto. Ia adalah hidangan Itali KEGEMARAN mutlak saya, PERNAH!!! Nasi berkrim yang sebenarnya tidak mengandungi bahan berkrim, tetapi masih mempunyai konsistensi makanan selesa yang berkrim & kaya. Saya membuatnya dengan kerap. Dan dengan kerap, sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Risotto ialah idea saya tentang makanan yang selesa. Lupakan pasta, bahan ini membuatkan mana-mana hidangan kelihatan mewah! Dipasangkan dengan protein yang lazat seperti Lemon Chicken Piccata atau Apple Cider Pork Chops saya, dan anda menikmati makan malam Ahad yang lazat. Bahan utama ialah wain putih, kerana ini bermula sebagai asas yang lazat kepada rasa yang luar biasa. Saya tahu beberapa orang yang terintimidasi dengan membuat risotto, tetapi anda tidak sepatutnya begitu!! Saya akan memberi anda kaedah “bukti bodoh” saya yang memerlukan perhatian tetapi sangat berbaloi. Saya telah menambah beberapa keenakan musim luruh di sini dengan labu butternut, cendawan dan sage.

Anda boleh membuat risotto ini dengan mudah dalam kira-kira 30 minit. Ia memerlukan sedikit tangan untuk mengacau, tetapi ia sememangnya tidak sukar! Mari kita mulakan!

Bahan-bahan yang anda perlukan untuk membuat Risotto

 • Beras Arborio: nasi ala Itali ini berbeza dengan nasi tradisional. Apabila dimasak dalam cecair ia bukan sahaja mengembang, tetapi ia mengeluarkan kanji yang menghasilkan tekstur berkrim!
 • Bawang merah: Saya memulakan risotto saya dengan menumis bawang merah dan bawang putih. Anda hanya memerlukan 1 di sini
 • Bawang putih: cincang halus atau cincang!
 • Wain putih: Saya suka Sauvignon Blanc di sini. Wain pada mulanya menambah kedalaman dan rasa yang begitu banyak kepada risotto, ia adalah satu kemestian! Jika anda tidak mempunyai wain, anda sentiasa boleh menggunakan sup.
 • kuahnya: anda boleh menggunakan sup ayam atau sup sayur di sini
 • cendawan: Saya biasanya sentiasa menambah cendawan ke risotto saya! Bersahaja dan tambahan yang lazat.
 • Tambahan tambahan: Saya menambah skuasy butternut potong untuk variasi musim luruh ini, dan sage cincang untuk bahagian atas. Saya juga suka beberapa keju parmesan untuk hiasan!

30 minit masa memasak!

Kunci untuk membuat risotto yang sempurna ialah kacau, kacau dan kacau lagi!! Dengan variasi ini, saya mulakan dengan menumis bawang merah, bawang putih, labu butternut dan cendawan semuanya. Saya mengeluarkan sayur-sayuran, dengan pengecualian beberapa baki bawang merah, kemudian menambah beras Arborio. Anda tidak mahu sayur menjadi lembek. Selepas risotto tumis selama beberapa minit, mulakan pusingan pertama cecair. Saya sentiasa memulakan saya dengan wain putih kering (Sauvignon Blanc adalah kegemaran saya di sini). Tunggu sehingga cecair diserap sebelum menambah pusingan cecair seterusnya!

Selepas wain, saya menambah sup sayur-sayuran (kadang-kadang ayam), satu cawan pada satu masa. Tunggu sehingga cecair telah diserap dalam setiap pusingan sebelum menambah lebih sup. Jumlah masa memasak untuk risotto adalah tepat sekitar 30 minit. Sangat berbaloi korang!! Anda akan mula melihat tekstur berkrim. Sebaik sahaja risotto saya selesai dimasak, saya masukkan sayur-sayuran dan beberapa sage segar. Keju Parmesan juga hebat, tetapi tidak perlu.

Petua untuk Risotto

Seperti yang saya nyatakan di atas, anda perlu terus mengacau (tetapi juga tidak terlalu banyak untuk membenarkan udara berlebihan dalam risotto) dan pastikan anda menambah pusingan seterusnya cecair sebaik sahaja kebanyakan cecair diserap, 1 cawan pada satu masa. Ini membolehkan Petua lain yang berfungsi dengan baik dengan risotto, pastikan sup anda hangat. Ia akan menyerap lebih baik dan memberi anda kanji berkrim itu. Akhirnya, jangan terlalu masak! Risotto serupa dengan pasta dan anda mahukannya al dente.

Bolehkah anda menyimpan risotto dan nikmati kemudian?

Ini tidak betul-betul disyorkan. Selepas duduk di dalam peti sejuk dan dipanaskan semula, ia cenderung menjadi lebih lembap. Anda masih boleh menikmati sisa makanan, tetapi risotto bukanlah hidangan yang boleh disiapkan.

Hidangkan risotto anda dengan resipi ini

Risotto sesuai sebagai hidangan tersendiri. Tetapi dipasangkan dengan protein atau salad sentiasa idea yang baik!

Risotto Berkrim Mudah dan Sempurna

Anda akan menyukai kaedah mudah ini untuk membuat risotto dengan tekstur berkrim yang paling sempurna! Semuanya datang dalam masa 30 minit.

Masa Persediaan 10 minit

Masa Memasak 30 minit

Jumlah masa 40 minit

Hidangan 6 hidangan

bahan-bahan

 • 3
  sudu besar
  minyak zaitun
 • 1
  bawang merah
  dicincang
 • 2
  bunga cengkih
  bawang putih
  hancur
 • 10
  oz
  cendawan dihiris
 • 12
  oz
  labu butternut
  potong segi empat kecil
 • 1.5
  cawan
  nasi arborio
 • 1
  cawan
  wain putih kering
 • 5-6
  cawan
  stok sayur atau ayam
  pada suhu bilik atau dipanaskan
 • 3
  sudu besar
  bijak segar dicincang

Arahan

 1. Mulakan dengan memanaskan minyak zaitun dalam periuk besar berdasar berat di atas api sederhana tinggi. Masukkan bawang merah, bawang putih, cendawan dan labu butternut, masak sehingga lembut dan cendawan berwarna perang sedikit (kira-kira 6-8 minit). Anda boleh mengeluarkan cendawan dan labu butternut di sini untuk mengelakkannya daripada menjadi lembek. Atau anda boleh biarkan mereka memasak dengan nasi untuk memudahkan urusan. Masukkan beras Arborio, kacau rata dan masak selama kira-kira satu minit lagi.

 2. Masukkan wain dan reneh, kacau sentiasa sehingga cecair diserap (kira-kira 2-3 minit).

 3. Kecilkan api kepada sederhana, masukkan 1 cawan air rebusan, kacau kerap sehingga stok diserap.

 4. Masukkan baki stok 1 cawan pada satu masa, kacau selalu dan biarkan setiap penambahan diserap sepenuhnya sebelum menambah cawan seterusnya. Saya menggunakan antara 5 dan 6 cawan. Pastikan nasi lembut dan berkrim, tetapi tidak lembek. Jumlah masa memasak adalah tepat sekitar 30 minit.

 5. Teratas dengan bijak cincang segar, dan keju parmesan (pilihan).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *