Cara Menggunakan Visual Merchandising untuk Memaksimumkan Jualan Berasaskan Tumbuhan – vegconomist

ProVeg International baru-baru ini telah menerbitkan sebuah infografik yang meneroka tujuh teknik dagangan berbeza yang boleh digunakan oleh peruncit untuk menjadikan pembelian berasaskan tumbuhan mudah dan menyeronokkan untuk pengguna.

Apabila ia datang untuk menjual makanan berasaskan tumbuhan, amat penting bahawa ia semudah mungkin untuk dikesan – atau anda berisiko pengguna mengabaikannya sama sekali. Jadi, bagaimanakah peruncit boleh menjadikan lorong dan rak lebih mudah untuk dinavigasi pelanggan supaya mereka lebih cenderung untuk membuat pembelian berasaskan tumbuhan?

Pembeli sering mengimbas rak dari kiri ke kanan dan/atau atas ke bawah seolah-olah membaca buku, jadi peruncit harus menjadikan proses pengimbasan ini semudah dan berkesan yang mungkin. Menggunakan teknik penyekatan visual-merchandising adalah kunci.

gambar rak pasar raya ihsan ProVeg
Imej ihsan ProVeg

Antara teknik yang disyorkan ini, adalah menyekat bahan. Dalam kaedah ini, produk yang mengandungi bahan utama yang sama dikumpulkan bersama di rak untuk membantu pelanggan mencari produk yang mengandungi bahan tertentu dengan mudah. Contohnya, dalam kategori susu tanpa tenusu, anda boleh mengumpulkan minuman mengikut badam, soya, oat dan sebagainya, berbanding dengan pengumpulan mengikut jenama.

Adalah penting untuk mempunyai pelbagai bahan utama, tetapi pastikan anda mengetahui bahan yang paling popular dengan khalayak anda; pilihan pengguna cenderung berbeza mengikut lokasi negara. Di samping itu, pastikan anda tidak membebankan pembeli anda dengan terlalu banyak pilihan, kerana ini boleh menyebabkan rak anda kelihatan kemas dan tidak kemas, menjejaskan jualan secara negatif.

Rak pasar raya dengan susu alt ihsan ProVeg
Imej ihsan ProVeg

“Julat dan pilihan adalah kunci. Jika pengguna tidak menyukai sesuatu produk atau ia tidak menepati selera mereka, mesti ada baris lain untuk mereka cuba, jika tidak, ia boleh menyebabkan kehilangan jualan. Sentiasa mengimbas pasaran dan mengikuti perkembangan terkini dengan rangkaian baharu dan pelancaran baharu daripada jenama sedia ada adalah penting. Lebih besar kategori, lebih besar pilihan. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan penduaan SKU. Ya, pengguna mahukan pilihan, tetapi tidak terlalu banyak pilihan untuk perkara yang sama,” kata Lisa Gawthorne, pengasas Bravura Foods.

Matlamat perdagangan visual adalah untuk menjadikan pengalaman membeli-belah (melayari lorong dan rak) mudah dan menyeronokkan untuk pelanggan anda, ini seterusnya bermakna apabila berhadapan dengan produk berasaskan tumbuhan anda, mereka lebih cenderung untuk memasukkannya ke dalam bakul. Ia menang-menang untuk semua!


Untuk mengetahui lebih lanjut tentang dagangan visual dan menemui teknik berguna lain, klik di sini untuk membaca artikel penuh. Jika anda berminat untuk membangunkan strategi runcit anda dan meningkatkan keuntungan berasaskan tumbuhan anda, anda boleh menghubungi ProVeg International di [email protected].

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *