Carta Pengekstrakan Espresso: Cara Menarik Syot Terbaik!

mesin espresso

Sudah tentu, anda pernah mendengar betapa sukarnya untuk mendapatkan pukulan espresso yang sempurna. Malah barista yang paling disayangi dan berbakat di luar sana boleh mengalami kesukaran ketika datang ke pekerjaan ini. Malangnya, menguasai pukulan espresso adalah bahagian utama untuk menjadi ahli kopi. Lagipun, Espresso adalah dalam kebanyakan minuman kopi kegemaran kami. Walaupun menarik pukulan espresso terbaik memerlukan masa dan latihan, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk mencapai matlamat anda dengan lebih cepat. Dengan mengikuti langkah di bawah, dengan berhati-hati, anda akan menguasai pukulan espreso dan membuat minuman kopi yang lazat dalam keselesaan rumah anda sendiri.

Jika anda tergesa-gesa, sila langkau ke carta pengekstrakan espreso berguna kami. Jika tidak, mari belajar tentang espresso!

pembahagi 6

Apakah Espresso?

Sebelum kita meneruskan langkah-langkah untuk mendapatkan tangkapan espresso yang sempurna, mari kita lihat apa itu espresso. Ramai peminum kopi mempunyai minuman yang mereka suka beli di kedai tempatan mereka, tetapi tidak pasti kandungannya. Kebanyakan yang anda nikmati, mungkin mempunyai espresso sebagai asasnya. Espresso boleh dinikmati sendiri. Apabila ini berlaku, ia biasanya dihidangkan sebagai pukulan atau pukulan berganda.

Kebanyakan espresso diperbuat daripada mesin espresso. Anda boleh membuat espresso tanpa mesin, tetapi mari kita hadapi itu, mesin membuat perkara lebih mudah. Pukulan rasa penuh ini dibuat dengan memaksa air panas bertekanan melalui kopi yang dikisar halus. Ini dikenali sebagai menarik pukulan. Apabila pukulan anda berada di dalam cawan anda, anda akan melihat lapisan krim yang terletak di atas.

Sekarang setelah anda tahu apa itu pukulan espresso, mari belajar cara menarik yang terbaik.

pukulan espresso yang kaya dengan krim dalam cawan berdinding dua

Di bawah Diekstrak Sedikit Kurang Diekstrak Sempurna Diekstrak Lebih Sedikit Lebih Diekstrak
rasa Sayur-sayuran masam manis pahit Terbakar
Masa < 25 saat 25-35 saat >35 saat

1-5 Bar 6-9 Bar 10-12 Bar >12 Bar
> 45 saat Gunakan Lebih Banyak Tekanan Kisar Lebih Kasar Kisar Lebih Kasar Buang Perkara & Mulakan Semula
30-45 saat Kisar Lebih Halus Espresso Sempurna Kisar Lebih Kasar Buang Perkara & Mulakan Semula
<30 saat Kisar Lebih Halus Kisar Lebih Halus Gunakan Kurang Tekanan Buang Perkara & Mulakan Semula
pukulan espresso panas
Kredit Imej: Vassamon Anansukkasem, Shutterstock

Cara Menarik Pukulan Espresso Sempurna:

Seperti mana-mana sahaja, menarik pukulan espreso yang sempurna memerlukan peralatan dan bahan yang betul. Berikut ialah perkara yang perlu anda kumpulkan sebelum anda bermula:

  • Mesin espresso
  • Pengisar
  • Penimbang
  • Portafilter
  • Tamper
  • Air yang ditapis
  • Cawan
  • Kopi segar dan berkualiti
  • Pemasa

1. Pemanasan awal

Sebelum anda boleh mula menarik pukulan anda, penapis portabel, cawan dan mesin espreso anda perlu dipanaskan terlebih dahulu. Anda melakukan ini dengan menarik pukulan kosong. Untuk melakukan ini, hanya mengalirkan air melalui mesin anda dan ke dalam cawan anda tanpa menggunakan kopi. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa setiap mesin espreso adalah berbeza yang bermakna ia mungkin tidak panas secepat yang lain.


2. Kisar Kacang Anda

Kunci kepada mana-mana kopi yang lazat adalah kacang segar dan berkualiti. Itulah sebabnya lebih baik untuk mengisar kacang anda sebelum menarik pukulan espreso anda. Tekstur kisar kacang anda adalah penting semasa membuat pukulan anda. Jika kacang anda terlalu halus, pukulan anda akan diekstrak secara berlebihan dan mempunyai rasa pahit. Sebaliknya, jika alasan anda terlalu kasar, pukulan anda akan menjadi terlalu berair dan rasa agak masam. Kebanyakan membandingkan konsistensi kisar yang sempurna dengan gula pasir.


3. dos

Dos ialah jumlah kopi yang anda letakkan dalam penapis anda untuk membuat tangkapan anda. Biasanya, orang lebih suka melakukan pukulan dua kali. Jika itu yang anda tarik, 14 – 18 gram adalah jumlah yang baik untuk digunakan.

serbuk espresso dalam portafilter
Kredit Imej: Devin Avery, Unsplash

4. Tamping

Tamping ialah apabila anda mengawal pengekstrakan dengan membungkus dan meratakan tanah dalam penapis porta anda. Ini memastikan air dipaksa melalui kopi secara konsisten. Untuk melakukan ini, letakkan penapis anda pada kawasan yang rata seperti kaunter anda, dan gunakan tekanan sehingga kopi anda kelihatan digilap dan sekata.


5. bancuh

Kini tiba masanya untuk meletakkan portafilter ke dalam mesin. Setelah berada di tempatnya, letakkan cawan anda yang telah dipanaskan di bawahnya. Mulakan tarikan anda dan gunakan masa dan tonton pukulan anda. Anda sepatutnya melihat minuman anda mula gelap, kemudian bertukar kepada warna keemasan. Campuran berbuih hendaklah dituangkan ke dalam cawan anda dalam aliran yang nipis dan tidak pecah. Pukulan berganda berukuran 2 auns. Apabila tangkapan anda mencapai tahap ini, lihat pemasa anda. Untuk tarikan yang sempurna di mana pengisaran, dos dan tamp adalah sempurna, 20 hingga 30 saat harus berlalu.

membancuh kopi espresso
Kredit Imej: Mokup, Pixabay

Keputusan Anda

Sekarang, seperti yang telah kami nyatakan, mengambil pukulan terbaik espresso memerlukan latihan. Jika keadaan tidak berjalan lancar, beberapa pelarasan mungkin perlu dibuat. Bekerja dengan dos anda, tamp dan kisar sehingga anda melihat tarikan anda keluar secara konsisten, dengan krim tebal yang kaya di atasnya. Sebaik sahaja perkara ini berlaku, anda telah menghasilkan pukulan espresso yang sempurna.

pembahagi 4

Fikiran Akhir

Walaupun langkah-langkah untuk menarik tangkapan espresso yang sempurna mungkin kelihatan sukar, dengan sedikit percubaan dan kesilapan, anda boleh menjadi sama baik dengan barista kegemaran anda. Sebaik sahaja anda menguasai teknik ini, anda boleh mula membuat semua minuman kopi kegemaran anda apabila anda mengidam.


Kredit Imej Pilihan: sonerkose, Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *