Coffee Bonbon – Decadent Decaf

Kami meneruskan siri catatan blog berkaitan resipi, kali ini resipi membawa kami ke Sepanyol dan Vietnam.

Sekarang persoalannya adakah anda ingin menggoncang minuman kopi anda sedikit dan mungkin anda mempunyai sedikit rasa manis? Jadi mengapa tidak mencuba kafe Bombón. Minuman manis dan lazat ini yang juga disebut sebagai latte Sepanyol berasal dari bandar Valencia yang indah dan dari situ ia merebak ke seluruh Sepanyol.

Oleh kerana rasa manis dan kekayaannya (daripada susu pekat), ia sering dihidangkan selepas makan sebagai pencuci mulut.

Jadi bagaimana anda membuat kafe Bombón

Mulakan dengan menuangkan espresso yang kuat ke dalam gelas (saya cadangkan melakukan pukulan dua kali), anda kemudian menambah susu pekat manis dan bahagian atasnya dengan krim putar.

Jika anda suka menjadikannya lebih dekaden, dan kami fikir anda melakukannya, maka resipi di bawah adalah cara untuk pergi.

Bahan-bahan (4 hidangan)

  • 1 cawan krim putar berat
  • 1/4 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan espresso
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 4 sudu besar serbuk koko

Mulakan dengan menambah ekstrak vanila ke dalam krim dan pukul sehingga ia membentuk puncak lembut.

Bancuh 8 auns kopi espresso.

Tuangkan kopi sama rata ke dalam 4 cawan kaca kecil. Masukkan susu pekat ke dalam kopi, kira-kira 2 auns cecair setiap gelas. Oleh kerana susu pekat lebih berat daripada kopi ia akan tenggelam ke bawah, kemudian atasnya dengan krim putar.

Akhir sekali, taburkan 1 sudu besar serbuk koko ke atas setiap cawan dan pastikan untuk dihidangkan dengan sudu. Anda perlu mengacau minuman dengan baik serta mencampurkan susu pekat dan krim putar dengan kopi supaya kemanisan dan keberanian bersatu dan menghasilkan gabungan yang sempurna.

Kopi Kenari

Kini di Kepulauan Canary mereka telah membawa kafe Bombón ke peringkat seterusnya dan mencipta Café Canario. Kafe Canario ialah Bombón versi dewasa sahaja. Selain itu, kepada ramuan standard Bombón anda menambah Licor 43 (berperisa vanila kuning terang minuman keras Sepanyol), kayu manis dikisar dan sepotong kulit lemon.

Bukan sahaja lazat tetapi ia juga kelihatan menarik kerana lapisan terletak berasingan di dalam cawan.

Kopi ais Vietnam

Hidangkan Bombón dalam keadaan sejuk dan kemungkinan besar ia akan dipanggil kopi ais Vietnam (atau cà phê đá). Ini adalah gabungan mudah sama ada kopi titisan atau pukulan berganda espresso dengan susu pekat dicampur dengan banyak ais. Pastikan anda menggunakan kopi panggang gelap jika anda ingin membuat kopi drip kerana kopi anda perlu mempunyai sedikit kekuatan, atau susu pekat akan mengatasi rasa kopi.

Kami berharap kami membasahkan wisel anda untuk salah satu minuman yang menarik ini dan berharap untuk membawakan anda lebih banyak ramuan kopi yang menarik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *