Coklat Hitam Masin Count Chocula Candy Bars

Coklat Hitam Masin Count Chocula Candy Bars

Saya sentiasa berasa nostalgia apabila melihat bijirin Halloween mencecah rak. Saya masih ingat iklan Count Chocola, Booberry dan Frankenberry dari hari kartun pagi Sabtu saya dengan baik, jadi ia benar-benar sebahagian daripada musim – walaupun saya tidak makan banyak daripadanya sekarang seperti yang saya lakukan dahulu! Namun, saya menghadapi kesukaran untuk menahan godaan untuk mengambil beberapa kotak apabila musim bergulir. Saya mahu bermain dengan mereka sama seperti saya mahu memakannya dan, mujurlah, mereka sebenarnya bahan yang bagus untuk digunakan. Pada masa lalu, saya telah membuat Bar Bijirin Frankenberry dan Ais Krim Susu Bijirin Count Chocula, tetapi Bar Gula-gula Coklat Gelap Masin Count Count Chocula yang lazat ini pasti menjadi kegemaran walaupun anda belum lagi menggemari bijirin itu.

Bar ini sebenarnya terletak di suatu tempat di antara bar coklat dan bar granola, walaupun mereka pastinya agak dekat dengan bahagian dekaden spektrum kerana mereka telah menggunakan banyak coklat dan mempunyai rasa coklat yang sangat mendalam. Ia mungkin kelihatan seperti bar bijirin pada pandangan pertama, tetapi satu-satunya marshmallow yang anda akan dapati di dalamnya ialah yang terdapat dalam bijirin! Bijirin coklat memberikan mereka rasa rangup yang hebat – dibantu dengan penambahan badam panggang – dan tekstur ringan yang mengingatkan bar coklat yang menggunakan nasi kembung untuk tekstur. Sudah tentu, saya menggunakan Count Chocula, namun anda boleh menggunakan bijirin coklat kembung lain untuk mendapatkan hasil yang serupa apabila bijirin bermusim yang menyeramkan tidak tersedia.

Saya menggunakan kedua-dua coklat tanpa gula dan coklat putih dalam bar ini, dan bukannya menggunakan coklat gelap sahaja, seperti namanya. Coklat tanpa gula menghasilkan nota koko yang pahit manis, manakala coklat putih menyumbang rasa manis berkrim dan sedikit vanila. Coklat putih sahaja mungkin terlalu manis, tetapi ia benar-benar sebati dengan coklat tanpa gula. Salutan coklat yang terhasil mempunyai sedikit rasa krim coklat susu, tetapi semua rasa coklat gelap yang kuat. Pastikan anda menggunakan coklat putih berkualiti tinggi yang hanya mengandungi mentega koko sebenar, tiada apa-apa dengan lemak sayuran lain yang ditambah. Sentuhan penamat ialah taburan garam laut yang membuatkan semua perisa meletus – dan akan membuatkan anda kembali untuk menggigit lagi.

Coklat Hitam Masin Count Chocula Candy Bars

Bar ini disimpan dengan baik apabila disimpan dalam bekas kedap udara dan harus bertahan sehingga seminggu, jika ia tidak dimakan terlebih dahulu. Saya suka memakannya sebagai bar, namun anda boleh memotongnya menjadi segi empat sama bersaiz gigitan atau bahkan menghancurkan adunan menjadi kepingan kecil untuk tambahan kepada adunan jejak. Adalah penting untuk membiarkan bar duduk dan menyejukkan/menetap sepenuhnya pada suhu bilik sebelum ia disimpan, jadi biarkan masa untuk menyediakannya lebih awal.

Coklat Hitam Masin Count Count Bar
4 sudu besar mentega
4 sudu besar sirap jagung
1/4 sudu kecil garam
4 oz coklat tanpa gula, dicincang halus
4 oz coklat putih, dicincang
3 oz badam yang dibakar dan dihiris
1 oz keropok graham dicincang kasar
1 oz Count Chocula Cereal (atau bijirin coklat lain)
garam kasar, untuk topping

Alas kuali 9 inci dengan kerajang aluminium atau kertas parchment yang digris ringan.
Dalam periuk kecil, sikat mentega dan sirap jagung dan masak sehingga mendidih. Masukkan garam.
Letakkan coklat cincang dalam mangkuk besar dan tuangkan campuran mentega panas ke atasnya. Biarkan campuran berdiri selama 1 minit, kemudian kacau sehingga sangat licin. Masukkan badam, keropok graham dan bijirin, kacau dengan spatula sehingga bersalut sepenuhnya. Pindahkan adunan ke dalam kuali yang disediakan dan ratakan ke dalam lapisan yang sekata, tekan lapisan ke bawah dengan sangat kuat untuk memastikan bahawa bar melekat bersama apabila ia telah ditetapkan. Taburkan dengan secubit garam kasar.
Benarkan bar duduk, tidak bertutup, pada suhu bilik sehingga ia betul-betul set, sekurang-kurangnya 1-2 jam. Apabila padat dan ditetapkan, gunakan pisau tajam untuk memotong menjadi bar. Simpan dalam bekas kedap udara.

Membuat 12-15 bar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *