Coklat NXT Asas Tumbuhan Callebaut untuk Chef dan Artisan Tiba di Arab Saudi – vegconomist

Callebautbahagian coklat gourmet Belgium Kumpulan Barry Callebautbaru-baru ini melancarkan coklat berasaskan tumbuhan ‘Callebaut NXT’ di Arab Saudi. NXT ialah rangkaian coklat 100% berasaskan tumbuhan, gelap dan ‘susu’ yang disusun khas untuk tukang masak dan tukang.

“NXT akan membantu chef yang bercita-cita tinggi untuk mencipta semula resipi pastri dan coklat tradisional”

Menurut penyelidikan oleh Barry Callebaut, coklat berasaskan tumbuhan menunjukkan pertumbuhan pesat dalam minat, terutamanya di kalangan orang muda. Di seluruh Timur Tengah, permintaan makanan berasaskan tumbuhan meningkat, termasuk pencuci mulut yang mempunyai kepentingan yang sangat besar dalam budaya makanan.

NXT Callebaut telah mencipta semula coklat gourmet Belgium untuk membuat pencuci mulut dan coklat vegan, berasaskan tumbuhan, bebas alergen dan mesra planet yang dibuat di seluruh dunia.

makaroni yang diisi dengan choc berasaskan tumbuhan
© Callebaut

Ciptaan coklat NXT di Riyadh

Sebagai sebahagian daripada strategi pelancaran pasarannya di Arab Saudi, Callebaut mengadakan acara di Hotel Marriot di Riyadh untuk menunjukkan pelbagai kemungkinan NXT. Seperti yang dilaporkan oleh Berita Arabcef terkenal mengejutkan tetamu dengan pencuci mulut coklat yang dibuat menggunakan coklat berasaskan tumbuhan NXT.

Chef Marike Van Beurden menyampaikan tiga pencuci mulut; bar snek teh Earl Grey, tart hazelnut dan limau nipis, dan kek kelapa eksotik. Ketua Akademi Coklat MENA, Chef Romain Renardmemilih dua resipi mengadun aprikot, buah markisa dan limau dengan coklat vegan. Dan Chef Panagiotis Samaras dari Chocolate Academy Dubai mencipta bonbon kacang tanah dan karamel vegan menggunakan Susu NXT tanpa tenusu.

bonbon karamel diperbuat daripada choc NXT berasaskan tumbuhan
© Callebaut

Membantu pembuat coklat dan tukang

Menurut Callebaut, coklat berasaskan tumbuhan NXT memberikan rasa hebat, tekstur berkrim, rasa mulut dan kualiti yang sama seperti coklat tradisional. Siri NXT tidak mengandungi kesan tenusu dan bebas alergen – bebas kacang, bebas soya, bebas tenusu dan bebas gluten.

Untuk membantu tukang masak dan tukang mengembangkan ciptaan mereka dengan coklat berasaskan tumbuhan, Callebaut telah mencipta platform dalam talian NXT yang menawarkan maklumat, penyelesaian dan resipi, boleh diakses melalui kod QR yang terdapat pada pek coklat.

Xuan-Lai Huynh, peneraju jenama global Callebaut, mengulas mengenai siri NXT: “Pakar dan pasukan R&D Callebaut mengambil masa tiga tahun untuk menghidupkan inovasi unik ini. Apa yang menjadikannya lebih istimewa ialah keseluruhan konsep sedang digerakkan bukan sahaja oleh pasukan R&D kami tetapi lebih-lebih lagi oleh cef dan tukang yang bersemangat. Mencipta resipi vegan, berasaskan tumbuhan dan bebas tenusu membangkitkan semua pengetahuan cef yang telah memohon sejak beberapa generasi. Bagi kebanyakan orang, ia seperti memulakan semula. NXT akan membantu cef yang bercita-cita tinggi untuk mencipta semula resipi pastri dan coklat tradisional dan meningkatkan hidangan coklat berasaskan tumbuhan tanpa tenusu, vegan, daripada segmen ‘niche’ kepada pergerakan global.”

NXT sudah tersedia di Riyadh dan Jeddah melalui rakan kongsi rasmi Callebaut Mawassem Al Ghizaa Co. EMF Saudi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *