Di Denver, Convivio Café Menawarkan Sambungan Hangat ke Guatemalan Coffees Berita Kopi Harian oleh Majalah Roast

Pengasas Convivio Cafe

Pengasas Convivo Café Vivi Lemus dan Kristin Lacy di kedai kopi baharu di Denver. Foto oleh Brookleigh Photography, ihsan Convivio Café.

Sebuah kedai kopi baharu di Denver menelefon keserasian kopi sedang mewujudkan hubungan kopi dan budaya yang jelas ke Guatemala yang meluas sehingga ke tempat panggang.

Program kopi Convivio tertumpu terutamanya pada kopi yang dipanggang di atau berhampiran tempat kopi diternak dan dikisar. Dalam fasa pembukaan lembut semasa, termasuk kacang panggang dari Guatemala Kopi Gento dan selari 14serta dari syarikat kopi Nicaragua Kopi Vega.

Kafe Denver

Foto oleh Brookleigh Photography, ihsan Convivio Café.

Ketiga-tiga syarikat itu menekankan perkongsian rapat dengan ladang pekebun kecil yang menghasilkan kopi yang ditanam teduh, menurut Convivio.

“Dengan memanggang di dalam negara, mereka mengekalkan lebih banyak keuntungan di negara asal, mewujudkan lebih banyak pekerjaan untuk petani dan keluarga mereka, dan membantu meningkatkan pasaran domestik kopi istimewa di negara pengeluar,” kata Pengasas Bersama Convivio Café Kristin Lacy kepada Daily Coffee Berita. “Selanjutnya, kami percaya model ini memecahkan struktur kuasa dan model ekonomi yang mengecualikan petani daripada mendapat manfaat daripada dan menikmati produk mereka sendiri.”

Syarikat itu telah membina pangkalan pelanggan selama lebih daripada dua tahun melalui jualan dalam talian dan pop timbul kopi di acara di seluruh Denver. Sementara itu, antara mencari lokasi, pembinaan dan pemeriksaan, pembukaan kedai kopi telah lebih setahun dalam pembuatan.

Convivio kini menduduki kawasan seluas 1,740 kaki persegi di dalam bangunan berusia berabad-abad di kejiranan Berkeley-Regis.

Kristin Lacy dan Vivi Lemus dari Convivio Café

Kristin Lacy dan Vivi Lemus di Guatemala.

Ribut salji cahaya rentetan hangat berkelip dari alang siling terdedah, di mana mural hitam dan putih daripada artis tempatan menghiasi dinding pemisah. Portal melengkung melalui pembahagi menggemakan imej logo syarikat sebuah jambatan, menandakan hubungan antara dua budaya.

Banyak tumbuhan pasu dan herba kedai yang mengimbau tumbuh-tumbuhan yang subur di Guatemala dipelihara oleh siang hari yang membanjiri tingkap bangunan sudut.

Bar kopi biru yang menenangkan diserlahkan dengan jubin buatan tangan yang diperoleh pemiliknya daripada perniagaan milik wanita di Antigua. Melalui pengisar yang dibuat oleh Mahlkönig dan Baratza, mesin espreso La Marzocco Linea PB 3 kumpulan dan pembancuh batch Bunn, minuman disediakan untuk pelanggan menikmati perabot terpakai yang digunakan semula di sekitar kedai.

“Matlamat kami adalah untuk mewujudkan ruang yang mesra dan mesra di mana masyarakat boleh berasa selesa, dan kami mahu membangkitkan hubungan itu ke Guatemala dan bumi, tempat asal kopi kami,” kata Pengasas Bersama Convivio Café Vivi Lemus kepada DCN. “Tetapi apa yang paling penting bagi kami ialah mewujudkan tempat di mana tiada yang terlalu berharga atau rapuh. Kami mahu menjadi tempat di mana seseorang diingatkan tentang melangkah ke rumah abuela — perasaan hangat dan selesa itu.”

Titisan rumah “kafe de la casa” adalah campuran kacang dari wilayah Huehuetenango dan Fraijanes Guatemala, dipanggang di Guatemala oleh Gento Coffee Lead Roaster Ashley Prentice untuk cawan yang seimbang dan menyenangkan orang ramai setiap hari.

“Kadang-kadang kopi boleh menjadi sedikit sombong di sini, seperti anda perlu memahami semua nuansa dan menghargai keasidan dan terroir, tetapi tidak semua orang merasakan seperti itu,” kata Lacy. “Oleh kerana kami mensasarkan untuk menjadi lebih inklusif kepada mereka yang tidak suka kopi secara tradisional, iaitu ramai orang Latin yang tinggal dalam komuniti kami, kami mahu mempunyai pelbagai pilihan yang sesuai dengan selera mereka, yang boleh mengambil sedikit krim dan gula. — tiada pertimbangan — dan masih menampilkan yang terbaik daripada yang terbaik apabila melibatkan pengeluar berkualiti.”

Makanan Kafe Convivio 2

Foto oleh Brookleigh Photography, ihsan Convivio Café.

Untuk permintaan espreso yang lebih tinggi, Convivio beralih kepada pemanggang Denver tempatan Kopi Pintu Tembaga — kilang panggang milik wanita yang menggunakan elektrik berkuasa angin, yang campuran espreso tiga bijinya datang sepenuhnya daripada petani yang terdiri daripada wanita. Menu makanan di kedai menampilkan pastri segar gaya Guatemala tradisional dan antojitos pinggan kecil.

Lacy dan Lemus kedua-duanya berasal daripada latar belakang bukan untung, dan kedua-duanya merasakan hubungan istimewa ke Guatemala.

“Kedua-dua latar belakang dan pilihan hidup kami telah dimaklumkan oleh komuniti tempat kami tinggal dan bekerja, komuniti yang kami mahu lihat berkembang,” kata Lemus, yang dilahirkan di Bandaraya Guatemala dan mengembara ke semua 22 negeri yang sedang membesar.

Selepas bekerja untuk seketika sebagai paralegal di firma undang-undang imigresen di Denver, Lemus beralih ke jawatan pengurusan sepenuh masa di bukan untung Dapur Sun Valley menjalankan “barang runcit tanpa kos” dan program latihan pekerjaan belia.

Sementara itu, Lacy menumpukan 12 tahun yang lalu untuk bekerja untuk pelbagai organisasi di Amerika Syarikat dan di luar negara, termasuk pembangunan ladang bukan untung yang berpangkalan di Guatemala Benih Baru.

Lacy berkata, “Pengalaman ini benar-benar memberi inspirasi kepada saya kekaguman terhadap petani, risiko yang mereka ambil, inovasi gigih yang mereka miliki, dan secara keseluruhannya hanya mahu mereka memperoleh lebih banyak keuntungan daripada produk luar biasa mereka.”

Lacy dan Lemus kini tidak sabar untuk menganjurkan tayangan dokumentari, mesyuarat kumpulan sokongan, pertunjukan seni dan banyak lagi di rumah tetap Convivio, sambil terus mempamerkan semua perkara Guatemala.

“Kami mempunyai perisa unik dan tawaran makanan yang menyerlahkan palet luar biasa Amerika Tengah, begitu banyak perkara yang anda tidak akan dapati di kedai kopi lain di sini di Denver,” kata Lacy. “Motivasi asal untuk semua ini adalah untuk mempunyai convivio; berkumpul di mana kita semua dialu-alukan dan kita boleh berkongsi rasa baharu, bahasa baharu, pengalaman baharu dan meraikan komuniti. Jadi, itulah yang seterusnya untuk Convivio Café, hanya komuniti yang menyeronokkan.”


Convivio Café terletak di 4935 West 38th Ave. di Denver. Beritahu editor DCN tentang kedai kopi atau kafe baharu anda di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *