Di manakah Starbucks Mendapatkan Biji Kopinya? (Data 2022)

Starbucks mungkin jenama kopi paling terkenal di dunia. Kopi mereka terkenal dengan aroma, kelicinan dan rasa yang kaya. Tetapi di manakah Starbucks mendapatkan biji kopinya?

Starbucks mendapat biji kopinya terutamanya dari Amerika Latin, Asia-Pasifik dan Afrika. Syarikat itu membeli kopi dari 30 negara daripada 70 negara yang mengeluarkan kopi. Mereka memilih negara yang berbeza untuk diimport supaya mereka boleh memberikan pelanggan mereka pelbagai jenis perisa kopi yang unik.

Starbucks memilih kawasan yang terkenal dengan tanaman kopi mereka untuk membeli kopi mereka.

Walau bagaimanapun, mereka hanya membeli dari ladang yang memenuhi etika pengeluaran dan standard buruh mereka. Artikel ini akan menerangkan sebab syarikat suka membeli kopinya daripada pelbagai sumber.

Kawasan kegemaran Starbucks untuk mendapatkan biji kopi

Wilayah dan iklim mempunyai kesan ke atas rasa kopi. Setiap negara menambah rasa sendiri kepada kacang. Itulah sebabnya Starbucks mengimport kopinya dari beberapa tempat.

Terdapat kira-kira 70 negara yang menghasilkan kopi, dan Starbucks membeli kacangnya daripada sekurang-kurangnya 30 daripadanya.

Mendapatkan kopi dari pelbagai negara memastikan bekalan yang konsisten. Selain itu, mengimport kacang dari seluruh dunia membolehkan syarikat menawarkan pelbagai perisa.

Walaupun sumbernya di lebih 30 negara, gergasi kopi itu mengutamakan tiga wilayah di atas semua: Asia-Pasifik, Afrika dan Amerika Latin.

Setiap wilayah mempunyai cara tersendiri untuk menanam dan menuai kopi, yang memberikan rasa unik kepada kacang. Keupayaan Starbucks untuk mengekalkan perisa ini adalah sebab ia berdiri di atas pesaingnya.

Mari lihat jenis kopi yang Starbucks dapat dari tiga kawasan kegemarannya.

Amerika Latin

Starbucks membeli 3% daripada jumlah bekalan kopi di duniadan kebanyakannya datang dari Amerika Latin. Kacang dari sini terdapat dalam banyak adunan Starbucks. Rantau ini menghasilkan kacang berkualiti tinggi dengan rasa yang tidak putus-putus.

Malah di Amerika Latin, setiap negara mempunyai iklim berbeza yang mempengaruhi rasa kopi. Sebagai contoh, biji kopi yang diimport syarikat dari Costa Rica sedikit berbeza dari segi rasa berbanding kacang Brazil.

Biji kopi Brazil.
Biji kopi Brazil

Amerika Latin terkenal dengan tiga perisa tanda dagangan: koka, rempah lembut, dan kacang.

Biji kopi Amerika Latin rangup dengan keasidan, menjadikan kopi “berzahir”. Keasidan berasal dari tanah gunung berapi, yang banyak terdapat di negara seperti Costa Rica.

Faktor lain untuk rasa berasid ialah proses penapaian yang digunakan oleh tumbuhan kopi di rantau ini.

Asia Pasifik

Starbucks membeli sebahagian besar kopinya dari Asia-Pasifik. Rasa kopi di sini unik dan tidak terdapat di tempat lain.

Syarikat menggunakan perisa ini dalam kebanyakan adunan tandatangannya.

Kopi Asia Pasifik berbadan penuh, licin dan sederhana berasid. Ia tanah, herba, licin, dan sirap.

Afrika

Syarikat itu mendapat perisa eksotiknya dari Afrika, rumah kepada beberapa perisa unik. Beberapa negara Afrika seperti Ethiopia terkenal dengan eksport kopi mereka.

Biji kopi Ethiopia.
Biji kopi Ethiopia

Afrika memberikan gergasi kopi itu aroma sitrusnya. Rasa kopi Afrika sitrus, coklat, dan beri.

Dari manakah datangnya kopi Starbucks Reserve?

Program kopi Starbucks Reserve menjual perisa asal tunggal. Ia menjual perisa ini di bar kopi dan kedai panggang Starbucks mewahnya.

Program ini adalah untuk penggemar kopi yang lebih suka perisa tertentu.

Syarikat itu membeli biji kopi untuk Rizab Starbucks dari ladang atau kawasan tertentu untuk setiap kumpulan. Setiap lokasi menjual kopi simpanannya dalam kelompok kecil.

Awak boleh lihat artikel lengkap ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Starbucks Reserve dan bagaimana ia berbeza daripada kedai Starbucks biasa.

Mengapa Starbucks tidak membeli kopi dari satu tempat?

Terdapat beberapa sebab mengapa Starbucks tidak membeli kopinya dari satu tempat sahaja:

Pelbagai rasa

Seperti yang dinyatakan, setiap wilayah memberikan rasa unik kepada biji kopinya. Faktor seperti tanah, iklim, dsb., memberi kesan kepada rasa.

Untuk menambah lebih banyak perisa kepada adunannya, syarikat itu membeli biji kopinya dari ladang terbaik di seluruh dunia. Ia membolehkan mereka menawarkan pelanggan pelbagai jenis perisa asli.

Mana-mana pencinta kopi akan memberitahu anda bahawa perisa Columbia mempunyai rasa yang lebih pedas, manakala perisa Indonesia lebih bersahaja. Pasti ada perbezaan yang ketara.

Bekalan yang mampan

Pembekal yang berbeza adalah cara terbaik untuk memastikan bekalan biji kopi yang mampan dan tidak terganggu. Masalah seperti penuaian yang tidak baik, jangkitan tanaman, bencana alam atau bencana buatan manusia boleh melanda mana-mana rantau pada bila-bila masa.

Jika salah satu pembekal tidak dapat bersaing dengan tahap pengeluaran biasa atas sebab-sebab ini, syarikat boleh bergantung kepada negara lain untuk meneruskan bekalannya.

Selain itu, kerana setiap negara menuai kopi pada masa yang berbeza dalam setahun, membeli dari negara yang berbeza juga memastikan bekalan tetap sepanjang tahun.

Ini bermakna Starbucks tidak akan kehabisan biji kopi pada mana-mana musim.

Rantaian kopi terbesar di dunia mesti mempunyai bekalan kopi yang tidak terganggu.

Mengapa Starbucks tidak membeli kopi dari Amerika Syarikat?

Starbucks mendapatkan kopinya dari pelbagai bahagian dunia dan membawa pulang kacang. Biji kopi dipanggang di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, ia tidak membeli sebarang kopi dari tanah airnya.

Alasannya mudah: walaupun pengimport kopi terkemuka di dunia, AS tidak menghasilkan kopi dalam kuantiti yang banyak. Terdapat beberapa sebab mengapa:

iklim

Kebanyakan iklim di Amerika Syarikat tidak sesuai untuk menanam kopi. Tumbuhan kopi memerlukan iklim tropika, yang lazim di kawasan yang lebih dekat dengan khatulistiwa—zon yang dikenali sebagai “Tali Pinggang Kacang.”

Mari kita fahami jenis iklim yang diperlukan oleh tumbuhan kopi.

Suhu tidak boleh turun naik terlalu banyak, walaupun sepanjang siang dan malam. Tumbuhan itu juga tidak menyukai cahaya matahari langsung, jadi penting untuk menaungi tumbuhan dari matahari.

Dan ia tidak mencukupi untuk kawasan itu menjadi hangat: ia mestilah tidak terdedah kepada fros dan harus menentang pencerobohan perosak berskala besar.

Satu lagi faktor iklim penting ialah hujan. AS tidak mempunyai banyak tempat dengan hujan yang boleh diramalkan.

Kilang kopi perlu mempunyai taburan hujan yang sekata sepanjang tahun, biasanya 1 hingga 1.5 meter setiap tahun.

buruh

Kos buruh adalah satu lagi sebab mengapa mengimport kopi adalah pilihan yang lebih baik untuk Starbucks.

Buruh mahal di Amerika Syarikat berbanding negara pengimport kopi terkemuka. Selain itu, tidak ada tenaga kerja di lapangan yang mencukupi untuk menyokong tanaman kopi yang besar.

Saiz syarikat yang besar akan menjadikan pengeluaran kopi di Amerika Syarikat sangat mahal.

Walau bagaimanapun, Starbucks memastikan bahawa ia membeli kopinya dari ladang di mana pekerja mendapat gaji yang adil, dan pemilik ladang tidak melanggar sebarang kod etika.

Starbucks secara beretika memperoleh 99% daripada kopinya—satu kejayaan besar untuk operasi sebesar saiznya.

Dari mana Starbucks mendapat adunan Pike Place yang terkenal?

The Pike Place ialah gabungan tandatangan Starbucks. Ia adalah campuran kacang gelap yang licin, bertubuh penuh dan kuat. Aroma di kafe Starbucks biasanya datang dari panggang Pike Place.

Campuran Arabika 100% mendapat pensijilan Kosher dan berasal dari Asia-Pasifik dan Amerika Latin. Ia adalah satu penghormatan kepada lokasi Seattle yang pertama di gergasi kopi itu.

Beberapa adunan Starbucks yang paling terkenal dan asal usulnya

Seperti yang kita semua tahu, The Pike Place ialah gabungan terkemuka syarikat, tetapi terdapat banyak perisa yang membuatkan pelanggan kembali.

Sudah tiba masanya untuk bercakap tentang beberapa panggang kopi paling popular yang Starbucks beli dari pelbagai bahagian dunia untuk anda.

The Breakfast Blend

The Breakfast Blend ialah nama biasa dan cukup digemari kerana rasa pedas dan cerahnya. Starbucks membawanya dari Amerika Latin dan memberikan panggang sederhana kepada kacang.

Kopi yang digunakan untuk adunan ini adalah 100% Arabica dan memberikan rasa pedas, pedas dan manis yang lembut. Breakfast Blend ialah pilihan yang sangat baik untuk pembuatan bir di rumah.

Campuran Sarapan Starbucks

  • Starbucks menyampaikan cawan kopi yang luar biasa selepas cawan dengan beg 18-auns kopi biji kopi panggang sederhana Breakfast Blend ini
  • Nota gula perang dan oren manis bercampur dalam kopi panggang sederhana paling ringan kami

Kafe Verona

Caffé Verona ialah pilihan popular untuk penggemar kopi yang lebih suka panggang gelap. Campuran lengkap mempunyai pelbagai asal usul di Amerika Latin dan Asia-Pasifik.

Ia sesuai untuk dibancuh di rumah jika anda suka kopi anda kuat dengan rasa yang tidak terlalu pahit dan tidak terlalu manis.

Dengan Caffé Verona, anda mendapat rasa karamel dan koko gelap yang lazat.

Starbucks Caffé Biji Kopi Verona

  • Starbucks memberikan cawan kopi yang luar biasa selepas cawan dengan beg 18 auns kopi kacang panggang gelap Caffè Verona ini
  • Kopi panggang gelap yang seimbang dan kaya, campuran Starbucks Caffè Verona ialah panggang gelap bertingkat dengan nota koko gelap dan gula karamel

Pike Place Decaf

Starbucks membantu anda jika anda menyukai Pike Place tetapi mahukan minuman tanpa kafein. Asal-usul campuran adalah serupa dengan Pike Place: Amerika Latin dan Asia-Pasifik.

Walau bagaimanapun, kopi ini tidak akan membuatkan anda terjaga pada waktu malam. Rasa tanpa kafein mempunyai kurang kepahitan berbanding campuran gelap dan memberikan anda rasa coklat pedas.

Kopi Starbucks Decaf Pike Place

  • Decaf Pike Place Roast lengkap dengan nota koko yang halus dan kacang panggang mengimbangi rasa mulut yang licin
  • Nikmati kopi Starbucks yang anda gemari tanpa perlu keluar rumah

Starbucks Brazil Blend

Seperti namanya, campuran ini berasal dari Brazil. Kopi mempunyai nota buah dan cerah serta rasa berasid.

Walau bagaimanapun, kelemahan campuran ini ialah ia agak sukar dicari.

Anda mungkin boleh memesannya dalam talian dari tapak web rasmi Starbucks, tetapi kedai runcit tempatan anda mungkin tidak memilikinya.

Kesimpulan

Starbucks menawarkan pelbagai perisa kopi. Mereka telah mencapai ini dengan mengimport biji kopi dari pelbagai negara di Amerika Latin, Asia-Pasifik dan Afrika.

Syarikat itu percaya dalam mengekalkan rasa asli dan keunikan setiap rantau dalam daging panggangnya. Mereka mempunyai pembekal di seluruh dunia untuk memastikan bekalan kopi terganggu ke semua lokasinya.

Aroma dan perisa yang indah menunjukkan komitmen syarikat untuk menawarkan perisa yang paling tulen kepada pelanggannya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *