Espresso vs Lungo: 5 Perbezaan Menarik –

Kopi espresso dan lungo adalah dua jenis kopi yang paling popular. Tetapi apakah perbezaan antara mereka? Adakah satu lebih baik daripada yang lain?

Espresso dibuat dengan memaksa air panas melalui biji kopi yang dikisar halus. Ini menghasilkan kopi yang kuat dan pekat dengan lapisan krim tebal di atasnya. Sebaliknya, Lungo ialah versi espresso yang lebih lemah dan dicairkan. Ia dibuat dengan sama ada membenarkan air panas mengalir melalui serbuk kopi lebih lama atau menggunakan tetapan yang lebih kasar pada pengisar biji kopi anda.

Mari kita lihat dengan lebih dekat perbezaan terperinci antara kedua-dua jenis kopi ini.

Apakah espresso?

Cawan Kopi Espresso

Espresso dibuat dengan mesin espresso khas yang mempunyai dandang untuk memanaskan air dan pam untuk menghasilkan tekanan tinggi (sekurang-kurangnya 9 bar). Tekanan memaksa air panas melalui serbuk kopi dan masuk ke dalam cawan. Kopi yang terhasil adalah berbadan penuh dengan rasa sedikit pahit, bergantung kepada biji yang digunakan.

Espresso ialah kira-kira 1oz kopi.

Apabila mengisar biji kopi anda untuk espreso, anda perlu menggunakan pengisar burr dan dail dalam saiz kisar halus. Anda menggunakan kira-kira 7-8 gram kopi tanah.

Pukulan espresso digunakan sebagai asas untuk semua jenis minuman kopi, seperti cappuccino, latte, tonik-espresso, dll.

Apa itu Lungo

Cawan Kopi Lungo

Lungo ialah espreso lanjutan yang memberikan pengalaman kopi yang lebih lama kepada peminum kopi. Nama itu berasal dari bahasa Itali. “Lungo” ialah perkataan Itali untuk “panjang” dan pada asasnya merujuk kepada cara lain untuk menyediakan espresso. Sesetengah orang membandingkan lungo dengan kopi hitam Amerika yang anda dapat daripada pembuat kopi titisan, tetapi ia tidak sama sama sekali.

The perbezaan utama ialah lungo adalah kira-kira 2 oz kopimenggandakan jumlah pukulan espresso biasa. Ia juga dibuat dalam mesin espresso, menggunakan dos kopi tanah yang sama.

Terdapat 2 cara untuk membuat lungo:

  1. Gunakan tetapan kisar kacang halus yang sama seperti untuk espreso, dan panjangkan masa pengekstrakan kepada kira-kira 40-50 saat untuk membiarkan lebih banyak air mengalir.
  2. Gunakan tetapan mengisar yang lebih kasar daripada untuk espreso, dan kekalkan dengan masa pengekstrakan 25 saat. Kisar yang lebih kasar akan membiarkan lebih banyak air masuk.

Walaupun banyak kafe menggunakan kaedah pertama, ia tidak betul.

Apabila anda hanya memanjangkan perahan kepada 40 saat, minuman itu lebih cair tetapi juga lebih pahit dan oleh itu rasanya sangat berbeza daripada espreso biasa.

Saya lebih suka kaedah kedua membancuh lungo, kerana yang pertama mencipta rasa yang lebih pahit kerana masa pengekstrakan yang lebih lama.

Perbezaan antara espresso dan lungo

Selain perbezaan di atas dalam penyediaan kedua-dua minuman, berikut adalah jadual membandingkan aspek lain espresso dengan kopi lungo.

Espresso Panjang
Gram serbuk kopi 7-8 g 7-8 g
Nisbah minuman 1:2 1:3
Jumlah minuman 1 oz 2 oz
Kandungan kafein Kurang kafein Lebih banyak kafein
Penampilan Krim emas, warna dalam Kurang crema, kurang warna
rasa Rasa pedas, kaya, kurang pahit Nota cair, lebih pahit
Perbandingan Espresso vs Lungo

Mari kita bercakap sedikit tentang aspek ini dengan lebih terperinci.

Kelantangan

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda gunakan jumlah kisar kopi yang sama untuk kedua-dua pukulan espreso dan lungo.

Lungo adalah lebih kurang dua kali ganda saiz espreso biasa dalam jumlah, yang bermaksud nisbah minuman anda akan meningkat daripada 1:2 dalam espresso, kepada 1:3 dalam lungo.

Cawan 1oz espresso biasa akan menjadi 2 oz dalam lungo.

Kepekatan rasa, kepahitan

Semakin lama kopi bersentuhan dengan air, semakin cair, tetapi lebih banyak kepahitan yang akan dimiliki cawan anda. Oleh itu, lungo akan menjadi kopi yang kurang pekat kerana ia adalah kopi yang mengandungi lebih banyak air, tetapi ia mempunyai rasa yang lebih pahit daripada ristretto atau espresso biasa.

kenapa?

Kepahitan tambahan ini boleh dikaitkan dengan fakta bahawa kebanyakan komponen kopi yang menyebabkan kepahitan dibubarkan kemudian dalam proses pengekstrakan. Oleh itu, memanjangkan jumlah masa yang diperlukan untuk mengambil minuman membolehkan lebih banyak masa untuk nota pahit memasuki kopi.

Tetapi dengan itu, sesetengah orang tidak semestinya merasai kepahitan tambahan kerana kandungan air yang lebih tinggi.

Pukulan espresso biasa akan menjadi lebih mantap. Ia akan mempunyai rasa yang lebih pedas daripada lungo, dan kurang pahit.

Kandungan kafein

Jumlah kafein dalam cawan bergantung pada masa air dan kopi bersentuhan. Oleh itu, lungo akan mengandungi lebih banyak kafein daripada espresso, walaupun ia mempunyai rasa yang kurang pedas, kerana semasa penyediaannya lebih banyak komponen diekstrak daripada kopi itu sendiri.

Nespresso espresso dan kapsul lungo dibandingkan

Kapsul Nespresso mengandungi kopi tanah yang dibuat untuk sama ada espresso atau lungo secara khusus. Jenis saiz bancuhan dan kisar kopi adalah berbeza dalam kedua-dua kapsul.

Apabila anda menekan butang espresso atau lungo pada mesin Nespresso, isipadu air yang berbeza akan mengalir melalui kopi. Kapsul Nespresso lungo mempunyai kopi kisar sedikit lebih kasar (lebih besar), jadi masa pengekstrakan harus lebih kurang sama dengan kapsul espresso.

Kapsul Nespress

Sekiranya anda menggunakan kapsul Nespresso lungo untuk membuat espresso?

Tidak, anda tidak sepatutnya. Saiz kisar yang lebih besar dalam kapsul lungo Nespresso akan menjadikan espresso anda lemah dan tidak sekuat espresso yang sepatutnya.

Dan pada saiz yang lain, patutkah anda membuat lungo menggunakan pod espresso Nespresso?

Anda boleh, tetapi menggunakan kapsul espresso Nespresso untuk membuat lungo akan memanjangkan masa pengekstrakan anda kerana saiz kisar yang lebih kecil, menjadikan lungo anda lebih pekat daripada yang sepatutnya.

Jadi, yang mana satu patut anda pilih?

Anda perlu mencuba kedua-duanya untuk mengetahui apa yang paling anda sukai.

Jika anda sukakan secawan kopi yang kuat dan berani, maka espresso mungkin cara yang sesuai. Anda boleh menambah susu kukus untuk membuat pelbagai minuman kopi daripadanya.

Tetapi jika anda lebih suka secawan kopi yang lebih lemah dan lembut, maka lungo mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Saya mengesyorkan hanya menggunakan kopi Arabica untuk lungos, kerana ia tidak akan menjadi pahit seperti lungo yang diperbuat daripada campuran Robusta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *