Fenics: Sneakers Vegan Mampan Diilhamkan oleh Tahun lapan puluhan – vegconomist

syarikat Perancis Fenics menghasilkan kasut vegan inspirasi lapan puluhan dengan separuh jejak karbon jenama lain di pasaran.

Kasut itu juga mengambil separuh daripada jumlah air dan tenaga untuk dihasilkan berbanding kasut sukan konvensional. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh bahan mampan yang digunakan dalam pembinaannya.

Bahagian luar kasut diperbuat daripada gentian epal, manakala lapisan dalam adalah kapas dan bahagian dalam adalah poliuretana kitar semula. Tapak luar mengandungi gabungan getah asli dan sintetik.

Kasut itu dibuat di bengkel tukang di Sepanyol, yang dikuasakan oleh tenaga boleh diperbaharui. Apabila haus, ia boleh dikembalikan kepada Fenics dan sebahagiannya dikitar semula sebagai pertukaran untuk kredit €20. Untuk memastikan jejak karbon mereka rendah, kasut hanya tersedia untuk penghantaran di kawasan metropolitan Perancis, Belgium, Monaco dan Andorra.

© Fenics

Kasut sukan yang mampan

Apabila kebimbangan alam sekitar berkembang, banyak jenama beralih kepada kaedah baharu dan inovatif untuk menjadikan kasut mereka lebih mampan. Bahan yang digunakan termasuk segala-galanya daripada serbuk kopi dan jagung kepada plastik berasaskan tumbuhan dan kulit epal.

Walaupun beberapa inovasi ini datang daripada jenama baharu, yang terkenal seperti Adidas dan Reebok juga sedang berusaha untuk mengurangkan jejak karbon mereka, dalam banyak kes melancarkan versi vegan dan mesra alam bagi reka bentuk kasut klasik mereka.

Pasaran untuk kasut vegan kini bernilai $42.18 bilion, dan dijangka mencecah $76.30 bilion menjelang 2030.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *