Flat White vs Latte: Apa Perbezaannya

Dalam baru-baru ini tinjauan mengenai kopi paling popular di UKkami mendapati bahawa anda lebih suka memesan putih rata atau latte di kedai kopi. Memandangkan bagaimana mereka menjadi kegemaran peminum kopi dan bagaimana kami sering ditanya tentang perbezaan antara kedua-duanya, kami fikir anda akan mendapati berguna untuk mengetahui lebih lanjut tentang pilihan kopi popular ini.

Apa itu putih rata?

Putih rata ialah kopi berasaskan espresso. Ia terdiri daripada satu atau dua pukulan espresso yang dilapisi dengan lapisan mikrofoam nipis atau ‘rata’ – susu kukus yang telah diudara untuk mempunyai tekstur yang licin dan baldu. Mikrofoam mempunyai rasa mulut berkrim yang tidak terlalu susu dan melengkapkan rasa espreso yang kuat dengan sempurna.

Orang ramai tidak pasti sepenuhnya tentang asal usul putih rata – Australia dan New Zealand kedua-duanya mendakwa telah menciptanya – walaupun kita tahu ia tiba di UK sekitar 2005, dan mula dijual di Starbucks di seluruh negara pada 2010. Starbucks akhirnya akan menambahkannya ke menunya di Amerika pada tahun 2015. Dalam banyak cara, ia adalah pendatang baru dalam dunia kopi arus perdana, walaupun jelas ia tidak mempunyai apa-apa kesan pada popularitinya.

putih rata

Apa itu latte?

‘Latte’ ialah bahasa Itali untuk susu. Itulah sebabnya di Itali adalah lebih baik untuk tidak membuat pesanan untuk ‘latte’ kerana anda mungkin akan mendapat secawan susu, bukannya apa yang anda mahukan, iaitu ‘caffè latte’.

Di luar Itali, walau bagaimanapun, latte ialah satu lagi kopi berasaskan espreso, yang terdiri daripada satu atau dua pukulan espresso, susu kukus dan lapisan susu berbuih untuk menambahnya. Buih susu berbuih ini sering digunakan untuk membuat seni latte.

Latte mempunyai rasa yang lebih susu daripada putih rata. (Sudah tentu, anda boleh mendapatkan pelbagai jenis latte berperisa, dan ini telah membawa kepada pencuci mulut berinspirasikan latte juga, seperti yang popular kek kopi latte rempah labu). Pada masa kini terdapat banyak pilihan susu bukan tenusutermasuk soya, yang boleh digunakan untuk membuat latte untuk orang yang tidak bertoleransi vegan atau laktosa.

Jadi apakah perbezaan antara putih rata dan latte?

Flat White dan Latte bersebelahan
Foto oleh Avlxyz Flickr

Berikut adalah 3 perbezaan utama:

  • Saiz: ini akan berbeza dari barista ke barista, tetapi selalunya putih rata dihidangkan dalam cawan 150 hingga 160ml, manakala latte dihidangkan dalam cawan 240ml yang lebih besar.
  • Komposisi: putih rata mempunyai kurang susu dan peratusan espreso yang lebih besar daripada latte, kerana ia terdiri daripada satu pukulan atau dua pukulan espresso yang dilapisi dengan lapisan mikrofoam nipis, manakala latte terdiri daripada satu pukulan atau dua pukulan espresso, susu kukus, dan lapisan susu berbuih
  • rasa: putih rata akan mempunyai rasa kopi yang lebih kuat daripada latte, yang akan mempunyai rasa yang lebih susu

Anda boleh membuat putih rata dan latte anda sendiri di rumah, terutamanya jika anda mempunyai tongkat wap untuk membuat mikrofoam. A langganan kopi dengan Blue Coffee Box menjamin anda kopi yang sempurna walau bagaimanapun anda membuatnya, jadi mengapa tidak mencuba tangan anda untuk membuat minuman kopi popular ini atau menghantar kotak hadiah kepada pencinta kopi istimewa itu.

Ingat untuk menyemak kami sekolah kopi untuk mengetahui lebih lanjut tentang dunia kopi dan trend kopi yang paling popular (dan lazat).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *