FoodValley Challenge Mencari Produk Berkhasiat dan Dikitar Atas Tumbuhan – vegconomist

Organisasi makanan mampan antarabangsa Foodvalley NL telah melancarkan cabaran baharu untuk syarikat baru yang membangunkan produk berasaskan tumbuhan yang berkhasiat dan dikitar semula.

Foodvalley sedang mencari generasi seterusnya makanan berasaskan tumbuhan untuk membantu memberi makan kepada populasi global yang berkembang pesat. Menurut organisasi itu, walaupun banyak produk alt-protein mempunyai rasa dan struktur yang sangat baik, nilai pemakanannya boleh dipertingkatkan.

Selain itu, terdapat beberapa aliran sampingan industri makanan – seperti produk sampingan gandum dan kek akhbar daripada pengeluaran minyak sayuran – yang berpotensi digunakan untuk membuat alternatif daging dan tenusu berasaskan tumbuhan, mengurangkan sisa. Produk sampingan ini selalunya kaya dengan protein, tinggi serat dan rendah gula, menjadikannya berkhasiat serta mampan.

Pemula yang memohon cabaran harus memenuhi kedua-dua kriteria, menghasilkan protein berasaskan tumbuhan yang berkhasiat dan mengandungi bahan kitar semula. FoodValley amat berminat untuk mendengar daripada pengeluar yang menyasarkan demografi tertentu, seperti atlet atau kanak-kanak.

Susu isirong Wunderkern
© Wunderkern

Produk berasaskan tumbuhan yang dikitar semula

Semakin banyak syarikat menggunakan produk sampingan industri makanan untuk membuat makanan berasaskan tumbuhan yang inovatif. Ini termasuk Wunderkern, yang telah membangunkan susu tumbuhan yang diperbuat daripada batu aprikot, dan Luya, pengeluar alt-daging menggunakan okara (hasil sampingan pengeluaran tauhu dan susu soya) sebagai bahan utamanya. Contoh lain ialah Israel’s More Foods, yang membuat alternatif daging daripada labu dan biji bunga matahari kitar semula.

Mempercepatkan inovasi

Sebagai sebahagian daripada cabaran baharu, FoodValley akan menyokong pemohon yang berjaya dengan mempercepatkan inovasi dan pertumbuhan perniagaan. Ini mungkin termasuk menyediakan akses kepada kemudahan, sumber, pelabur dan potensi perkongsian.

Perniagaan yang paling menjanjikan akan menerima sokongan untuk terus membangunkan dan mengkomersialkan produk mereka. Permohonan untuk cabaran itu akan dibuka sehingga 15 November.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *