Forum Pemanggang Singapura 2022

Kami melihat beberapa sorotan Forum Roaster Singapura baru-baru ini, daripada pengambilalihan bar kopi dan meja bekam, hingga perbincangan panel dengan pakar industri.

OLEH VASILIA FANARIOTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Gambar ihsan daripada Kopi Singapura Kolektif

Singapura mungkin sebuah pulau kecil, tetapi apabila bercakap tentang kopi istimewa, ia mempunyai pukulan yang hebat. Ini terbukti semasa yang kedua Forum Pemanggang Singapura; yang diadakan pada hujung minggu pertama Oktober 2022, forum itu mengumpulkan beberapa bakat tempatan dan antarabangsa terbaik dalam industri kopi. Dihentikan selama dua tahun kerana COVID-19, acara yang dinanti-nantikan itu akhirnya berlaku, dan ia tidak mengecewakan.

Forum itu, yang disifatkan penganjur sebagai platform terbuka untuk profesional kopi berkongsi dan bertukar pengetahuan, menyaksikan pelbagai perbincangan panel, pengambilalihan bar kopi dan merasa kopi. Terdapat juga penampilan tetamu daripada beberapa nama terbesar dalam kopi. Hari ini kita akan melihat beberapa sorotan daripada acara ini, pasti akan menjadi makanan ruji tahunan dalam kalendar kopi Singapura.

Matt Winton bercakap di hadapan penonton yang berkumpul.  Dia memegang mikrofon dalam satu tangan, memberi isyarat kepada penonton dengan tangan yang lain.  Dia memakai warna-warna cerah dengan tee cetakan dinosaur yang aneh di bawah baju butang terbuka.
Juara Piala Dunia Brewers 2021 Matt Winton bercakap tentang cara pemanggang kecil boleh membina hubungan penyumberan.

Sorotan daripada Forum Roaster Singapura

Antara sorotan utama acara itu ialah pengambilalihan bar oleh Matt WintonJuara Piala Dunia Brewers 2021, dan Sierra YeoJuara Piala Brewers UK 2022. Kedua-dua profesional kopi berbakat ini mengendalikan bar di doh dan Glyph Supply Co.dan melayan tetamu dengan ciptaan kopi yang menakjubkan. Detik kenangan lain termasuk kopi pertandingan yang dihidangkan oleh Yessylia ViolinJuara Barista Indonesia 2022, dan Mikael JasinJuara Barista Indonesia 2019 dan 2020 2019/2020, di Kopi Komunitiserta pertukaran tetamu dadakan mereka di Dough.

Tiga wanita duduk di panel untuk usahawan kopi wanita.  Yang di tengah berambut panjang dagu dan bercakap menggunakan mikrofon.  Di sebelah kirinya duduk seorang wanita berbaju hitam, menghadap pembesar suara.  Di sisi lain adalah seorang wanita dengan ekor kuda memegang cawan dan mendengar.  Di sisi lain dia adalah seorang lelaki berbaju putih, juga di panel.
Keusahawanan wanita turut menjadi perhatian semasa Forum Roaster.

Topik Hangat

Terdapat banyak perbincangan panel di Singapore Roaster Forum, dengan topik yang terdiri daripada metodologi bekam dan pemprosesan, kepada pendekatan memanggang dan keusahawanan dalam industri kopi. Hee WeiJuara Barista Singapura 2022, berkongsi perjalanannya ke Kejohanan Dunia, manakala Matt Winton memberi pandangan tentang sumber biji kopi untuk roasteri kecil. Mikael Jasin selanjutnya bercakap tentang kaedah pemprosesan berbeza yang digunakan untuk mencapai skor bekam dan harga yang lebih tinggi untuk biji kopi. Pemanggang yang berpengalaman mengambil kira sampel berbanding pemanggangan pengeluaran. Selain itu, panel usahawan wanita berkongsi pengalaman mereka dalam industri kopi.

Meja bekam kopi di Singapore Roaster Forum menampilkan pelbagai jenis kopi dari seluruh Asia, termasuk beberapa kopi istimewa Vietnam yang dibawa oleh Will Frith dan Kel Norman daripada Membina Kopi.

Pandangan belakang seorang lelaki di meja bekam sedang menyusun banyak beg kopi pameran yang dibawa oleh pemanggang Singapura untuk acara tersebut.  Dia memakai tee putih dan topi besbol kelabu.
Meja bekam menampilkan lebih daripada 20 kopi dari seluruh Asia.

Jadi Anda Fikir Anda Boleh Brew?

Hujung minggu berakhir dengan So You Think You Can Brew buat pertama kalinya? brewdown home brewers di Kopi Komuniti. Pertandingan itu menyaksikan 18 finalis bersaing dalam beberapa siri cabaran, dengan setiap pusingan menampilkan kopi misteri untuk ditentukur dengan matlamat mempersembahkan minuman terbaik kepada para hakim dalam masa 15 minit.

Memberi tumpuan kepada pembuat bir rumah adalah cara yang baik untuk menggalakkan peminat kopi dari semua peringkat untuk melibatkan diri dalam industri. Kami yakin bahawa ini bukan kali terakhir kami melihat acara sedemikian di Forum Pemanggang Singapura.

Secara keseluruhannya, hujung minggu adalah satu kejayaan yang memberangsangkan, memberi peluang kepada penggemar kopi untuk bertemu dan bergaul dengan beberapa yang terbaik dalam perniagaan, mempelajari lebih lanjut tentang kopi dan menikmati beberapa cawan joe yang benar-benar hebat. Kami tidak sabar untuk melihat acara tahun depan yang akan diadakan!

MENGENAI PENGARANG

Vasileia Fanarioti (dia) ialah wartawan dalam talian kanan untuk Majalah Baristadan penulis salinan dan editor bebas dengan fokus utama pada ceruk kopi. Dia juga pernah menjadi penulis salinan sukarela untuk SAYA BUKAN BARISTA NPO, menyediakan kandungan untuk membantu mendidik orang ramai tentang barista dan kerja mereka. Anda boleh mengikuti pengembaraannya di thewanderingbean.net.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *