Frappuccino vs. Cappuccino: Apakah Perbezaannya?

Adakah anda tahu perbezaan antara Frappuccino dan cappuccino? Jika tidak, maka anda akan menikmati hidangan pencinta kopi! Inilah cara mereka berbeza:

Perbezaan utama antara Frappuccino dan cappuccino ialah Frappuccino diadun manakala cappuccino tidak. Frappuccino sejuk dan biasanya mempunyai lebih banyak gula, manakala cappuccino dihidangkan panas dan kurang gula.

Dalam artikel ini, saya akan memecahkan perbezaan antara kedua-dua jenis minuman kopi ini, supaya anda boleh memutuskan mana yang sesuai untuk anda.

Makluman spoiler: kedua-duanya sedap! Tetapi jika anda ingin tahu mana yang lebih baik untuk anda, teruskan membaca.

Frappuccino vs. cappuccino, apakah perbezaannya?

Sebelum pergi secara mendalam tentang setiap perbezaan dan perkara yang menjadikan Frappuccino dan cappuccino unik, anda boleh melihat jadual di bawah untuk mendapatkan gambaran ringkas:

Perbandingan: Frappuccino: Latte:
Kopi? Ya, Frappuccino Roast Ya, satu pukulan espresso
Susu ditambah? ya Ya, 2 oz (60 ml)
Nota rasa Rasa manis dan berkrim Rasa yang licin dan berkrim
Kalori setiap hidangan Antara 140 dan 590 kalori 38 kalori
Kandungan kafein Antara 10 dan 185mg kafein 68mg kafein
topping? Krim putar Topping buih susu dan serbuk kayu manis atau serbuk koko
Pemanis ditambah? Pelbagai pilihan pemanis Pilihan

Seperti yang anda lihat, terdapat sedikit perbezaan antara minuman lazat ini.

Sekarang setelah anda mengetahui bahagian mana yang berbeza, tiba masanya untuk mengetahui secara mendalam tentang setiap bahagian tersebut. Mari kita mulakan:

Apakah perbezaan suhu antara Frappuccino dan cappuccino?

Frappuccino adalah ais, dan cappuccino adalah panas, jadi terdapat perbezaan suhu yang besar. Frappuccino menjadi lebih sejuk apabila saiz yang lebih besar yang anda pesan (dan akan kekal sejuk lebih lama), manakala cappuccino tidak akan kekal pada suhu yang betul untuk masa yang lama.

Suhu ideal untuk menghidangkan cappuccino ialah antara 155 (68 °C) dan 165 darjah Fahrenheit (73 °C).

Ini akan memastikan susu anda dipanaskan pada suhu yang betul dan kopi anda akan kekal panas cukup lama untuk anda menikmatinya.

Cappucino buatan sendiri.

Sebaliknya, Frappuccino akan dihidangkan dengan ais sejuk, kerana ia disediakan dengan ais hancur.

Frappuccino akan mengekalkan strukturnya untuk masa yang lama, tetapi saya masih menikmatinya secepat mungkin untuk sentuhan yang menyegarkan itu.

Secara pilihan, anda juga boleh mendapatkan cappucino ais. Ini akan menjadi sejuk seperti Frappuccino, dan ia akan mempunyai rasa kopi yang lebih mantap.

Anda boleh menyemak resipi ini di sini jika anda berminat untuk mencubanya.

Apakah perbezaan rasa antara minuman ini?

Frappuccino ialah minuman kopi sejuk yang diadun dengan ais dan susu. Mereka cenderung lebih manis daripada cappuccino kerana penambahan pelbagai pemanis.

Cappucino ialah minuman espresso yang telah ditambah dengan susu kukus dan buih. Mereka biasanya mempunyai kurang gula daripada Frappuccino dan rasa kopi yang lebih pedas.

Terdapat banyak variasi untuk kedua-dua minuman. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan cappuccino vanila Perancis yang dimaniskan dengan sirap vanila. Ini akan mendekati tahap kemanisan Frappuccino:

Cappuccino vanila Perancis buatan sendiri.

Kebanyakan cappucino tradisional tidak akan dimaniskan sama sekali, jadi anda akan dapat menikmati rasa espresso dengan rasa manis yang ringan daripada susu yang digunakan.

Adakah cappuccino lebih kuat daripada Frappuccino?

Cappuccino lebih kuat daripada Frappuccino kerana ia mengandungi lebih banyak espresso dan menggunakan lebih sedikit pemanis jika ada.

Espresso ialah kopi pekat yang dibancuh dengan memaksa air panas bertekanan melalui biji kopi yang dikisar halus dan lebih kuat daripada kopi biasa.

Oleh itu, lebih baik untuk memesan cappuccino jika anda sudah suka kopi tetapi tidak suka minum kopi espresso lurus.

Taburkan cappuccino dengan kayu manis.

Frappuccino, sebaliknya, mempunyai rasa yang lebih manis secara keseluruhan dan tidak begitu kuat dari segi rasa kopi.

Banyak Frappuccino tidak mengandungi kopi sama sekali, menjadikannya minuman manis secara keseluruhan. Anda boleh menyemak panduan lengkap ini untuk melihat Frappuccino yang mempunyai kopi dan yang tidak.

Berapa banyak kafein dalam Frappuccino vs. cappuccino?

Cappuccino mempunyai sekitar 68mg kafein, dan Frappuccino mempunyai antara 10 dan 185, bergantung pada versi dan saiz Frappuccino anda.

Anda juga boleh mendapatkan cappuccino dengan pukulan espresso berganda (biasa dipanggil espresso doppio). Ini akan meningkatkan jumlah kafein kepada 136mg. (Sumber)

Espresso tunggal dan doppio bersebelahan.
Espresso tunggal di sebelah kiri. Espresso Doppio di sebelah kanan

Kebanyakan Frappuccino berasaskan kopi mempunyai antara 60 dan 185mg kafein, manakala beberapa Frappuccino berasaskan krim akan mempunyai sedikit kafein, dan kebanyakannya tidak mempunyai kafein langsung.

Sebagai contoh, Frappuccino karamel Tall (12 oz atau 355 ml) mempunyai 60mg kafein, manakala Crème Frappuccino kuki coklat Venti (24 oz atau 710 ml) hanya mempunyai 20mg kafein.

Starbucks matcha Frappuccino, sedia untuk diminum.
Starbucks matcha Frappuccino

Anda boleh menyemak artikel ini untuk mendapatkan gambaran keseluruhan lengkap tentang jumlah kafein dalam Frappuccino yang kini tersedia di Starbucks.

Berapa banyak kalori yang terdapat dalam Frappuccino dan cappuccino?

Frappuccino mempunyai antara 140 dan 590 kalori, bergantung pada jenis dan saiz Frappuccino anda. Sebaliknya, cappuccino mempunyai 38 kalori.

Kalori untuk cappuccino dikira apabila menggunakan susu penuh. Anda boleh mengurangkan jumlah kalori apabila menggunakan susu rendah lemak atau salah satu alternatif tanpa tenusu kegemaran anda!

Anda juga boleh menambah bilangan kalori jika anda suka memaniskan cappuccino anda dengan sirap atau tambahan lain, seperti krim putar (yang merupakan salah satu gabungan kegemaran saya).

Frappuccino boleh mengandungi banyak kalori bergantung pada rasa yang anda perolehi dan saiznya tetapi bermula pada 140 kalori.

Starbucks cip java Frappuccino, sedia untuk dinikmati.
Frappuccino cip java Starbucks

Jika anda ingin mengetahui kalori bagi setiap Starbucks Frappuccino yang tersedia, anda boleh menyemak gambaran keseluruhan ini di sini.

Mana yang lebih baik, Frappuccino atau cappuccino?

Anda mungkin sudah mempunyai kopi kegemaran baharu antara kedua-dua ini. Tidak ada cara yang betul atau salah, dan ia bergantung pada perkara yang anda cari.

Frappuccino lebih seperti milkshake (terutamanya versi berasaskan krim), manakala cappuccino mempunyai lebih banyak rasa kopi.

Perbandingan sebelah menyebelah Frappuccino dan cappuccino.
Frappuccino di sebelah kiri. Cappuccino di sebelah kanan

Jika anda tidak pasti mana yang lebih sesuai untuk anda, saya cadangkan perkara berikut:

  • Jika anda sedang mencari sesuatu manis dan berkrimpergi untuk Frappuccino
  • Dan jika anda mahukan sesuatu dengan lebih kepada rasa kopipergi untuk cappuccino.

Walaupun saya biasanya memilih cappuccino berbanding Frappuccino, Frappuccino sejuk ais semasa musim panas adalah hidangan yang sempurna, pada pendapat saya.

Kesimpulan

Jadi begitulah! Pada kali seterusnya anda berdebat antara Frappuccino dan cappuccino, mudah-mudahan, anda akan mengingati artikel ini dan dapat membuat keputusan termaklum.

Kesimpulannya ialah jika anda mahukan minuman sejuk yang lazat dengan sedikit kafein dan gula, pilihlah Frappuccino. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka sesuatu yang panas dan kurang manis, pesan cappuccino sebagai gantinya.

Dan jika anda ingin membuat kopi yang lazat di rumah, anda boleh menyemak beberapa resipi kopi kegemaran saya di bawah:

Resipi kopi untuk dicuba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *