Hacks Menu: Psikologi Di Sebalik Reka Bentuk Menu

Pemasaran anda yang paling berharga sebagai pemilik restoran ialah menu yang direka dengan teliti. Ia mengiklankan tawaran anda sambil meningkatkan keuntungan restoran anda. Kejuruteraan menu ialah proses strategik mereka bentuk menu untuk memaksimumkan keuntungan. Ia memerlukan menganalisis item menu yang menguntungkan dan paling popular anda. Menggunakan teknik psikologi menu untuk menyerlahkan item ini, restoran boleh membina menu dengan cara yang paling berkesan.

Pertama, anda mesti menganalisis item menu untuk mencari yang paling popular dan menguntungkan, yang penting kerana anda akan membina menu anda di sekitar item ini. Pastikan menu anda ada harga yang betul untuk keuntungan maksimum dan memahami populariti item menggunakan matriks menu. Selepas menganalisis item menu anda dan menetapkan harga dengan sewajarnya, keseronokan boleh bermula dengan peretasan mereka bentuk ini.

Komponen pertama yang perlu dipertimbangkan dalam reka bentuk menu ialah kebolehimbasannya. Oleh itu, pengusaha restoran ingin menarik perhatian tetamu dengan barangan keuntungan tinggi mereka. Penyelidikan menunjukkan bahawa pelanggan mungkin memesan salah satu item pertama yang menarik perhatian mereka. Memandangkan tetamu hanya membelanjakan purata sebanyak 109 saat Melihat pada menu anda, ia mesti direka untuk tetamu mudah mencari item utama alias boleh diimbas.

Anda ingin mengelakkan reka letak yang sesak, mengehadkan pilihan item dan mencipta aliran semula jadi. Adakah anda pernah terharu apabila melihat terlalu banyak pilihan? Ini adalah teori psikologi yang dikenali sebagai “paradoks pilihan,” yang menganggap bahawa lebih banyak pilihan yang kita ada, lebih banyak kebimbangan yang kita rasakan, manakala pilihan yang terlalu sedikit membuatkan pengguna berasa salah nyata. Nombor emas untuk pilihan makanan ialah 7 setiap kategori. Sebarang lebih daripada tujuh item boleh menyerang hendap pelanggan dan membawa kepada kekeliruan, dan kekeliruan boleh menyebabkan mereka kembali kepada “biasa” mereka secara lalai dan bukannya mencuba item menu baharu. Tidak malu untuk berpegang pada apa yang anda tahu, tetapi menu yang direka dengan baik akan menarik anda untuk mencuba sesuatu yang berbeza atau lebih mahal.

 • Pilihan Had.Pakar psikologi mencadangkan bahawa pengusaha restoran mengehadkan pilihan setiap kategori kepada nombor emas, sekitar 7 item, berdasarkan teori, “paradoks pilihan”. Mengehadkan pilihan boleh meningkatkan persepsi bahawa pengguna membuat pilihan yang tepat, yang seterusnya membawa pelanggan kembali. dalam industri di mana pelanggan berulang menyumbang kira-kira 70% daripada jualan, mendapatkan pengunjung untuk kembali adalah matlamat utama. (Floss Mental)
 • Declutter. Elakkan reka letak yang sesak dan pilih fon dan saiz fon yang mudah dibaca. Tetap dengan tajuk hidangan yang boleh dilihat dan bahagian yang jelas.
 • Lokasi, lokasi, lokasi! Pakar psikologi telah mengkaji corak mata pengguna dan mendapati bahawa mata kita cenderung bergerak ke tengah menu dahulu, kemudian beralih ke sudut kanan atas, diikuti dengan sudut kiri atas. Ini dikenali sebagai “The Golden Triangle”. Letakkan item menu paling menguntungkan anda di lokasi hartanah utama ini (Webstaurant)
 • Gunakan glosari jika perlu. Sesetengah pelanggan mungkin berasa takut dengan nama yang tidak dikenali dan terhalang daripada memesan hidangan yang terdengar mewah. Glosari boleh memberikan lebih banyak konteks supaya tetamu berasa yakin bahawa mereka membuat keputusan termaklum dan pilihan yang tepat.

Seterusnya, pertimbangkan keupayaan menu untuk memanfaatkan deria pelanggan. Adakah bahan makanan menarik perhatian anda? Adakah menu membangkitkan emosi? Menurut perunding restoran Aaron Allenwarna boleh menimbulkan pelbagai jenis perasaan dan “memotivasikan” tingkah laku. Sebagai contoh; biru mempunyai kesan menenangkan, manakala merah boleh merangsang selera makan dan rasa mendesak, dan kuning menarik perhatian kita. Hiburkan penggunaan sempadan, kotak berlorek dan ruang putih untuk menyerlahkan item khusus dan menguntungkan. Memasak menu anda dengan foto boleh mengurangkan rasa menu, tetapi gambar yang kelihatan cantik di samping item makanan boleh meningkatkan jualan sebanyak 30%.

Taktik lain ialah menulis huraian yang lebih panjang dan lebih terperinci yang meyakinkan pelanggan bahawa mereka mendapat lebih banyak untuk dolar mereka. Menurut kajian Cornell, penyelidik mendapati bahawa penerangan yang lebih terperinci menjual hampir 30% lebih banyak makanan. Pelanggan juga menilai item tersebut sebagai rasanya lebih enak. “Orang ramai rasa apa yang anda beritahu mereka yang mereka rasa” kata jurutera menu, Gregg Rapp (Floss Mental). Jadi ceritakan kepada mereka! Perincikan hidangan dengan kata-kata yang menerangkan dari mana ia diperoleh dan cara ia disediakan untuk berkesan dalam meningkatkan persepsi kualiti dalam item tersebut.

 • Gunakan warna. Pilih skema warna yang mencerminkan jualan anda dan objektif pemasaran. Orang secara emosi bertindak balas terhadap warna, secara tidak sedar, yang boleh mempengaruhi tingkah laku mereka. Anda boleh menggunakan warna-warna terang, yang menarik perhatian dan mencetuskan selera, untuk menarik tumpuan kepada tunggakan menu anda yang tertentu.
 • Gunakan foto. Gunakan fotografi profesional dalam menu anda, tetapi lakukan dengan berhati-hati. Orang ramai bertindak balas kepada imej yang dipamerkan seperti yang mereka lakukan jika pinggan itu betul-betul di hadapan mereka dan jika anda lapar jawapannya ialah “Saya akan mendapatkannya!”
 • Ini semua tentang semantik! Fikirkan bahasa yang anda gunakan untuk menerangkan hidangan anda dan bercerita. Kata adjektif seperti “terperangkap dalam talian,” “diternakkan di ladang” atau “bersumberkan tempatan” adalah pilihan yang besar untuk pelanggan dan boleh meningkatkan persepsi kualiti.
 • Jadikan ia nostalgia. Menyentuh tempoh masa lalu boleh mencetuskan kenangan gembira tentang zaman kanak-kanak, keluarga atau tradisi mereka. “Sup Ayam Nenek” atau “Campfire Hot Cocoa” membangkitkan perasaan selesa dan dekat.

Silap mata lain ialah mencipta ruang di sekeliling item berkeuntungan tinggi dengan meletakkannya di dalam kotak atau sebaliknya mengasingkannya daripada pilihan yang lain. “Apabila anda meletakkan dalam poket ruang negatif, anda menarik mata ke sana,” tulis Allen. “Meletakkan ruang negatif di sekeliling item boleh menarik perhatian kepadanya dan membantu anda menjualnya” (Floss Mental).

Akhir sekali, bulatkan kembali ke keuntungan menu anda. Perspektif adalah segala-galanya apabila mempertimbangkan reka bentuk menu. Pengarang tak ternilai, William Poundstone, mendedahkan psikologi di sebalik menu, menyatakan “akhirnya, ia adalah mengenai meminimumkan tumpuan pada harga”. Dengan menjadikan tanda harga tidak mencolok mungkin, kami boleh menggalakkan tetamu untuk berbelanja lebih. Kajian Cornell University mendapati bahawa harga yang dikeluarkan juga menggalakkan tetamu untuk berbelanja lebih. Berikut ialah beberapa lagi penggodaman yang direka untuk meningkatkan potensi keuntungan menu anda.

 • Elakkan tanda dolar. Penunjuk mata wang ialah titik kesakitan yang mengingatkan pelanggan bahawa mereka membelanjakan wang dan membuatkan mereka berasa seperti mereka berbelanja lebih daripada yang sebenarnya. Lembutkan harga dengan menghapuskan tanda dolar.
 • Elakkan jejak harga. Jejak harga ialah garis putus-putus yang menghubungkan item menu anda dengan harganya dan merupakan dosa utama reka bentuk menu. Ini mengalihkan tumpuan daripada penerangan hidangan anda dan terus kepada harga sebaliknya. Cuba harga “bersarang”, harga yang disenaraikan secara rahsia selepas penerangan makanan dalam saiz fon yang sama, jadi mata pengguna meluncur ke atasnya (Floss Mental).
 • Elakkan lajur harga. Meletakkan harga dalam lajur akan menarik tumpuan kepada kos makanan, bukannya hidangan itu sendiri, yang boleh menyebabkan tetamu memilih item termurah pada menu.
 • Gunakan umpan harga. “Tipu” harga ialah item menu yang kelihatan terlalu mahal kepada tetamu, diletakkan berhampiran item margin keuntungan tinggi. Ini memberikan persepsi, jika dibandingkan dengan tipu daya, bahawa pelanggan mendapat tawaran, “lebih baik untuk wang mereka”.
 • Sandwic item menu anda. D Kajian menunjukkan bahawa pelanggan cenderung untuk melihat dan memesan dua item teratas atau item terakhir setiap bahagian dengan lebih kerap daripada item lain. Letakkan item paling menguntungkan anda di bahagian atas senarai dan satu di bahagian bawah untuk mengoptimumkan kategori menu anda.

Fikiran akhir

Para tetamu akan mengimbas menu anda secara purata dalam masa kurang daripada 2 minit, yang bermaksud anda mempunyai tetingkap kecil untuk menetapkan nada menu untuk kepuasan pelanggan dan keuntungan optimum. Menggunakan taktik psikologi reka bentuk menu ini, untuk merombak menu anda boleh meningkatkan keuntungan dan pengalaman tetamu restoran anda. kami Suite Reka Bentuk Jalan Manis memberikan anda kepakaran dan alatan untuk menjual lebih banyak lagi.

Sumber: Aaron Allen | WebstauranteStore | Canva | Floss Mental | The Sydney Morning Herald

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *