Jenis Vanila {A Home Baker’s Guide}

Kacang vanila, pes, serbuk dan banyak lagi tersedia untuk kami tukang roti di rumah. Dan vanila berasal dari sumber yang berbeza, memberikan mereka rasa yang unik. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelbagai jenis vanila!

Panduan Baker untuk Vanilla bakeorbreak.com

Pelbagai Jenis Vanila

Vanila adalah salah satu bahan dan perisa yang paling biasa digunakan dalam penaik. Rasanya adalah pelengkap kepada banyak perisa lain, daripada coklat hingga sitrus. Dan ia sangat bagus apabila ia juga menjadi tumpuan rasa utama.

Walaupun anda mungkin menambah ekstrak vanila pada hampir semua perkara yang anda bakar, vanila bukan sahaja untuk ekstrak. Dengan kekacang, pes, gula dan banyak lagi yang tersedia, anda boleh menggunakan vanila yang sempurna dalam pembakar anda untuk menghasilkan barangan bakar yang lazat dan cantik.

Sekarang mari kita mendalami pelbagai jenis vanila yang tersedia untuk pembuat roti di rumah.

Sumber Vanila yang berbeza

Sebelum kita sampai kepada produk vanila yang berbeza, mari kita lihat dengan lebih dekat beberapa sumber vanila. Anda akan melihat bahawa mereka bukan sahaja datang dari kawasan yang berbeza, tetapi rasa mereka juga berbeza. Mereka semua berkelakuan sama dalam penaik, jadi rasa adalah faktor utama dalam memilih pelbagai.

Terdapat banyak, banyak jenis vanila yang ditanam di pelbagai wilayah. Mari kita fokus pada beberapa jenis yang lebih biasa yang tersedia, khususnya Madagascar, Mexico dan Tahiti.

Semua vanila bermula sebagai kacang vanila, yang merupakan buah panjang dengan biji di dalamnya. Kacang itu ditanam daripada orkid yang sama ada didebungakan oleh lebah atau didebungakan dengan tangan oleh manusia. Setiap jenis vanila dinamakan mengikut kawasan di mana ia ditanam. Oleh kerana keadaan persekitaran yang berbeza dan kaedah penanaman orkid, setiap jenis vanila mempunyai profil rasa yang unik.

pemandangan atas Madagascar, Mexico dan vanila Tahiti dalam mangkuk kaca
Dari atas: Ekstrak vanila Madagascar, Mexico dan Tahiti

Vanila Bourbon Madagascar

Fikirkan vanila Madagascar sebagai vanila serba guna. Ia mempunyai rasa yang kaya dan berkrim yang berfungsi dengan baik dalam kebanyakan barangan bakar. Apabila anda mencipta bau dan rasa vanila, ini mungkin rasa yang anda bayangkan. Ia juga merupakan vanila yang paling biasa tersedia, menyumbang kira-kira dua pertiga daripada vanila yang dihasilkan secara komersil.

Dalam kes vanila ini, Bourbon merujuk kepada kawasan ia ditanam, bukan minuman keras. Madagascar, Comoros, dan Réunion (dahulunya dipanggil Bourbon) membentuk sekumpulan pulau di Lautan Hindi tempat kacang vanila Madagascar ditanam.

Vanila Mexico

Vanila berasal bertahun-tahun yang lalu di kawasan yang kini menjadi Mexico. Malah, orkid vanila kawasan itu (Vanilla planifolia) telah dibawa ke Madagascar untuk memulakan pengeluarannya di sana.

Kacang vanila Mexico mempunyai rasa yang berani dengan nada berkrim dan pedas. Mereka juga boleh digambarkan sebagai kuat dan berasap, dengan sedikit rempah seperti kayu manis. Mereka adalah pilihan yang baik dalam resipi yang mana vanila adalah perisa utama, tetapi anda boleh menggunakannya dalam kebanyakan mana-mana resipi yang anda akan menggunakan vanila Madagascar.

Vanila Tahiti

Kacang vanila Tahiti mempunyai rasa bunga, buah dan aroma. Mereka mempunyai kurang vanillin, yang merupakan sebatian utama dalam vanila yang bertanggungjawab untuk rasa dan aroma vanila yang berbeza. Vanila di sini lebih bau daripada rasa. Perlu diingat bahawa vanila ini tidak selalu tahan panas, jadi ia mungkin pilihan yang lebih baik untuk hidangan sejuk dan sejuk beku.

Kacang ini berasal dari jenis orkid (Vanilla tahitensis) yang berbeza daripada kacang vanila Mexico dan Madagascar. Mereka ditanam dan dihasilkan di Tahiti tetapi juga di kawasan lain seperti Papua New Guinea.

Lain-lain Jenis Vanila

Terdapat banyak, banyak kawasan yang menghasilkan vanila. Jenis di atas ialah jenis yang paling mungkin anda temui tersedia. Di samping itu, mari kita lihat secara ringkas beberapa jenis lain.

  • Vanila Indonesia – Rasa vanila Indonesia lebih cenderung kepada kayu dan berasap dengan rasa buah dan ara. Kadangkala, ia digambarkan mempunyai rasa seperti coklat. Tidak seperti kebanyakan vanila, ia cenderung untuk mengekalkan rasa penuhnya melalui proses penaik.
  • Vanila Uganda – Biji vanila ini mempunyai cukup banyak vanillin, menjadikan rasa dan aroma yang berani yang sangat sesuai untuk pencuci mulut yang kaya. Kacang vanila Uganda juga mempunyai aroma yang sama seperti coklat susu, kismis dan buah tin.
  • Vanila India – Vanila jenis ini mempunyai rasa penuh dengan warna coklat.
Pandangan atas biji vanila di atas pinggan putih panjang

Biji Vanila

Jika anda sedang mencari vanila dalam bentuk yang paling ringkas, itu ialah kacang vanila. Biji kacang vanila boleh ditambah kepada kebanyakan resipi penaik.

Untuk menggunakan kacang vanila, potong hujung kacang. Kemudian, hiris bahagian tengah kacang memanjang. Biji kecil boleh dikeluarkan dengan mengikis dengan hujung pisau.

Biji yang dikikis digunakan untuk perisa dalam makanan yang dibakar. Walau bagaimanapun, penampilan sering menjadi faktor juga, kerana biji kecil memberikan kesan berbintik-bintik.

Apakah gred vanila?

Biji vanila boleh didapati dalam gred. Kacang gred A digunakan untuk membakar dan memasak. Kacang gred B, juga dipanggil gred ekstrak, mempunyai kandungan lembapan yang lebih rendah dan lebih sesuai untuk (anda menekanya!) membuat ekstrak vanila.

Gred tidak menunjukkan kualiti. Kedua-dua jenis hanya mempunyai kegunaan yang berbeza.

Walaupun kacang vanila menambah rasa yang indah pada penaik, harganya yang lebih tinggi selalunya dilarang untuk digunakan secara rutin. Ekstrak dan produk vanila lain adalah alternatif yang lebih berpatutan.

Satu biji vanila purata bersamaan dengan 1 sudu besar ekstrak vanila atau pes kacang vanila.

Ekstrak vanila

Ekstrak vanila dibuat dengan merendam kacang vanila dalam alkohol untuk menghasilkan cecair yang boleh digunakan dalam kebanyakan semua jenis penaik. Ekstrak boleh didapati secara meluas dan lebih berpatutan daripada biji vanila individu.

Ekstrak vanila tulen dikawal oleh FDA supaya ia mengandungi jumlah minimum kacang vanila. Untuk dilabelkan sebagai ekstrak vanila tulen di AS, ekstrak tersebut mesti mengandungi 35% alkohol dan 13.35 auns vanila setiap gelen.

Ekstrak vanila berkualiti baik hanya akan mengandungi kacang vanila, alkohol dan air. Untuk meningkatkan rasa kacang vanila berkualiti rendah, sesetengah jenama juga akan menambah gula.

Ekstrak yang dibuat dengan kacang vanila dari kawasan tertentu akan mempunyai maklumat tersebut pada label. Ekstrak vanila yang tidak menyatakan rantau ini berkemungkinan merupakan gabungan sumber yang berbeza.

Vanila tiruan, vanila jernih dan perisa vanila

Ekstrak vanila tiruan adalah produk sintetik dan tidak diperbuat daripada kacang vanila. Sebaliknya, ia diperbuat daripada bentuk sintetik vanillin, sebatian utama yang memberikan rasa dan aroma vanila. Terdapat banyak cara makmal boleh membuat vanillin menggunakan sumber yang berbeza. Saya tidak akan membincangkannya di sini, tetapi carian internet pantas mungkin akan menyebabkan anda membuang vanila tiruan untuk barangan sebenar.

Ekstrak vanila yang jelas adalah ekstrak vanila tiruan. Walaupun ia mungkin bukan pilihan pertama anda mengikut rasa, kekurangan warna boleh memberi kelebihan apabila anda tidak mahu menambah warna pada sesuatu seperti pembekuan.

Oleh kerana vanila sebenar mengandungi lebih banyak sebatian perisa daripada hanya vanillin, vanila tiruan ini secara amnya tidak mempunyai kedalaman rasa yang disediakan oleh vanila. Walau bagaimanapun, rasa mereka biasanya kekal dengan baik selepas dibakar, walaupun ia boleh meninggalkan rasa pahit.

Walaupun vanila tiruan lebih murah daripada vanila tulen, perlu diingat apabila menggantikan bahawa anda mungkin perlu menggunakan lebih banyak vanila tiruan untuk mencapai hasil akhir yang serupa.

Perisa vanila adalah gabungan ekstrak vanila tulen dan tiruan. Ia mempunyai kandungan alkohol yang jauh lebih rendah daripada ekstrak vanila, malah mungkin tidak mengandungi alkohol sama sekali. Ini bermakna ia biasanya lebih murah daripada ekstrak vanila tulen tetapi lebih mahal daripada vanila tiruan.

pandangan atas ekstrak vanila dan pes kacang vanila dalam mangkuk kaca
Dari atas: ekstrak vanila dan pes kacang vanila

Pes Kacang Vanila

Pes kacang vanila ialah pes tebal yang dibuat dengan biji vanila yang dikikis, ekstrak vanila, dan biasanya beberapa jenis pemekat. Rasanya juga lebih pekat daripada ekstrak vanila.

Pes boleh digunakan dengan cara yang sama seperti ekstrak, tetapi ia menghasilkan penampilan berbintik-bintik yang biasanya dilihat dengan kacang vanila. Ia sering dianggap sebagai keseimbangan yang baik antara harga kacang vanila dan kemudahan ekstrak. Lihat ia beraksi dalam No-Bake Black Bottom Vanilla Bean Cheesecake!

Biasanya, pes kacang vanila boleh digunakan sebagai ganti kuantiti ekstrak vanila yang sama dalam resipi. Walau bagaimanapun, jenama yang berbeza berbeza-beza, jadi semak label untuk maklumat penggantian apabila menggantikan ekstrak dengan pes dalam resipi.

pandangan atas serbuk vanila dalam mangkuk putih

Serbuk Vanila

Serbuk vanila diperbuat daripada kacang vanila yang telah dikeringkan. Serbuknya jauh lebih cerah dalam warna daripada ekstrak. Walau bagaimanapun, lebih gelap serbuk, lebih banyak vanila tulen yang terkandung di dalamnya. Sesetengah versi lebih hampir kepada putih, bermakna ia mengandungi gula atau beberapa bahan lain.

Bagaimanakah serbuk vanila digunakan?

Serbuk vanila boleh digunakan secara bergantian dengan ekstrak vanila dalam banyak resipi. Semak pelabelan untuk maklumat penggantian.

Versi serbuk vanila sering digunakan dalam resipi seperti pembekuan di mana warna yang ditambah ekstrak tidak diingini, seperti pembekuan putih. Serbuk juga mempunyai kelebihan tidak menguap seperti ekstrak apabila ditambah kepada cecair panas. Ia juga boleh berfaedah untuk digunakan dalam beberapa resipi di mana menambah cecair tambahan boleh menjadi masalah.

Gula Vanila

Gula vanila ialah gabungan biji vanila atau ekstrak bersama gula pasir atau gula gula. Ia boleh digunakan untuk menggantikan sebahagian atau semua gula dan vanila dalam resipi atau untuk menambah rasa pada bijirin atau kopi.

Ia boleh didapati secara komersil atau boleh dibuat dengan mudah dengan meletakkan sebiji biji vanila yang dibelah atau sebiji biji vanila yang sudah dikikis dalam balang atau bekas lain yang mengandungi 2 cawan gula. Selepas kira-kira dua minggu, gula vanila akan sedia untuk digunakan. Letakkannya untuk digunakan dalam Bar Kek Keju Kacang Vanila ini!

Garam Vanila

Garam vanila hanyalah gabungan kacang vanila dan garam. Ia sering digunakan sebagai garam penamat dengan menaburkan garam vanila ke atas barangan yang dibakar seperti brownies dan biskut.

Seperti gula vanila, garam boleh didapati secara komersial atau boleh dibuat di rumah. Campurkan secawan garam laut dengan biji 2 hingga 3 biji vanila. Sebagai alternatif, gunakan 1 atau 2 biji vanila yang dikikis dalam garam. Garam akan sedia untuk digunakan dalam masa kira-kira dua minggu.

Suka Vanila? Cuba Resipi Vanila Ini

Berkongsi ini:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *