JNP Coffee Melancarkan Lelongan Peribadi Grand Cru Burundi pada NovemberDaily Coffee News oleh Majalah Roast

Grand Cru Burundi

Syarikat perdagangan kopi hijau yang berfokuskan Burundi Kopi JNP sedang melancarkan lelongan kopi khusus peribadi pertamanya, yang dipanggil Grand Cru Burundiakan berlangsung dalam talian pada hari Rabu, 30 Nov.

Menurut syarikat yang berpangkalan di Boston dan Burundi, yang diasaskan oleh Jeanine Niyonzima-Aroian, hasil bersih daripada lelongan akan dikembalikan kepada petani dan pengeluar kopi sebagai premium tambahan.

“Hasil daripada lelongan akan memastikan lebih banyak latihan dan pensijilan untuk petani kopi, lebih banyak program pendidikan untuk golongan muda yang memulakan kerjaya kopi mereka, dan penciptaan penyelesaian pasca pemprosesan untuk air bersih,” kata syarikat itu dalam pengumuman lelongan baharu hari ini .

Selama tujuh tahun pada 2010-an, Burundi sebelum ini menjadi lokasi lelongan Piala Kecemerlangan berprofil tinggi, walaupun program itu tidak pernah dihoskan di negara ini sejak 2019.

Lelongan Grand Cru Burundi

Sementara itu, sejak penubuhannya pada 2012, JNP telah menumpukan perhatian sepenuhnya untuk menyokong sektor kopi istimewa Burundi, dengan penekanan khusus untuk mengangkat wanita. Seorang tokoh yang dihormati dalam industri kopi khusus, Niyonzima-Aroian ialah seorang penggred Q bertauliah dan pemproses Q, dan ahli semasa Persatuan Kopi Khas papan.

“Apabila anda memperkasakan wanita di tempat seperti Burundi, anda memperkasakan seluruh komuniti,” kata Niyonzima-Aroian. “Lelongan ini mempunyai kepentingan yang istimewa untuk kami kerana setiap pembelian akan menyokong inisiatif pembangunan untuk petani Burundi… Kami telah melihat kuasa transformatif kopi dan kami tidak sabar-sabar untuk melakukan lebih banyak lagi.”

Pendaftaran kini dibuka untuk lelongan Grand Cru Burundi pada 30 November, yang akan menampilkan 26 mikrolot kopi hijau yang mendapat markah tinggi dan boleh dikesan. Dapatkan butiran di sini.


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *