Kajian Menemui Sikap Pengguna Berfikiran Terbuka terhadap Tenusu Tanpa Haiwan – vegconomist

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Sempadan dalam Pemakanan telah mengkaji sikap pengguna terhadap tenusu tanpa haiwan.

Dihasilkan menggunakan penapaian ketepatan mikroorganisma, tenusu bebas haiwan mengandungi protein yang sama dengan yang terdapat dalam produk tenusu konvensional. Walaupun penapaian telah lama digunakan untuk menghasilkan pelbagai bahan bebas haiwan, teknik ini menghadapi penelitian yang semakin meningkat kerana penggunaannya dalam produk alt-protein.

“Kami amat berbangga membantu memajukan pemahaman semua orang tentang penapaian ketepatan

Penyelidikan baharu itu dijalankan oleh Profesor Garrett Broad dari Universiti Rowan, bersama penyelidik dari badan amal Mercy for Animals dan syarikat tenusu bebas haiwan Formo. Para penyelidik menjalankan temu bual dengan kumpulan fokus bakal pengguna dari AS, Jerman, UK dan Singapura.

Kumpulan ini dibentangkan dengan pembingkaian positif dan negatif tenusu bebas haiwan dan diminta untuk menilai mereka. Keputusan menunjukkan bahawa pengguna ragu-ragu terhadap kenyataan yang terlalu positif dan terlalu negatif, tetapi sebahagian besarnya yakin dengan hujah kebajikan haiwan dan kemampanan.

© Borang

Keputusan menyokong penyelidikan terdahulu

Walaupun terdapat beberapa kekeliruan di kalangan mereka yang menganggap tenusu bebas haiwan dikaitkan dengan GMO, secara keseluruhan pengguna memihak kepada menggunakan teknologi baharu untuk menyelesaikan masalah dalam sistem makanan. Rasa dan nilai untuk wang adalah pertimbangan paling penting bagi kebanyakan pengguna.

Penyelidikan sebelumnya oleh Formo juga mendapati sikap positif terhadap tenusu bebas haiwan, dengan 71% responden dalam satu tinjauan mengatakan mereka akan bersedia untuk membelinya. Kajian lain mendapati bahawa pengguna bersemangat dan ingin tahu tentang konsep itu, dengan mudah melihat kelebihannya.

“Menjadi hebat keju tidak bermakna jika orang tidak menghargainya, atau lebih teruk lagi, takut dengannya,” kata Oscar Zollman Thomas, penyelidik utama Formo dalam projek itu. “Kami amat berbangga membantu memajukan pemahaman semua orang tentang penapaian ketepatan dan cara ia boleh berubah dari mana kita mendapat protein.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *