Kandungan Kafein dalam Minuman Kegemaran Anda: Pangkalan Data Lengkap!

kopi teh dan minuman berkafein lain

Kafein ditemui dalam hampir semua perkara hari ini, tetapi hanya sedikit daripada kita yang mempunyai rasa yang kuat tentang berapa banyak yang kita minum. Pernahkah anda terfikir dengan tepat berapa banyak kafein dalam latte, teh ais atau minuman tenaga itu? Tahukah anda bahawa secawan kopi yang dibancuh mengandungi lebih banyak kafein daripada sekeping espreso, atau kopi tanpa kafein sebenarnya tidak bebas kafein?

Terdapat banyak sebab untuk menjejaki pengambilan kafein anda, daripada mengelakkan kegelisahan hingga boleh tidur pada waktu malam. Untuk membantu anda memahami tempat paling banyak kafein bersembunyi, kami mengumpulkan pangkalan data kafein yang luas ini, meliputi segala-galanya daripada minuman kopi kegemaran anda kepada teh, soda, minuman tenaga dan banyak lagi. Jangan ragu untuk meneroka pangkalan data, dan kemudian lihat gambaran keseluruhan kami tentang kafein dan banyak lagi!

pembahagi 4

Pangkalan Data Kafein Lengkap


Minum Saiz (fl oz) Kalori Kafein (mg) Kafein (mg / fl oz) Kekuatan kafein

pembahagi 2

Apa itu Kafein? Berapa Banyakkah Terlalu Banyak?

Sekarang anda tahu berapa banyak kafein dalam setiap minuman, mari kita bincangkan apa sebenarnya kafein dan berapa banyak yang sihat untuk diambil. Kafein ialah perangsang sistem saraf pusat yang berlaku secara semula jadi yang digunakan secara meluas di seluruh dunia. Ditemui dalam daun teh, biji kopi, pokok koko dan banyak lagi, kafein boleh meningkatkan kewaspadaan, keupayaan untuk fokus dan tahap tenaga anda.

Sudah tentu, anda sentiasa boleh mempunyai terlalu banyak perkara yang baik. FDA mengesyorkan agar orang dewasa mengambil 400 miligram atau kurang setiap hari untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan dan tidak sihat seperti kegelisahan, sakit kepala, degupan jantung dan kebimbangan. Perlu diingat bahawa minuman berkafein anda boleh bertambah dengan cepat — empat cawan kopi akan meletakkan anda pada had, tetapi begitu juga dengan dua suntikan tenaga atau tujuh tin Mountain Dew.

pembahagi 6

Kafein dalam Jenama Kopi Popular

minuman sejuk starbucks di pantai
Kredit Gambar: Nadine Shaabana, Unsplash

Adakah anda sedang mencari jenama minuman tertentu? Berikut ialah beberapa pilihan yang paling popular:


Kafein dalam Jenama Minuman Tenaga Popular

Lelaki muda minum minuman tenaga
Kredit Imej: FotoAndalucia, Shutterstock

Adakah anda suka rangsangan daripada minuman tenaga yang hebat? Lihat beberapa kegemaran kami:


Kafein dalam Jenama Soda Popular

kafein dalam soda
Kredit imej: Unsplash

Setiap orang mempunyai jenama soda kegemaran, tetapi adakah anda tahu berapa banyak kafein dalam anda? Berikut ialah beberapa jenama terkenal:


Kafein dalam Pelbagai Jenis Teh

Menuang teh oolong ke dalam cawan
Kredit Imej: Afrika Baru, Shutterstock

Adakah anda lebih suka minum teh? Berikut adalah jenis utama teh:

pembahagi 5

Fikiran Akhir

Itu dia: kandungan kafein hampir setiap minuman di planet ini! Kami berharap pangkalan data kafein terperinci ini membantu anda memahami jumlah kafein dalam semua minuman dan jenama kegemaran anda. Kafein boleh menjadi perkara yang hebat, tetapi hanya jika dimakan dengan selamat dan secara sederhana. Nikmati soda, minuman tenaga, kopi dan teh anda!


Kredit imej: Joanna Kosinska, Unsplash

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *