Kejohanan Aeropress AS 2022

Persahabatan akar umbi terus berlanjutan pada kejohanan AS tahun ini.

OLEH JOSH TAVES
KHAS UNTUK MAJALAH BARISTA

Gambar oleh Josh Taves

Kejohanan AeroPress telah menjadi raja kejohanan kopi akar umbi sejak sekian lama—setepatnya 14 tahun. Walaupun hampir semua bentuk sukan kopi yang lain telah dipilih dan dikembangkan oleh keinginan generasi kegilaan media sosial kami untuk mengambil sesuatu yang menyeronokkan dan kecil dan “menjadikannya sesuatu,” Kejohanan AeroPress telah kekal, baik … kecil.

Secara jujur, saya rasa itulah sebabnya orang suka. Pada penghujung hari, tidak kira berapa ramai pengikut Instagram, penaja atau penulis media yang menarik kejohanan AeroPress, mereka masih terdiri daripada segelintir orang di ruang belakang atau pentas sisi berkumpul untuk membancuh kopi secara ringkas dan lazat. Selama lebih sedekad sekarang saya telah menunggu kejohanan AeroPress untuk pergi ke arus perdana; mereka tidak akan. Saya sukakannya.

Kejuaraan AeroPress AS membenarkan pesaing melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu untuk mencipta cawan yang sempurna. Ini termasuk dandanan, pengisihan, pengisaran tersuai,
dan kimia air berubah-ubah.

The Vibe

Saya tidak pernah menaip ketawa dalam artikel sebelum ini, kerana saya rasa mereka lebih baik ditinggalkan untuk disingkat guffaw antara rakan-rakan, tetapi saya fikir petikan ini daripada Kejohanan Aeropress Dunia laman web mungkin layak:

“Kami tidak begitu menggemari peraturan dan peraturan—mereka telah menyedut keseronokan dan keterangkuman daripada pertandingan kopi yang lain.”

Hahaha. Sempurna.

Oleh itu, apabila Kejuaraan AeroPress AS datang dalam jarak memandu dari tempat saya tinggal, saya memutuskan untuk melakukan perjalanan untuk melihatnya sendiri. Sekarang untuk bersikap adil, saya pernah melihat Kejohanan AeroPress AS sebelum ini, tetapi ia biasanya melibatkan beberapa biji bir, ramai orang untuk berbual, dan saya tidak begitu mempedulikan. Saya teruja untuk meluangkan sedikit masa lebih fokus melihat aksi itu secara langsung. Tiada acara kelayakan untuk Kejuaraan AeroPress AS, jadi pertaruhan adalah tinggi, kerana salah satu daripada 17 pesaing dari seluruh negara akan mewakili AS di Kejohanan AeroPress Dunia.

Makmal latihan Tinker Coffee Co. ialah ruang yang hebat untuk Kejohanan AeroPress AS berlangsung.

The Digs

Tinker Coffee Co. di Indianapolis menganjurkan acara itu di makmal latihan mereka, yang mempunyai banyak ruang bar untuk memanaskan tiga pesaing pada masa yang sama head-to-head. Pesaing mempunyai 5 minit untuk membuat dan menghidangkan kopi mereka. Semua pesaing menggunakan kopi yang sama (disediakan oleh Tinker), dan terpulang kepada mereka untuk menggunakan resipi, teknik dan gaya penyediaan yang paling sesuai dengan kopi itu. Ada yang membawa pengisar sendiri, ada yang merapikan seluruh kacang, dan ada yang menapis tanah. Semua bekerja keras, meletakkan hati mereka ke dalamnya, dan berseronok.

Semua peserta meletakkan banyak usaha yang serius dalam masa pembentangan 5 minit mereka untuk memberikan para juri pengalaman rasa yang terbaik.

Pendekatan Bijaksana

Format penghakiman adalah sama longgar dan penuh perasaan kerana petikan di atas akan membuatkan anda percaya. Ketiga-tiga hakim mempunyai tahap pengalaman kopi yang berbeza-beza (satu ialah Hugo Cano, Juara AeroPress AS 2021). Mereka mengambil masa beberapa minit untuk merasai ketiga-tiga kopi dalam setiap haba, meludah dan berfikir, dan kemudian pada kiraan tiga menunjukkan kegemaran mereka. Pembuat bir bertuah yang paling banyak menuding jari pada cawan mereka perlu mara ke saingan seterusnya dengan harapan lebih banyak jari yang menuding pada penyerahan mereka. Tiga saringan kemudian dan seorang juara dinobatkan.

Panel penilai mengambil tugas mereka dengan sangat serius di Kejohanan AeroPress AS.

The Kejohanan AeroPress AS menepati gembar-gembur akar umbinya. Mencicipi kopi yang sama yang ditafsirkan dalam pelbagai cara yang berbeza oleh ramai orang yang berbeza dengan personaliti yang berbeza—menggunakan pembuat bir sedinamik AeroPress—adalah salah satu pengalaman yang lebih menarik yang pernah saya alami dalam dunia kopi.

Hasilnya

Pada penghujung hujung minggu, tiga peserta berdiri di atas pentas dan menerima pengiktirafan untuk resipi mereka. Cecil Cope daripada Kopi Stone Creek di Milwaukee mendapat tempat ketiga, wira kampung halaman Luke Speers Kopi Amberson menduduki tempat kedua, dan menerima penghormatan tertinggi ialah Daniel Soria dari Tipikal Chicago. Pusingan akhir dilakukan di pentas yang lebih besar di hadapan penonton yang penuh (Tinker telah mengacarakan US CoffeeChamps pendahuluan pada hujung minggu yang sama), dan ia dibuat untuk acara yang menghiburkan.

Keakraban sesama peserta pada acara tersebut adalah berleluasa. Di sini, Luke Speers (kiri) dan Daniel Soria bersorak antara satu sama lain semasa panas akhir.

Daniel Soria akan mewakili Amerika Syarikat dalam Kejohanan AeroPress Dunia di Vancouver, BC, dalam beberapa minggu, terima kasih kepada hos penaja yang terus melabur dalam budaya groundswell ini.

Hidup kejohanan AeroPress.

MENGENAI PENGARANG

Josh Taves adalah ketua pembangunan perniagaan untuk Pemanggang Dapur di Michigan dan
pencipta CuppingBrewer.com. Dia juga merupakan finalis USBC 2017, jadi dia tahu caranya
banyak alat kopi yang berbeza. Dia telah bekerja dalam industri kopi sejak 2006 dan menikmatinya
mengambil kesempatan daripada semua pengembaraan hebat di luar yang ditawarkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *