Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Manisan

Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Manisan

Pai epal sentiasa menjadi pencuci mulut kegemaran di dapur saya, tetapi saya akan mengakui bahawa saya tidak selalu mempunyai bakul penuh dengan epal di tangan sedia untuk dibakar. Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Manisan ini adalah pilihan yang sangat baik untuk masa anda mahukan pencuci mulut epal, tetapi hanya mempunyai sebiji epal sahaja. Sesiapa yang telah membakar pai tahu bahawa anda memerlukan sekurang-kurangnya beberapa epal untuk membuat inti, dan gembira mengetahui bahawa terdapat beberapa pilihan di luar sana untuk masa yang anda hanya mempunyai satu epal menunggu untuk digunakan dengan baik!

Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Bergula ini adalah pilihan yang menarik untuk membakar musim luruh dan musim sejuk. Asasnya adalah adunan buttermilk dan gula perang yang dibumbui dengan halia kisar, buah pala dan vanila. Mereka dibungkus dengan kepingan epal yang dipotong dadu dan halia manisan. Mereka mempunyai serbuk yang ketat, tetapi sangat lembut, dan rasa epal dan rempah-rempah datang dengan sangat baik. Ia benar-benar ketagihan – dan sangat memuaskan jika anda berminat untuk pencuci mulut epal.

Untuk hasil terbaik dalam kek cawan ini, anda perlu memotong epal anda dengan sangat halus. Mana-mana jenis epal boleh digunakan – tidak seperti pai epal, di mana anda memerlukan epal yang akan mengekalkan bentuknya semasa membakar lama – jadi jangan ragu untuk menggunakan apa yang ada di tangan anda. Epal saya dipotong dadu yang berukuran kurang daripada 1/4 inci, yang lebih kurang sama saiznya dengan kepingan halia manisan yang saya gunakan. Epal diadun hampir lancar ke dalam adunan pada saiz itu, memberikan kek cawan rasa epal yang indah tanpa menjadikannya basah akibat kelembapan berlebihan.

Anda boleh mencincang epal jika anda benar-benar tergesa-gesa, tetapi teksturnya adalah terbaik jika anda mempunyai kepingan kecil dalam kek cawan ini. Dan dengan hanya satu epal, ia tidak mengambil banyak masa. Anda tidak perlu mengupas epal!

Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Manisan

Kek cawan disiapkan dengan pembekuan keju krim vanila dan taburan halia manisan. Mereka sebenarnya cukup lazat untuk dimakan sendiri, tanpa pembekuan tambahan, tetapi sedikit keju krim sentiasa sesuai untuk kek epal. Beberapa butir halia manisan mengikat pembekuan dengan baik dengan kek cawan dan memberi mereka yang memakannya melihat apa yang mereka akan dapati di dalamnya.

Kek Cawan Epal Gula Perang dengan Halia Manisan
1 1/2 cawan tepung serba guna
1 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil halia kisar
1/4 sudu teh pala tanah
1/2 cawan mentega, suhu bilik
1 cawan gula perang ringan/emas
2 biji telur besar
1 sudu kecil ekstrak vanila
1/2 cawan buttermilk
1/4 cawan kepingan halia manisan
3/4 cawan epal dihiris halus (1 besar)
1 batch Vanilla Cream Cheese Frosting (resipi di bawah)
halia manisan, untuk hiasan

Panaskan ketuhar hingga 350F. Lapik loyang muffin 12 cawan dengan pelapik kertas.
Dalam mangkuk sederhana, pukul bersama tepung, serbuk penaik, garam, halia dan buah pala.
Dalam mangkuk besar, pukul bersama mentega dan gula perang sehingga ringan dan gebu. Pukul telur, satu demi satu, diikuti dengan ekstrak vanila. Masukkan separuh adunan tepung, diikuti dengan buttermilk. Campurkan baki bahan kering dan masukkan halia dan epal potong dadu apabila hampir semua tepung telah dimasukkan. Tiada coretan tepung sepatutnya kelihatan dalam adunan siap dan kedua-dua kepingan epal dan halia harus diagihkan dengan baik.
Bahagikan adunan sama rata ke dalam cawan muffin yang telah disediakan.
Bakar selama 18-22 minit, atau sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan ke dalam bahagian tengah kek cawan keluar bersih atau dengan hanya beberapa serbuk lembap yang melekat. Benarkan kek cawan sejuk di atas rak dawai sebelum dibekukan dengan Cream Cheese Frosting dan hias dengan halia manisan.

Menjadikan 12.

Frosting Keju Krim Vanila
1/2 cawan mentega, suhu bilik
8 oz krim keju, suhu bilik
2 – 2 1/2 cawan gula gula
2 sudu kecil ekstrak vanila
secubit garam

Satukan mentega dan krim keju dalam mangkuk besar dan pukul sehingga rata. Kisar dalam 1 1/2 cawan gula gula, vanila dan garam dan gaul sehingga frosting menjadi licin. Campurkan secara beransur-ansur dalam baki gula gula sehingga pembekuan pekat dan boleh disebarkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *