Kek Karamel Masin

Berkongsi salah satu resipi kek klasik kami hari ini! Kek Karamel Masin ni memang best seller selama bertahun-tahun.

Resipi oleh Majlis Mimi.

kek karamel masin
kek karamel masin

Kek Karamel Masin

Membuat kek 3 lapis 6 inci

adunan

1/2 cawan (113 gram) mentega masin organik, dilembutkan

170 gram (3/4 cawan) gula tebu organik

1 sudu teh ekstrak vanila organik

2 biji telur besar organik

1/2 cawan susu organik

57 gram (1/4 cawan) krim masam organik

170 gram tepung kek organik

1 sudu kecil serbuk penaik

1/2 sudu kecil garam laut halus

Pembekuan

Sos Karamel Organik (buat lebih awal dari masa)

1 cawan (226 gram) mentega masin organik, dilembutkan

1 paun gula tepung organik, diayak

57 gram (1/4 cawan) sos karamel organik

garam laut halus

Panaskan ketuhar hingga 350°F. Lapik tiga loyang kek 6 inci dengan kertas parchment.

Untuk membuat adunan: Dalam mangkuk pengadun berdiri yang dipasang dengan lampiran dayung, masukkan mentega, gula tebu, dan ekstrak vanila dan gaul sehingga sebati dan tiada ketulan mentega. Masukkan telur, susu, dan krim masam dan gaul perlahan sehingga sebati, mengikis bahagian tepi mangkuk.

Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung kek, serbuk penaik, dan garam laut dan pukul bersama. Dengan pengadun rendah, perlahan-lahan masukkan adunan tepung ke dalam adunan mentega. Teruskan mengadun dengan perlahan sehingga anda tidak melihat sebarang butiran tepung, mengikis bahagian tepi mangkuk. Bahagikan adunan sama rata ke dalam kuali yang disediakan, kira-kira 226 gram setiap satu.

Bakar selama 20 minit atau sehingga pick kayu yang dimasukkan di tengah keluar bersih. Biarkan sejuk sepenuhnya dalam kuali kek.

Untuk membuat pembekuan: Dalam mangkuk pengadun berdiri yang dilengkapi dengan lampiran dayung, masukkan gula tepung, mentega dan sos karamel. Gaul pada api perlahan sehingga sebati, kemudian mixer kelajuan sehingga tinggi selama 1 minit atau sehingga ringan dan gebu.

Untuk memasang kek: Letakkan seketul frosting pada bekas kek atau pemutar kek dan tambah lapisan kek pertama. Dengan menggunakan spatula kek, masukkan lapisan nipis fros ke bahagian atas kek.

Tambahkan sejumlah besar pembekuan pada lapisan kek pertama dan ratakan. Siram dengan sos karamel dan taburkan dengan garam laut. Letakkan lapisan kek kedua di atas, dan ulangi proses ini.

Kot serdak kek. Bekukan kek dengan sedikit tekstur dan masukkan sos karamel di seluruh bahagian atas. Taburkan bahagian atas dengan garam laut.

Simpan dalam kubah kek sehingga 3 hari.

Bebas glutenGantikan tepung kek dengan 170 gram (1 cawan tambah 1 sudu besar tambah 1 sudu teh) campuran tepung organik bebas gluten. Gunakan pretzel bebas gluten.

Altitud yang tinggiBakar pada suhu 350°F selama 17 minit atau sehingga pemetik kayu yang dimasukkan di tengah keluar bersih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *