Kek Snek Vanila Vanila | Bakerella

Kek Snek Vanila Vanila

Kek snek hari minggu memang terbaik. Mengetahui ada hidangan bertutup bersaiz 13 X 9 inci yang diisi dengan kek di atas kaunter dapur membuatkan saya gembira. Dan yang ini khususnya membuat saya sangat gembira hari ini.

Semuanya vanila. Dan tiada kekecohan… kecuali mungkin untuk krim mentega yang saya putuskan untuk menambah pada saat-saat akhir.

Kek Snek Vanila Frosted

Tetapi hanya kerana hari ini hari yang bermakna bagi saya. Hari ini genap 30 tahun sejak pemindahan buah pinggang pertama saya dan walaupun buah pinggang itu tidak bertahan selagi saya telah mencuba dan berharap, ia tetap istimewa dan penting bagi saya sehingga hari ini. Ia membantu saya menjalani hampir 20 tahun lagi kehidupan dan apabila saya mula sakit semula, ia memberi saya masa untuk menerima pemindahan kedua daripada ibu saya yang masih sihat selepas 11 tahun. Jadi hari ini, kita akan menikmati kek ini. Dan saya harap anda mendapat peluang untuk mencuba dan menikmatinya juga.

Oleh itu, saya akan pendekkan siaran ini supaya saya boleh kembali kepada snek.

Bahan Kek Vanila

Resipinya adalah daripada Buku Masakan The White Lily** yang saya dapatkan salinannya sebaik sahaja saya melihatnya mula dijual. Ia tidak dicetak pada masa ini tetapi anda boleh mendapatkan resipi untuk Kek Lily Putih mereka di bawah.

Dan jika anda suka kek snek coklat, lihat ini yang saya juga buat daripada buku mereka. Mereka berdua adalah penjaga yang pasti.

Menuang Adunan Kek

Tengok adunan kek tu.

Adunan Kek Vanila

Sedap sahaja.

Kek Vanila Frosting

Dan buttercream frosting pun sedap. Sendukkan sekumpulan di atas kek dan mula menyebarkan cinta dengan spatula mengimbangi.

Frosting Krim Mentega Vanila

Tambah beberapa pusingan jika anda suka, tetapi sama sekali tidak diperlukan untuk kek snek hari malas.

Kek Snek Vanila Vanila

bahan-bahan

Kek Vanila

 • 2-1/2 cawan Tepung Serbaguna Lily Putih

 • 1-1/2 cawan gula pasir

 • 1 sudu kecil serbuk penaik

 • 1 sudu teh garam

 • 1/2 sudu teh baking soda

 • 1 cawan susu mentega keseluruhan, suhu bilik

 • 3/4 cawan pemendekan semua sayuran, dipotong dadu

 • 4 putih telur besar

 • 2 sudu teh ekstrak vanila

Krim Mentega Vanila

 • 6 cawan gula kuih-muih

 • 1-1/2 cawan mentega masin, suhu bilik

 • 1 sudu teh ekstrak vanila

 • 1/4 cawan susu penuh atau krim putar berat

Arahan

 1. Kek Vanila: Panaskan ketuhar hingga 350 darjah Fahrenheit. Gris dan bahagian bawah tepung dan tepi loyang 13 X 9 inci.
 2. Dalam mangkuk pengadun berdiri yang dipasang dengan lampiran pukul, campurkan tepung, gula, serbuk penaik, garam, dan soda penaik pada kelajuan rendah sehingga digabungkan.
 3. Beralih kepada lampiran dayung, tambah buttermilk dan shortening dan pukul pada sederhana rendah selama dua minit, berhenti untuk mengikis bahagian bawah mangkuk.
 4. Masukkan putih telur dan vanila. Pukul selama dua minit lagi, berhenti untuk mengikis sisi mangkuk.
 5. Sapukan adunan ke dalam kuali yang telah disediakan. Bakar sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan di tengah keluar bersih; lebih kurang 30-35 minit. Sejukkan kek dalam kuali di atas rak dawai.
 6. Vanilla Frosting: Dalam mangkuk pengadun berdiri yang dilengkapi dengan lampiran dayung, pukul mentega sehingga berkrim. Masukkan gula gula dan vanila dan pukul sehingga sebati kira-kira tiga minit. Masukkan susu dan pukul sehingga rata, kira-kira tiga minit. Gunakan spatula mengimbangi untuk meratakan frosting di atas kek.

Nota

Resipi ini juga boleh dibakar sebagai 3 (8 inci) lapisan, 2 (9 inci lapisan). Jika dibuat sebagai kek 2 atau 3 lapisan, semak masa membakar bermula pada 20 minit. Tingkatkan gula konfeksion kepada 8 cawan, mentega kepada 2 cawan dan susu atau krim putar berat kepada 1/2 cawan untuk membolehkan lebih sedikit pembekuan untuk menghias.

Resipi daripada Buku Masakan The White Lily, © 2021 oleh Hometown Food Company

Buku Masakan White Lily

**Mengenai Buku Masakan: Buku masakan ialah habis dijual. Di sisi baiknya, saya dapati di laman web mereka di mana mereka menawarkan BUKU MASAK DIGITAL PERCUMA dari 1940-an hingga 1990-an… agak menyeronokkan! Semoga mereka akan menambah permata ini ke senarai mereka pada masa akan datang. Sedikit tentang Tepung Serbaguna White Lily: Diperbuat daripada gandum musim sejuk yang lembut, yang mempunyai kandungan protein dan gluten yang lebih rendah, tepung ini merupakan pilihan terbaik untuk barangan bakar seperti kek dan biskut untuk menghasilkan tekstur yang lebih ringan dan gebu. Tepung Lily Putih lebih mudah didapati di selatan. Pembuat roti selatan telah bersumpah dengannya selama beberapa dekad. Jika anda menghadapi masalah mencari di kawasan anda, semak ini Pencari kedai White Lily atau anda juga boleh mencuba membeli tepung serba guna di Amazon.

Kek Snek Vanila Vanila

Kudapkan hati anda.

Kek Snek Vanila Vanila

Nikmati setiap gigitan lazat terakhir!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *