Kenapa Kopi Saya Rasa Terbakar?

Saya telah menguruskan beberapa kedai kopi khusus, jadi saya tahu satu atau dua perkara tentang java segar. Tetapi jika anda baru membuat kopi, rasa mulut yang berani itu mungkin lebih berasap.

Penat bertanya pada diri sendiri kenapa rasa kopi saya hangus? Mendiagnosis kopi pahit adalah sukar – walaupun untuk peminum kopi yang berpengalaman.

Jangan berputus asa lagi! Dalam artikel ini, saya akan menerangkan cara memanggang, suhu membancuh, pinggan panas dan saiz kisar boleh membuatkan rasa kopi anda hangus.

kopi hangus

Kenapa Kopi Rasa Terbakar

Dah Habis Panggang

Terdapat beberapa sebab mengapa kopi anda mungkin terasa seperti telah hangus. Yang paling mudah? Kopi hangus kadangkala berasal dari biji yang telah dibakar.

Proses pemanggangan menggunakan suhu tinggi untuk menghasilkan rasa dan aroma biji kopi yang lazat.

Tetapi panggang yang tidak baik dengan cepat boleh membawa kepada kopi yang tidak baik. Kacang yang kurang dipanggang boleh menghasilkan minuman yang lemah dan berumput. Dan kacang yang terlalu dipanggang boleh membuatkan rasa kopi hangus.

Panggang sederhana seimbang adalah pilihan paling selamat. Saya akan mengesyorkan kacang panggang sederhana dari Amerika Tengah. Biji ini biasanya tidak mempunyai sebarang rasa kopi yang hangus atau pahit.

Adakah ini bermakna anda perlu membuang campuran panggang gelap itu? Tidak. Pasti terdapat beberapa kopi panggang gelap yang menakjubkan yang memberikan nota coklat yang kaya tanpa rasa hangus.

Tetapi jika anda ingin mengelakkan sebarang kemungkinan kopi berasa hangus, cuba beberapa panggang yang lebih ringan.

Baru kepada panggang ringan? Cuba satu beg kacang Afrika Timur asal tunggal. Kopi Afrika cenderung mempunyai profil rasa yang lebih berasid dan lebih buah daripada asal-usul lain, jadi ia cenderung untuk membuat panggang ringan yang sangat baik.

Panggang yang tidak konsisten boleh menyebabkan beberapa rasa pahit itu juga. Jika sesetengah kacang kurang panggang manakala yang lain terlalu panggang, anda tidak akan mendapat perahan yang sekata.

Dan seperti yang akan saya terangkan dalam bahagian yang akan datang, serbuk kopi yang diekstrak berlebihan boleh berasa hangus.

Cara terbaik untuk mengelakkan kopi yang terlalu dipanggang adalah dengan membeli kacang daripada pemanggang yang bereputasi. Pemanggang mahir melaraskan suhu panggang dengan mempertimbangkan asal kacang, varieti dan kaedah pemprosesan.

atas kacang panggang

Suhu Brew Terlalu Tinggi

Walaupun anda menggunakan biji kopi yang dipanggang dengan sempurna, anda mungkin mendapat rasa kopi hangus kerana suhu minuman anda terlalu tinggi.

Kopi memerlukan suhu air tertentu semasa proses membancuh. Secara amnya, suhu minuman hendaklah antara 195-205 F.

Setiap kaedah bancuhan mempunyai suhu yang ideal untuk membancuh secawan kopi terbaik. Nasib baik, tuangkan dan kaedah bancuhan rendaman membolehkan anda mengawal suhu air. Ia tidak begitu mudah dengan mesin kopi automatik.

Pembuat kopi titis boleh memanaskan air pada suhu melebihi 200 F semasa proses membancuh. Ini adalah pada bahagian yang lebih tinggi daripada apa yang anda mahu alasan anda untuk dibancuh, jadi ia tidak betul-betul ideal.

Dengan alat perancis, suhu minuman yang ideal ialah sekitar 190-195 F. Ini membolehkan kopi berkembang dengan baik. Dan alasannya mengeluarkan sebarang gas rasa terbakar.

Purata tuangan adalah terbaik apabila air berada pada 200 F. Sekali lagi, suhu ini membantu kopi mekar. Ia mempamerkan gula manis yang dihasilkan oleh kacang secara semula jadi.

Apabila anda menambah ketinggian pada campuran, perkara berubah. Pada ketinggian yang lebih tinggi, takat didih air lebih rendah disebabkan oleh perbezaan tekanan atmosfera.

Jika anda berada di ketinggian, anda mungkin terlalu mendidih air yang akan mengeluarkan air secara berlebihan. Cuba turunkan suhu untuk menghilangkan rasa kopi hangus itu.

Air pada suhu yang betul akan mengekstrak lemak semula jadi, gula dan minyak dalam kopi… dan mengelakkan rasa hangus yang tidak enak itu.

Lagipun kopi dihasilkan daripada buah. Jika anda terlalu masak buah ia akan hangus. Perkara yang sama dengan membancuh kopi anda pada suhu yang terlalu tinggi.

Suhu air bukan satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan. Tanah mengembang dan mengecut bergantung pada suhu sekeliling. Menukar saiz kisar secara tidak sengaja meningkatkan risiko mengekstrak rasa kopi hangus. Jadi simpan alasan tersebut pada suhu bilik.

kopi yang hangus

Anda Membiarkan Hotplate Hidup

Jika anda menggunakan mesin lama Mr. Coffee untuk membancuh kopi penapis anda, berhati-hati dengan plat panas.

Kebanyakan mesin kopi automatik mempunyai plat panas terbina dalam untuk membantu memastikan minuman panas. Tetapi jika anda meninggalkan periuk di atas pinggan panas, anda akan cepat mempunyai kopi yang terlalu panas.

Pembancuh kopi dengan plat panas terbina dalam adalah hebat untuk mereka yang mahukan kopi panas dan tidak kisah rasa hangus.

Jangan salah faham. Saya tidak menentang pembuat kopi automatik. Tetapi meninggalkan periuk joe pagi di atas pinggan panas dengan mudah boleh menghasilkan kopi yang berasa hangus. (Anda juga mungkin akan minum kopi basi menjelang tengah hari.)

Jika anda tidak mahu minuman anda berasa hangus, anda tidak perlu menyerah diri kepada kopi suhu bilik.

Sebaliknya, simpan minuman anda dalam bekas terma. Bukan sahaja termos mengekalkan haba, tetapi bekas kedap udara ini juga akan mengurangkan risiko kopi basi.

Anda Menggunakan Kisar Yang Salah

Masih bertanya pada diri sendiri mengapa rasa kopi saya hangus? Anda mungkin menggunakan pengisaran yang salah.

Saiz kisar secara langsung memberi kesan kepada masa pengekstrakan. Jika kisar anda terlalu halus, anda mungkin akan mendapat secawan kopi yang terlalu banyak diekstrak. Dan joe yang terlalu banyak diekstrak selalunya mempunyai rasa hangus.

Bayangkan bagaimana air boleh bergerak melalui secawan batu berbanding secawan pasir.

Ruang antara batu lebih besar daripada ruang antara butiran pasir. Jadi air mengalir dengan lebih mudah, mengambil masa yang lebih singkat untuk sampai ke bahagian bawah cawan.

Butiran pasir lebih padat. Oleh itu, air mengambil masa lebih lama untuk sampai ke destinasi terakhirnya.

Bubuk kopi yang kasar adalah seperti batu. Alasan halus seperti pasir.

Jika kisar terlalu kasar, air bergerak melalui kopi terlalu cepat. Minuman yang kurang diekstrak ini akan mempunyai rasa berair dan berumput

Tetapi jika kisar terlalu halus, kopi anda mungkin menjadi terlalu ekstrak. Dan secawan kopi yang diekstrak berlebihan boleh mempunyai rasa selepas yang hangus, pahit, dan sama sekali tidak menyenangkan.

Untuk memulihkan rasa pahit ini, mulakan proses anda dengan biji keseluruhan dan bukannya kopi pra-kisar. Kemudian gunakan pengisar kopi untuk mengisar kacang tersebut agar sesuai dengan kaedah membancuh anda.

Kisar sederhana adalah standard untuk kacang pra-kisar. Tetapi saiz pengisaran ini mungkin terlalu halus untuk kaedah membancuh rendaman seperti mesin perancis atau minuman sejuk.

Jika anda tidak mempunyai akses kepada mesin pengisar, ambil satu beg kacang segar dari kedai kopi tempatan anda. Kemudian minta mereka mengisar biji kopi agar sesuai dengan kaedah bancuhan anda.

Kadang-kadang anda tidak dapat menahan kemudahan kacang pra-kisar. Saya faham, kopi yang enak tidak sepatutnya menjadi tugasan.

Tetapi jika anda memotong sudut, bermain dengan selamat. Bancuh biji sebelum dikisar menggunakan mesin kopi titisan standard untuk mengelakkan rasa hangus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *