Kopi Luwak – Kopi Paling Menarik, Mengganggu, Mahal di Dunia – 2022

Saya tidak dapat memikirkan keistimewaan kopi lain yang membahagikan pendapat seperti kopi Kopi Luwak dari Indonesia yang juga dikenali sebagai kopi tahi kucing.

Ada yang bersumpah dengan rasa yang sangat licin dan lembut, ada yang hanya ingin mencubanya kerana harganya yang mahal, manakala yang lain mengutuknya kerana tajuk berita negatif.

Apa itu Kopi Luwak, dan dari mana asalnya?

Kopi Luwak adalah nama salah satu kopi termahal di dunia. Sebelum diproses, ceri kopi mesti terlebih dahulu dimakan, dihadam, dan dikumuhkan oleh haiwan seperti musang yang dipanggil Asian Palm Civet. Proses pencernaan menapai biji kopi untuk memberikan kualiti yang unik.

“Kopi” bermaksud “kopi” dalam bahasa Indonesia, dan “Luwak” adalah nama untuk musang kelapa sawit (aka kucing toddy, musang)spesies yang paling berkait rapat dengan mongeese dan musang. Haiwan nokturnal berasal dari seluruh Asia Selatan dan Tenggara.

Varieti Indonesia yang hidup di kepulauan Indonesia Sumatera, Jawa dan Sulawesi (semuanya terkenal dengan kopi berkualiti tinggi yang datang dari sana) paling terkenal. Kopi Luwak kini merupakan jenama berdaftar nama, dan hanya kopi Indonesia dari pulau-pulau ini boleh menggunakannya.

Luwak Kucing Luwak

Bagaimana kacang Kopi Luwak “dibuat”

Asal-usul penggunaan biji kopi yang ditapai oleh pencernaan haiwan bermula sejak zaman jajahan Belanda abad ke-18.

Dalam 1883Alfred Brehm, ahli zoologi yang terkenal di dunia, memerhatikan penduduk tempatan mengambil biji kopi yang dihadam oleh haiwan liar dari tanah dan membuat minuman daripadanya. Ia adalah satu-satunya kopi yang boleh disimpan oleh penduduk tempatan untuk diri mereka sendiri, bukan dikutip oleh bos ladang untuk dieksport ke negara penjajah.

Beginilah cara penuaian Kopi Luwak.

  1. Kucing musang suka makan ceri kopi masak. Mereka secara selektif hanya makan ceri yang paling masak dan paling manis yang mereka temui.
  2. Walau bagaimanapun, haiwan hanya boleh mencerna pulpa ceri, bukan biji kopi. Semasa proses pencernaan, persekitaran lembap dan enzim pencernaan tertentu mencetuskan penapaian basah, yang mengubah rasa biji kopi.
  3. Sama seperti kucing mempunyai kotak sampahnya, Luwak mempunyai tempat tertentu di mana ia sentiasa kembali untuk menjalankan perniagaannya.
  4. Petani kopi mengumpul najis.
  5. Kotoran kucing musang yang mengandungi biji kopi tertakluk kepada pembersihan dan pengeringan yang meluas.
  6. Hanya apabila kacang bersih barulah mereka dibawa ke pusat ujian khas, di mana kualiti ditentukan, dan ia akan diproses atau dihantar selanjutnya.
Najis Kucing musang

Menarik kan?

Adakah Kopi Luwak selamat untuk diminum?

Walaupun asalnya agak pelik, kerana ia juga secara berseloroh dipanggil kopi “kotoran kucing”, ia selamat untuk dimakan.

Biji Kopi Luwak dibasuh dan dinyahjangkit dengan sempurna selepas pengumpulan, dan proses pemanggangan 370°F+ memastikan pensterilan lengkap.

Kopi tahi? Apa sebenarnya rasa Kopi Luwak?

Ini semua mungkin kedengaran agak tidak menyelerakan pada mulanya, tetapi ia memberikan profil rasa yang tersendiri dan kompleks yang dihargai oleh penikmat kopi.

Kopi Luwak mempunyai rasa yang penuh, namun lembut yang kelihatan seperti tanah, sedikit hapak, dengan sedikit coklat. Bahan pahit dalam kopi terbelah semasa proses penapaian, dan ia juga mengandungi kurang asid.

Saya pernah makan Kopi Luwak sekali-sekala, dan ia bukan apa-apa untuk ditulis di rumah. Ia berharga $39 kepada saya…

Kenapa Kopi Luwak mahal sangat?

Anda mungkin pernah mendengar bahawa kopi ini adalah antara yang paling mahal di dunia. Jumlah tuaian “semulajadi” Kopi Luwak setiap tahun berbeza-beza antara hanya 200 – 300 kilo. Ini adalah kacang yang dikumpul di alam liar.

Petani kopi telah mula menyimpan Luwak dalam sangkar dan memberi mereka makan ceri kopi, yang meningkatkan hasil ladang mereka. Saya akan bercakap lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian.

Berapakah harga Kopi Luwak pada tahun 2022?

Kopi Luwak yang diternak berharga $50 setiap paun, dengan Kopi Luwak yang dikumpulkan secara liar mencecah $600 setiap paun. Jika anda boleh menemuinya di kafe, harga secawan Kopi Luwak yang diternak akan berada di sekitar Harga secawan kopi kopi luwak adalah sekitar $35a, dengan varieti liar berharga kira-kira $100.

Jadi ya, anda mungkin tidak akan menjadikan Kopi Luwak sebagai secawan kopi pagi biasa anda…

Adakah Kopi Luwak berbaloi dengan harganya?

Nah, jika anda membandingkannya dengan kopi berkualiti yang umumnya baik, saya harus mengatakan tidak, ia tidak bernilai 10x harga.

Ia bukan 10x lebih baik.

Adakah anda perlu mencubanya jika anda mempunyai peluang?

Ya, anda pasti perlu menambahkannya ke senarai baldi anda (seperti yang dilakukan oleh Jack Nicholson dalam filemnya) dan mencubanya jika anda mendapat peluang. Minum secawan Kopi Luwak adalah satu kenikmatan yang istimewa, itulah hakikat kehidupan.

Kebenaran yang membimbangkan di sebalik beberapa ladang Kopi Luwak

Oleh kerana petani kopi boleh menjualnya dengan harga yang tinggi, mereka mencari jalan untuk mendapatkan lebih banyak biji Kopi Luwak.

Mereka mula memelihara kucing musang dalam sangkar yang sempit di mana mereka diberi makan ceri kopi secara eksklusif walaupun makanan semulajadi musang liar termasuk buah-buahan, serangga dan reptilia kecil yang lain.

Di ladang sedemikian, mereka tinggal penawanan di bawah kekurangan zat makanan dan keadaan tidak bersih. Ini jelas kekejaman haiwan, dan ia mengganggu.

Luwak Kopi Kucing Luwak

Ia juga mempunyai kesan negatif terhadap rasa kopi kerana haiwan itu tidak dipelihara dalam diet yang betul.

Sesetengah petani telah memajukan dan memulakan penanaman organik. Mereka membina kandang tambahan di ladang kopi mereka di mana haiwan boleh berlari-lari dengan bebas, makan ceri kopi yang paling masak seperti di alam liar, dan mencari sumber makanan lain yang mereka akan dapati dalam persekitaran semula jadi mereka.

Jika anda sedang mencari Kopi Luwak, ingat perkara di atas dan pastikan kacang anda adalah daripada musang liar atau ladang yang bersumberkan secara mampan.

Biji kopi lain “dibuat” oleh haiwan

Seperti yang sedia maklum, jenama Kopi Luwak hanya boleh digunakan oleh 3 pulau di Indonesia.

Tetapi lokasi lain telah mencipta campuran unik biji kopi yang ditapai haiwan:

  1. Kopi Alamid: Kopi kucing musang dari pergunungan selatan Mindanao di Filipina dijual dengan nama Kape Alamid atau kopi Luwak Phillippine.
  2. Gading Hitam: Di Thailand, orang ramai tidak bergantung pada musang, tetapi pada haiwan yang lebih besar: gajah. Kelebihan “besar” adalah, sudah tentu, gajah makan dan tahi lebih banyak daripada kucing musang kecil, menghasilkan penuaian yang lebih besar. Gajah-gajah diberi makan dengan biji kopi Thai Arabica yang tumbuh di pergunungan, dan kopi yang dibuat daripadanya menemui jalan masuk ke kafe-kafe khusus di bawah nama Black Ivory.
  3. satipo: Di Peru, jenama kopi yang sangat berkualiti tinggi dibuat dengan bantuan daripada Cotis Peru. Pakar kopi yang lebih arif daripada saya mengatakan bahawa Satipo adalah yang terbaik di dunia. Ia juga sangat, dengan harga mencecah lebih daripada $200 setiap paun.
  4. Perkamen Monyet: Buah ceri kopi telah dikunyah dan diludahkan oleh monyet Rhesus di hutan jauh India. Ini adalah kopi termahal di dunia pada masa ini.

Saya belum makan kopi ini, jadi saya tidak boleh mengulas tentang citarasanya.

Jadi, apa pendapat anda tentang kopi Civet Cat? Adakah anda akan mencubanya?

Beritahu saya dalam ulasan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *