Kraf vs Kopi Istimewa: Perbezaan Utama Diterangkan

kopi kraf vs kopi istimewa

Sebagai peminum kopi, anda mungkin pernah mendengar tentang kopi kraf dan kopi istimewa. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak pernah mendengar tentang perbezaan antara kedua-duanya, atau jika terdapat sebarang perbezaan.

Pertama, anda perlu mengetahui definisi kraf dan kepakaran. Kraf, mengikut definisi, ialah sesuatu yang dicipta dengan tangan. Ini masuk akal kerana barista mencipta cawan kopi dengan tangan mereka.

Kopi istimewa dianggap sebagai kopi yang sering disebut sebagai kopi gred tertinggi yang ada. Jadi, apakah bezanya dengan membuat cawan kopi dengan penuh kasih sayang? Kopi kraf ditakrifkan oleh ketukangan yang masuk ke dalamnya, bermakna ia dibuat menggunakan kaedah manual yang tepat. Kopi istimewa ialah biji kopi gred tertinggi, ditanam pada altitud tinggi dalam keadaan optimum dan melepasi piawaian kualiti yang tepat.

Kami akan membincangkan kopi ini dan perbezaan utama dalam panduan di bawah.

pembahagi 6

Gambaran Keseluruhan Kopi Kraf:

biji kopi arabika
Kredit Imej: Ri_Ya, Pixabay

Untuk jenama yang boleh dianggap sebagai kopi kraf, ia perlu disediakan menggunakan usaha manual yang tepat yang dilakukan dengan kemahiran profesional. Ini adalah semasa proses penanaman dan penyediaan juga. Kami akan menyenaraikan asas proses pembuatan kopi kraf di bawah.

Anda boleh membancuh kopi kraf di rumah, dan ramai rakyat Amerika telah membuat perniagaan yang berkembang maju daripada membuat dan menjual produk ini. Pendek kata, kopi kraf boleh didapati di mana-mana kedai runcit.

Kebaikan

 • Mudah dibancuh di rumah
 • Boleh dijadikan perniagaan
 • Boleh didapati di mana-mana kedai runcit

Keburukan

 • Mesti disediakan secara manual setiap langkah

pembahagi 3

Gambaran Keseluruhan Kopi Istimewa:

lelaki memegang kopi istimewa yang baru dipanggang
Kredit Imej: SerhiyHorobets, Shutterstock

Walaupun anda akan berfikir bahawa kopi istimewa juga akan menjadi seperti kopi kraf, pakar mengatakan ia tidak. Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, kopi istimewa sering dikatakan sebagai gred kopi tertinggi yang ada. Ia sepatutnya mempunyai ciri-ciri berperisa, warna yang kaya dan aroma yang bersemangat.

Istilah keistimewaan berasal dari biji kopi hijau tanpa cacat, atau sekurang-kurangnya sangat sedikit, dan kopi mesti mempunyai skor bekam yang tinggi. Kopi istimewa mesti dinilai oleh penggred Q bertauliah atau pakar kopi sebelum dihantar ke pemanggang.

Untuk kopi istimewa yang sangat baik, beberapa perkara perlu berlaku semasa proses itu. Ini bukan jenis kopi yang anda boleh buat di rumah dan jual dalam talian. Kebanyakan kopi premium hanya boleh dibeli dari kedai khusus.

 • Memerlukan keadaan pertumbuhan yang sangat baik
 • Perlu ditanam di altitud tinggi
 • Perlu mengikuti amalan pertanian yang diterima
 • Perlu lulus ujian kualiti

Kebaikan

 • Kopi gred tertinggi tersedia
 • Sangat berperisa
 • Sangat aromatik

Keburukan

 • Boleh mempunyai sangat sedikit kecacatan
 • Mesti mempunyai markah bekam yang tinggi
 • Mesti digredkan oleh penggred Q

Apakah Perbezaan Antara Kraf dan Kopi Istimewa?

Terdapat beberapa perdebatan mengenai perbezaan ketara antara kraf dan kopi istimewa. Sesetengah pakar mengatakan bahawa kopi kraf adalah sama dengan kopi komoditi, iaitu kopi yang boleh anda temui di mana-mana kedai. Perbezaan utama yang kami dapati antara keduanya adalah sangat sedikit.

Kopi istimewa ialah gred kopi tertinggi yang ada, manakala kopi kraf dikatakan boleh didapati di hampir mana-mana kedai runcit. Malah terdapat beberapa orang yang telah membangunkan dan menjual kopi kraf sendiri; sesuatu yang anda tidak boleh lakukan dengan kopi istimewa.

Kopi istimewa juga perlu mempunyai sedikit atau tiada kecacatan pada biji dan mesti mempunyai skor bekam yang tinggi yang diberikan oleh penggred Q pakar sebelum ia boleh dihantar ke pemanggang. Ia mempunyai rasa mantap yang berbeza dan aroma wangi yang tidak dapat dipadankan oleh kopi kraf.

Walaupun nampaknya tidak banyak perbezaan utama antara kedua-dua kopi ini, terdapat cukup untuk membezakannya.

pembahagi 4

Kesimpulan

Walaupun tidak banyak perbezaan antara kraf dan kopi istimewa, beberapa perlu diberi perhatian. Pakar dan peminum kopi berdebat dengan kuat sama ada kraf dan kopi istimewa adalah berbeza. Kedua-duanya mengambil penanaman dan persediaan yang teliti untuk menghasilkan secawan kopi wangi yang anda minum setiap pagi, dan apa lagi yang anda inginkan daripada itu?


Kredit Imej Pilihan: Kiri – Vietnamese_coffee, Pixabay | Kanan – Nong2, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *