Ladang Tradisional Jerman Berusia 600 Tahun Menjadi Biokiklik dan Vegan – ahli vegkonom

Gottschallerhofladang Jerman milik keluarga yang telah beroperasi sejak 1435, telah beralih kepada kaedah pengurusan biokiklik dan vegan.

Ladang itu berhenti menternak ternakan pada tahun 2000, apabila petani Nikodemus Gottschaller menjadi tidak selesa dengan menyembelih haiwan. Lima tahun lalu, dia berhenti makan daging sama sekali dan kini kebanyakannya mengamalkan diet vegan. Ladang itu pada masa ini mengeluarkan terutamanya produk labu dan bijirin.

“Penternakan haiwan sudah tidak mampu memberi makan manusia secukupnya.”

Gottschallerhof telah diuruskan secara organik sejak 1986, dan pada tahun lepas ia menyertai Persatuan Vegan Biosiklik Jerman. Minyak biji labu ladang kini diperakui oleh organisasi.

Pada tahun 1995, Gottschaller membuka kedai roti organik, membuat roti dengan ejaan dan rai dari ladang bersama-sama dengan bijirin daripada pengeluar tempatan yang lain. Hampir semua roti adalah bebas daripada produk haiwan, dan Gottschaller berharap untuk memperoleh satu lagi pensijilan vegan biosiklik untuk kedai roti.

Imej: The Gottschallerhof

Pertanian vegan biosiklik

Pertanian vegan biosiklik melibatkan penanaman tanaman secara organik tanpa input haiwan. Biasanya, tanaman ditanam secara bergilir dan tumbuhan tertentu (seperti semanggi) digunakan untuk mengikat nitrogen atmosfera di dalam tanah. Tumbuhan ini juga boleh dipotong dan disebarkan di atas tanah, menghilangkan keperluan untuk baja haiwan.

Kaedah pertanian semakin popular di seluruh dunia. Oktober lalu, ladang organik Belgium Bioboer Mark menerima Mohor Kualiti Vegan Biocyclic untuk penanaman herba dan sayur-sayurannya, menjadi yang pertama di negara ini berbuat demikian. Ladang Anggur L’Acadie Kanada dan minyak zaitun Proverbio Sicily juga merupakan antara yang menggunakan kaedah pengeluaran vegan biosiklik.

“Pertanian organik sudah pasti akan terus berkembang,” kata Gottschaller. “Sektor vegan biokiklik juga mesti berkembang kerana, seperti yang semua orang tahu, penternakan haiwan sekarang tidak mampu memberi makan manusia secukupnya. Lebih ramai orang kelaparan berbanding sebelum ini. Tugas kami adalah untuk menunjukkan cara untuk melakukan yang lebih baik.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *