Maksud Kopi Tanpa Kafein

Apakah maksud kopi tanpa kafein?

Jawapannya ialah penyahkafein adalah tindakan mengeluarkan kafein daripada biji kopi, koko, daun teh dan bahan lain yang mengandungi kafein. Dalam istilah yang lebih mudah, ini bermakna kafein telah dikeluarkan daripada kopi.

Bagaimanakah kopi dinyahkafein?

Terdapat tiga kaedah utama penyahkafein: Proses Metilena Klorida, Proses Etil Asetat, Proses Air Switzerland dan Proses CO2.

Mari kita lalui setiap proses penyahkafein secara bergilir:

  • Proses Kopi Tanpa Kafein Metilena Klorida (MCP)

Penyahkafein pelarut Metilena Klorida ialah cara lama untuk menyahkafein kopi dan masih merupakan cara sebahagian besar kopi dinyahkafein secara global. Apabila anda minum kopi segera tanpa kafein, hampir pasti ia akan dinyahkafein menggunakan proses pelarut Methylene Chloride.

Begitu juga, jika tidak disebutkan bagaimana kopi panggang dinyahkafein pada paket, sekali lagi, ia hampir pasti sebagai MCP.

Metilena Klorida ialah pelarut kimia tidak berwarna dalam bentuk cecair dengan aroma sedikit manis dengan takat didih 104°F. Ia adalah pelarut kimia dengan pelbagai kegunaan termasuk penanggal cat dan penyembur rambut.

Bagaimanakah kopi tanpa kafein Methylene Chloride dihasilkan?

Pertama, biji kopi dirawat dengan wap untuk menarik kafein dari biji kopi dalam ke kawasan permukaan luar biji.

Metilena Klorida kemudiannya disapu terus pada kacang. Sebagai pelarut kimia, MC menghilangkan kafein.

Kemudian wap disapu pada biji kopi sekali lagi untuk menghalau sisa pelarut.

Akhir sekali, kacang dikeringkan dan dipanggang, yang menghilangkan sebarang sisa pelarut kimia.

Sebarang jumlah metilena klorida yang tertinggal dalam kopi yang dibancuh adalah kurang daripada satu bahagian setiap juta.

  • Proses Kopi Tanpa Kafein (EA) Etil Asetat

Proses penyahkafein terbaharu yang semakin popular ialah proses penyahkafein Etil Asetat (EA), selalunya dipanggil “Dekaf Tebu”, dan, secara ringkasnya, kaedah penyahkafein Etil Asetat menggunakan pelarut semulajadi – Etil Asetat untuk menyahkafein biji kopi.

Etil asetat dilihat oleh sesetengah orang sebagai lebih “semulajadi” daripada bahan kimia lain kerana ia wujud secara semula jadi dalam kuantiti yang kecil dalam tumbuh-tumbuhan yang masak, seperti tebu, epal dan beri hitam.

Oleh itu, memandangkan pelarut ini wujud dalam alam semula jadi, ia sering dipasarkan sebagai “semulajadi” tanpa kafein atau sebagai “Tebu Tebu” kerana Etil Asetat biasanya diperoleh sebagai hasil sampingan daripada penapaian tebu semasa pembuatan gula yang diproses.

Tetapi, menurut pelbagai sumber saintifik (sumber: Coffee Confidential), kerana kos mengumpul etil asetat semulajadi, bahan kimia yang digunakan untuk penyahkafein selalunya sebenarnya sintetik.

Ini kerana Etil asetat boleh diperoleh dengan lebih berpatutan dan dihasilkan menggunakan etil alkohol dan asid asetik, yang kedua-duanya biasanya dihasilkan daripada bahan semula jadi dan terbitan petroleum.

Pertama, biji kopi hijau terlebih dahulu direndam dalam air dan kemudian dikukus untuk mengembangkan sel biji. Kemudian, kacang hijau kemudian direndam dan dibasuh dalam larutan Etil Asetat, yang menarik dan menghilangkan kafein. Selepas mencuci Ethyl Acetate, kopi kemudiannya dibilas, dikeringkan dan dibungkus untuk penghantaran.

  • Proses Dekaf Air Switzerland (SWP)

Dibangunkan di Switzerland pada tahun 1980-an, Proses Air Switzerland ialah proses air bebas kimia. Biji kopi hijau (mentah) direndam dalam air untuk mengekstrak kafein menggunakan air tepu dengan komponen kopi yang diingini, dengan itu mengurangkan pengekstrakan minyak dan perisa kopi semasa proses penyahkafein.

Ini bermakna kafein diekstrak, tetapi bukan rasa. Proses mengukus ini mengambil masa 8 hingga 10 jam dan melibatkan pemindahan kumpulan tanpa kafein ke dalam pelbagai tempat mandian wap. Decadent Decaf hanya menggunakan biji kopi premium, gred tinggi tanpa kafein menggunakan Proses Air Swiss.

Kaedah CO2 telah dibangunkan oleh Dr Kurt Zosel dari Institut Max Planck. Dalam pertuturan sains, ini dipanggil pengekstrakan cecair superkritikal. Pada asasnya, proses bermula dengan kacang direndam dalam karbon dioksida (gas yang sama seperti dalam air berkilauan) selama kira-kira 10 jam.

Sesetengah pemanggang memanggilnya Proses Dekaf Air Berkilauan, tetapi kami berpendapat bahawa ini tidak tepat dan mereka harus menggunakan istilah Proses CO2 yang betul. Selepas perendaman menyeluruh, CO2 bertekanan yang mengandungi kafein terlarut dikeluarkan dari ruang yang dikembalikan kepada tekanan atmosfera, membolehkan CO2 menyejat. Ini membolehkan kafein dikeluarkan menggunakan penapis arang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *