Manakah Pembelian yang Tepat untuk Keperluan Anda? (2022)

 • Chemex ialah peranti yang unik dan popular dalam dunia pembuatan kopi.
 • 6 cawan dan 8 cawan ialah saiz Chemex terbaik untuk kebanyakan isi rumah.
 • Reka bentuk, saiz cerek dan kekasaran tanah kopi adalah tiga faktor utama yang perlu dipertimbangkan semasa memilih saiz Chemex.
 • Jika anda cuba memilih antara Chemex buatan tangan atau klasik. Pergi dengan klasik; jika anda sedang mencari alternatif semua kaca yang lebih mudah dibawa ke mana-mana dan bersih, gunakan variasi pemegang kaca.

Dalam dunia pembuatan kopi, beberapa peranti mendekati rupa dan fungsi unik Chemex.

Ciptaan Jerman pada tahun 1941 telah berjalan jauh sejak zaman membuat teh dan telah menjadi salah satu alat membancuh yang paling disukai di kalangan penggemar kopi di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, apabila membeli-belah untuk Chemex baharu, pelbagai nombor dan saiz untuk dipilih mungkin kelihatan memberangsangkan – lagipun, bagaimanakah anda memutuskan nombor dan saiz yang sesuai untuk anda?

Saiz Chemex terbaik untuk kebanyakan isi rumah ialah 6 cawan dan 8 cawan. Peranti ini juga datang dalam format 3 cawan, 10 cawan dan 13 cawan. 3-cawan ialah saiz terkecil dan sesuai jika anda sentiasa membancuh satu. 10 dan 13 boleh menjadi terlalu besar untuk isi rumah biasa tetapi sesuai apabila dibancuh untuk orang ramai.

Chemex 8-Cup

Chemex 8-Cup

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Terbaik untuk isi rumah 2-3 orang

Chemex 6-Cup

Chemex 6-Cup

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Chemex 3-Cup

Sangat baik untuk isi rumah yang lebih besar

Chemex 10 Cawan

Chemex 10 Cawan

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Dalam artikel ini, anda akan menemui semua maklumat yang anda perlukan untuk memilih saiz Chemex yang sesuai untuk keperluan anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa memilih Chemex.

Saya juga akan mengajar anda lebih lanjut tentang pilihan saiz Chemex dan cara membuat keputusan termaklum terbaik yang sesuai dengan keperluan dan kehendak anda.

Faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih saiz Chemex

Malangnya, tiada jawapan yang sesuai untuk semua apabila memilih saiz Chemex yang sesuai untuk anda.

Walaupun beberapa model lebih popular daripada yang lain, masih terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira semasa membeli untuk memastikan anda mendapat yang terbaik daripada pelaburan anda.

Berikut ialah tiga faktor penting yang perlu dipertimbangkan semasa memilih saiz Chemex:

 • Reka bentuk
 • Saiz cerek
 • Kekasaran tanah kopi

Setiap elemen ini memainkan peranan penting dalam kefungsian saiz Chemex tertentu. Oleh itu, sebelum mengembangkan pelbagai pilihan saiz dengan lebih mendalam, saya akan terlebih dahulu membawa anda melalui tiga faktor membuat keputusan ini.

Reka bentuk

Reka bentuk Chemex bukan sahaja memberi kesan kepada estetikanya, tetapi ia juga akan menjejaskan fungsinya juga.

Setiap model termasuk bahan, ciri dan perbezaan bentuk yang berbeza. Akibatnya, mungkin terdapat beberapa perbezaan harga antara mereka.

Chemex yang telah dibuka, sedia untuk disatukan semula.

Oleh itu, jika anda cuba memahami dengan lebih baik sama ada Chemex buatan tangan yang mahal itu berbaloi dengan pelaburan atau jika anda lebih baik memilih reka bentuk klasik, baca terus untuk mengetahui lebih lanjut tentang ciri setiap alternatif.

Chemex klasik

Chemexes klasik secara historis terdiri daripada Kaca borosilikat. Bahan yang sangat tahan lama ini terkenal kerana mengendalikan perubahan suhu yang melampau dengan sedikit atau tiada kesan ke atas integriti strukturnya.

Walaupun kebanyakan jenis kaca mengembang dan mengecut apabila menghadapi suhu yang terlalu panas atau sejuk, varieti Borosilikat mengandungi boron trioksidayang memberikan pekali pengembangan haba yang sangat rendah.

Anda boleh bayangkan betapa bergunanya kualiti ini apabila berhadapan dengan air panas terik setiap hari.

Di samping itu, kolar Chemex klasik diperbuat daripada kayu, menjadikannya lebih mudah untuk mengambil bekas dan menggunakannya seperti yang diperlukan:

Chemex berada di sebelahnya.

Disebabkan bentuk dan reka bentuk keseluruhannya, model ini biasanya tidak datang dalam variasi 13 cawan, bermakna anda mungkin hanya akan menemui empat pilihan saiz yang mungkin apabila keluar membeli-belah untuk satu.

Walaupun format 6, 8 dan 10 cawan berkongsi lebih banyak persamaan, kon 3 cawan menampilkan sudut yang berbeza sama sekali, yang merupakan sesuatu yang perlu dipertimbangkan jika anda ingin melihat, pengalaman atau rasa tertentu (sudut kon boleh menjejaskan rasa kopi anda).

Chemex yang ditiup tangan

Sifat reka bentuk ini cukup jelas. Model ini dicipta dengan tangan, ditiup dalam kelompok kecil.

Akibatnya, bentuk dan saiznya akan menjadi kurang konsisten dari satu Chemex ke Chemex yang lain.

Walau bagaimanapun, memandangkan ia adalah buatan tangan, ia biasanya memberikan rasa yang lebih baik dan estetika keseluruhan daripada rakan sejawat klasik mereka, yang merupakan kualiti yang boleh dihargai oleh ramai penggemar kopi.

Seperti yang anda boleh bayangkan, ini datang pada harga tambahan. A Chemex buatan tangan biasanya boleh memberikan anda pulangan ratusan dolar, lebih daripada dua kali ganda jumlah yang anda perlu bayar untuk variasi klasik.

Oleh itu, jika anda ingin membeli Chemex pertama anda, saya akan mengesyorkan memilih klasik yang boleh dipercayai untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang perasaan anda tentang peralatan dan kualiti kopi yang dibancuh itu.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang penggemar kopi yang gemar sanggup membayar premium untuk sentuhan peribadi itu dalam Chemex, tidak ada sebab mengapa anda tidak perlu berbelanja secara berbelanja dengan model buatan tangan.

Pemegang kaca Chemex

Ingat bagaimana saya menyebut bahawa Chemex klasik mempunyai pemegang kayu desa? Jika anda sedang mencari alternatif semua kaca yang lebih mudah dibawa ke mana-mana dan bersih, saya ada pilihan untuk anda.

Chemex pemegang kaca menampilkan reka bentuk yang elegan namun berfungsi dengan pemegang melengkung yang cantik.

Chemex – Siri Pemegang Kaca – 3-Cup

 • Gunakan Penapis Separuh Bulatan CHEMEX FP-2

Walaupun anda tidak akan menemui kolar kayu yang digilap dan tali leher kulit yang sama, variasi pemegang kaca akan menambah cantik pada kaunter dapur anda.

Memandangkan, dalam keadaan ini, bahan perlu lebih penebat untuk mengelakkan jari anda daripada terbakar, anda akan dapati bahawa pemegang kaca Chemexes biasanya lebih tebal dan lebih berat daripada rakan sejawat klasik dan tiupan tangan mereka.

Walau bagaimanapun, model ini masih lebih mudah dibawa ke mana-mana kerana ia mendedahkan tangan anda kepada lebih sedikit potensi melecur.

Selain itu, ia biasanya lebih mudah untuk dibersihkan dan dijaga kerana anda tidak perlu membukanya sebelum membersihkannya.

Petua: Semak artikel ini untuk melihat lima cara berbeza untuk membersihkan Chemex anda!

Akibatnya, adalah selamat untuk mengatakan bahawa jika anda merancang untuk membuat bir untuk orang ramai, pemegang kaca Chemexes mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, jika anda tinggal dalam rumah yang agak kecil, jenis Chemex ini mungkin terlalu besar untuk kegunaan anda.

Saiz cerek

Kami boleh berdiri di sini sepanjang hari membincangkan saiz Chemex yang menjadikan tambahan paling berfungsi dan menyenangkan dari segi estetika untuk dapur anda. Walau bagaimanapun, jika pilihan ideal anda tidak serasi dengan cerek anda, ia juga boleh menjadi tidak berguna. Inilah sebabnya.

Jika anda ingin membancuh untuk bilangan yang lebih ramai dan telah memutuskan untuk menggunakan Chemex 10 cawan, tetapi anda hanya mempunyai cerek 1 liter (33.8 oz) untuk memanaskan air anda, jumlah cecair yang anda akan boleh menambah pada peranti pembuatan bir anda tidak akan mencukupi.

Akibatnya, anda perlu mengosongkan cerek dan memanaskan lebih banyak air sekali lagi, menjadikan keseluruhan proses jauh lebih rumit daripada yang sepatutnya.

Oleh itu, sebelum menghabiskan sepanjang masa anda memikirkan saiz Chemex yang paling sesuai dengan keperluan, gaya atau dapur anda, letakkan kepraktisan dahulu dan pertimbangkan yang mana yang sepadan dengan saiz cerek sedia ada anda.

Kekasaran tanah kopi

Jika anda mempunyai jadual yang sangat padat pada waktu pagi, anda sudah tahu bahawa masa adalah segala-galanya.

Secara umumnya, anda mahu air mengalir melalui kisar kopi anda dalam masa kurang daripada empat minit.

Saiz kisar kopi yang digunakan untuk kopi Chemex.

Walau bagaimanapun, bergantung pada kekasaran kopi anda, anda perlu berunding dengan jumlah air anda untuk membuat kopi anda dibuat tepat pada masanya.

Elemen ini mungkin memerlukan sedikit pelarasan dan percubaan untuk menjadi betul. Ingat bahawa bahan yang lebih kasar akan memerlukan jumlah air yang lebih tinggi untuk mengeluarkan rasa dan aromanya dalam tempoh 4 minit yang diperlukan.

Anda boleh menyemak panduan lengkap ini untuk membancuh kopi dengan Chemex jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Saiz Chemex

Walaupun saya telah menyebut secara ringkas semua saiz Chemex dalam bahagian sebelumnya, saya fikir mereka memerlukan bahagian khusus mereka sendiri jika anda ingin mendasarkan keputusan pembelian anda pada mereka.

Dalam perenggan berikut, saya akan mengecualikan pilihan 13 cawan daripada pertimbangan, kerana kebanyakan masa, ia adalah tidak praktikal untuk isi rumah biasa dan sukar untuk dicari.

Ini adalah beberapa saiz Chemex yang paling popular dan perkara yang perlu anda ketahui tentangnya:

 • 3 cawan: 3-cawan ialah saiz Chemex terkecil. Ia biasanya membancuh satu atau dua hidangan kopi (16 auns atau 473 ml), menjadikannya sesuai untuk mereka yang tinggal bersendirian yang tidak mahu menggunakan sebahagian besar ruang kaunter mereka dengan Chemex yang besar.
 • 6 cawan: Varieti ini mempunyai kapasiti 30 auns (887 ml), menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk isi rumah 2-3 orang.
 • 8 cawan: 8-cawan ialah saiz Chemex standard, kerana ia adalah yang paling praktikal dan popular di kalangan isi rumah yang memakan kopi. Kapasiti 40 auns (1.2 liter) boleh diterjemahkan kepada 6-8 cawan.
 • 10 cawan: Walaupun variasi yang kurang popular, saiz ini sangat baik untuk isi rumah yang lebih besar. Model 10 cawan mempunyai kapasiti 50 auns (hampir 1.5 liter), yang boleh membuat 10+ cawan kopi.

Apakah saiz Chemex yang perlu saya beli?

Anda biasanya harus membeli Chemex bersaiz 6-cawan atau 8-cawan. 6 cawan menghasilkan 2-3 cawan kopi pada satu masa, manakala 8 cawan boleh menghasilkan 6-8 cawan. Jika anda membuat bir untuk satu, anda harus membeli versi 3 cawan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membancuh sepuluh atau lebih cawan kopi pada satu masa, pilih pilihan 10 cawan.

Jadi, anda perlu memikirkan berapa banyak kopi yang anda dan seisi rumah akan minum apabila anda membuat keputusan.

Anda juga mungkin perlu mengambil kira jumlah hartanah yang anda ada di kaunter dapur anda kerana saiz Chemex yang lebih besar boleh mengambil ruang yang berharga. Sila lihat jadual di bawah untuk melihat pilihan terbaik sekali lagi:

Chemex 8-Cup

Chemex 8-Cup

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Terbaik untuk isi rumah 2-3 orang

Chemex 6-Cup

Chemex 6-Cup

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Chemex 3-Cup

Sangat baik untuk isi rumah yang lebih besar

Chemex 10 Cawan

Chemex 10 Cawan

 • Gunakan Penapis Berikat CHEMEX FP-1, FC-100, FS-100, FSU-100

Kesimpulan

Saiz Chemex yang sesuai untuk keperluan anda bergantung pada jumlah kopi yang anda ingin bancuh, reka bentuk yang anda suka, saiz cerek anda dan kekasaran serbuk kopi anda.

Saiz Chemex yang paling popular ialah 6 cawan dan 8 cawan, kerana ia boleh menghasilkan 2-8 cawan kopi, jumlah yang ideal untuk isi rumah biasa.

Jika anda ingin mencuba beberapa resipi kopi lazat yang boleh dibuat dengan Chemex anda, lihat di bawah!

Resipi kopi untuk dicuba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *