Manual lwn Automatik lwn Super Auto; Ia Menjadi Rumit! » CoffeeGeek

Apabila saya mula-mula jatuh cinta dengan espresso dan sedang belajar cara membuatnya di rumah, pada asasnya terdapat empat jenis teknologi mesin di luar sana yang boleh membuat espresso sebenar (saya tidak termasuk dandang atas dapur dan peranti espresso kem):

  • Mesin Manualberdasarkan tuas yang akan menggunakan kekuatan tangan anda untuk menolak air melalui katil kopi, atau memasang mata air untuk melakukan kerja.
  • Separa Automatikyang merupakan mesin yang mempunyai pam berkuasa dalaman yang akan menolak air melalui katil kopi apabila anda mengaktifkan suis, dan akan berhenti menolak air apabila anda menyahaktifkan suis.
  • Automatikyang merupakan mesin yang menggunakan pam dalaman, tetapi juga mempunyai sejenis kawalan isipadu untuk jumlah air yang digunakan untuk membancuh pukulan espreso. Anda akan menekan butang, dan mesin akan mengaktifkan pam, dan menyampaikan isipadu air yang telah ditetapkan sebelum menyahaktifkan pam, secara automatik.
  • Super Autoteknologi yang datang ke rumah mesin espresso sekitar tahun 2000; ia termasuk pengisar dalaman dan mekanisme tamping yang mengambil alih keseluruhan proses membuat pukulan espreso. Dengan sentuhan butang, mesin mengisar kopi, memindahkannya ke dalam ruang membancuh, memadatkannya dan membancuh menggunakan pam untuk memberikan tekanan, memberikan isipadu air yang telah ditetapkan sebelum dimatikan. Puck yang dihabiskan kemudiannya dikeluarkan ke dalam tong sampah dalaman.

Itu adalah standard selama beberapa dekad (dengan Super Auto datang lewat). Anda boleh membeli mesin manual, separa automatik dan automatik sejak tahun 1980-an, untuk kegunaan espreso di rumah. Super Auto menyertainya pada tahun 2000 dengan sungguh-sungguh (walaupun mesin espresso super automatik untuk kegunaan komersial telah dicipta pada awal 1990-an, oleh salah seorang pemilik bersama syarikat pengisar Baratza, Kyle Anderson).

Walau bagaimanapun, perkara telah berubah dalam tempoh lima tahun yang lalu. Agak-agak. Kategori pertama dan terakhir — Manual dan Super Auto — tidak seperti dahulu. Terdapat teknologi baharu (beberapa teknologi lama yang direka semula) kini dalam pasaran yang meluaskan kategori ini secara dramatik. Inilah kategori manual dahulu.

Mesin Espresso Manual

Mesin espresso manual secara tradisinya berasaskan tuil.

Tuas digunakan dalam salah satu daripada dua cara: sama ada anda menekan tuil untuk menyelak mata air yang berdaging di dalam peranti espresso dan sebaik anda melepaskan tuil, spring itu tidak mampat, menolak omboh yang seterusnya menolak air bru melalui katil kopi.

Reka bentuk tuil kedua adalah apa yang dipanggil tuil langsung. Ini bermakna tangan anda, otot anda terus menolak omboh yang menolak air bancuhan melalui katil kopi.

Kedua-dua gaya mesin dikuasakan, dan menggunakan kuasa itu untuk memanaskan dan mengawal suhu air dalam dandang. Tiada kuasa elektrik digunakan untuk menjalankan pam. Tiada suis hidup/mati untuk membancuh, hanya suis hidup/mati untuk pemanas air. Ia pada asasnya adalah dandang besar dengan beberapa lengan tuil dipasang.

Pada bahagian akhir dekad pertama abad ini, manual Handpresso, mesin espresso perjalanan melanda pasaran. Daripada tuil atau pam elektro-mekanikal, peranti ini akan menggunakan sejenis pam basikal untuk mengembang ruang untuk memberikan tekanan udara (sehingga 6BAR!) untuk membancuh pukulan espresso. Ini pastinya mesin espresso manual, tetapi ia bukan elektrik; anda terpaksa membekalkannya dengan air mendidih.

Pam basikal, pembuat espresso handpresso edisi pertama.

Peranti besar seterusnya yang akan datang dan menggegarkan pasaran ini ialah pembuat espresso Mypressi. Ia kelihatan seperti alat pada tahun 2001: Space Odyssey. Ia adalah manual kerana tiada pam, tiada suis hidup/mati, tetapi ia menggunakan kapsul nitrogen kecil, jenis yang sama digunakan dalam dispenser krim cambuk, untuk menolak air pada tekanan tinggi melalui katil kopi. (ed.note – tidak pasti sama ada saya akan memanggil ini mesin manual, memandangkan ia menggunakan kapsul tekanan gas).

Handpresso di sebelah mesin espresso dipacu gas MyPressi yang telah hilang.

Terdapat peranti lain yang akan datang sejak itu. Malah sebuah syarikat mereka bentuk topi khas untuk Aeropress supaya ia boleh menolak minuman yang hampir dengan espresso sebenar, bergantung pada seberapa kuat anda menolak pelocok Aeropress.

Baru-baru ini, kami telah mempunyai Mesin Espresso Flair dan Robot Cafelat, yang kedua-duanya merupakan mesin espresso manual yang sangat banyak dan kedua-duanya menggunakan sistem tuil untuk aplikasi tekanan terus kepada air membancuh yang kemudiannya ditolak melalui katil kopi. Tetapi kedua-duanya adalah mekanikal sepenuhnya, tiada elektrik. Anda membekalkan air ke peranti.

Mesin espresso Flair.

Saya memiliki peranti Flair dan saya boleh memberitahu anda, ia menghasilkan espresso sebenar. Ia adalah beban kerja dan saya tidak boleh menghasilkan pukulan demi pukulan dengan mudah, tetapi ia membancuh espresso sebenar yang sedap dan mengenyangkan. Ia tidak boleh mengukus susu, tetapi ia menghasilkan pukulan espresso yang memuaskan! Saya melihat pemilik Robot di Facebook sepanjang masa bercakap tentang mesin Cafelat mereka yang hebat dan betapa mereka sangat memujanya kerana kebolehgunaan dan output mereka.

Jadi sekarang nampaknya kategori Manual melangkaui mesin tuil La Pavoni sahaja, atau Elektra Micro Casa a Leva (digelar MCaL).

Super Automatik

Super Automatics adalah kategori muda, tetapi yang telah mengalami pergolakan besar sejak mereka mula-mula mencecah pasaran tempatan pada awal 2000-an.

Breville Oracle dan Breville Oracle Touch dianggap sebagai Automatik Super mengikut takrifan istilah moden, walaupun ia pastinya tidak seperti mana-mana automatik super di tempat lain di pasaran hari ini.

Mereka menanda hampir semua kotak:

  • Kisar kopi secara automatik,
  • Dos kopi, secara automatik,
  • Tamp kopi secara automatik,
  • Bancuh kopi, dengan dos isipadu air yang telah ditetapkan.
  • Susu kukus dan buih, secara automatik, dan
  • Dalam kes Oracle Touch, boleh membina minuman untuk anda hampir 100% secara automatik melalui sistem menu skrin.

Satu kawasan mesin Oracle berbeza daripada semua automatik super lain ialah mereka menggunakan portafilter 58mm tradisional, dan anda, sebagai pengguna, perlu mengalihkan portafilter dari kawasan pengisar ke kepala kumpulan, dan sekali lagi mengeluarkannya untuk mengeluarkannya. menghabiskan sekeping kopi. Segala-galanya pada mesin adalah automatik, termasuk pengukusan dan pembuih susu yang tepat pada suhu.

Saya berpeluang bekerja dengan mesin Oracle Touch apabila saya diupah menjadi barista di beberapa acara istimewa di kedai dapur premium setahun yang lalu. Ia adalah sekeping kit yang mengagumkan. Ia memerlukan konsep super automatik, dan melancarkan beberapa perkara “peringkat barista” yang telah dicuba dan benar, seperti portafilter gred komersial, untuk membuat pukulan espreso atau minuman kukus atau berbuih setiap bit sebaik yang anda akan dapati di mana-mana kafe .

Secara keseluruhannya, keseluruhan sistem kategori mesin espreso nampaknya bergegar untuk memasukkan teknologi baharu dan berbeza. Masa yang menggembirakan!


Natia menggemari kopi dan menikmati peluang untuk menulis tentangnya. Dia pernah bertanding dalam pertandingan barista serantau pada masa lalu, dan walaupun bukan lagi Barista sebagai profesion, dia berkata espresso mengalir melalui uratnya.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *