Media Sosial & Industri Restoran

Media sosial ialah salah satu cara paling relevan untuk menjangkau pelanggan dan mempromosikan perniagaan restoran anda. Ia telah mengubah cara kita mengalami segala-galanya daripada komunikasi sehari-hari kepada makan di luar.

Dengan kebangkitan Instagram dan Facebook, pemilik restoran sedang mencari platform media sosial untuk menarik pelanggan, mendapatkan maklum balas pelanggan dan membina kesetiaan pelanggan.

Biarkan pelanggan anda makan dengan mata mereka. Berkongsi gambar dan video menu restoran anda, penyediaan makanan dan tempat menarik perhatian pengguna muda dan mencipta pengiktirafan jenama.

  • Peningkatan Kawalan – Pemasaran media sosial boleh dikawal pada komputer di belakang rumah atau melalui iPhone. Kajian menunjukkan bahawa 1 bilion orang menggunakan IG setiap bulan dan manakala 63% pengguna log masuk setiap hari, 62% orang mengatakan mereka semakin berminat dengan jenama atau produk selepas melihatnya di cerita IG mereka.
  • Kempen Responsif – Merancang acara yang akan datang untuk restoran anda? Perubahan saat akhir? Nasib baik rancangan media sosial boleh diedit dalam talian dalam masa beberapa saat, memastikan pelanggan anda akan mendapat maklumat yang betul dengan cepat.
  • Interaksi Berterusan – Sama ada maklum balas positif atau negatif, adalah penting anda mengakui kritikan dan berterima kasih secara terbuka kerana anda mendengar pelanggan anda. Dengan meluangkan masa untuk membaca dan membalas komen, anda boleh belajar banyak tentang penonton anda menikmati dan perkara yang mereka mahu lihat lebih lanjut.

daripada GrubHub45% pelanggan mengatakan mereka telah mencuba restoran baharu selepas melihat siarannya di media sosial. Semua orang suka mempunyai sesuatu untuk diraikan. Menggabungkan percutian makanan mikro ke dalam strategi media sosial anda boleh mendorong pengunjung yang lapar untuk melihat masakan anda.

#ShareSweetness di media sosial!

Tujuan kit alat kami adalah untuk memberikan cerapan, petua dan sumber untuk mempromosikan tawaran anda di media sosial. Biar kami membantu anda berhubung dengan pelanggan bawa pulang dan penghantaran serta membina purata cek yang lebih tinggi melalui kelazatan pencuci mulut Sweet Street. Dari Jalan Manis kami Majalah Campuran Musim Gugur/Musim Sejuk60% pengguna Amerika memesan penghantaran sekurang-kurangnya sekali seminggu yang membawa kepada 40% hasil restoran yang menggantikan pesanan dalam talian.

Memanfaatkan media sosial ialah salah satu cara yang paling berpatutan dan berkesan untuk mempromosikan restoran anda dan membina kesetiaan pelanggan. Dari mulut ke mulut adalah bentuk pengiklanan yang paling berkuasa. Menggunakan hashteg yang digunakan seperti #ShareSweetness boleh membantu menggalakkan pelanggan anda menyebut restoran anda dalam siaran mereka sendiri.

Lihat Toolkit Media Sosial kami untuk lebih banyak penyelesaian pemasaran!

Media sosial telah merombak sepenuhnya cara kami membina hubungan. Ia menghulurkan bantuan kepada ramai yang memerlukan sokongan atau perkhidmatan dalam pemasaran digital. Paling penting, ia telah membuka pintu kepada pelbagai industri untuk mendapat pendedahan yang mereka perlukan untuk membina perniagaan yang berkembang maju.

Semua perniagaan harus menggunakan amalan pemasaran media sosial. Dengan berbuat demikian, mereka boleh memaksimumkan peluang, menjangkau orang yang memerlukan dan menyediakan sumber untuk memacu lebih banyak perniagaan dan hasil.

Sumber: Kajian Makan Malam, Penuaan Media Sosial, Cuti Media Sosial

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *