Melodrip sedang Melancarkan Colum, Pembuat Bir Sifar-Bypass Kon Berita Kopi Harian oleh Majalah Roast

Pembancuh kopi DCN Melodrip

The Melodrip Colum Mini Dripper. Semua gambar ihsan Melodrip.

Pembuat peralatan membancuh manual Melodrip sedang melancarkan pembuat birnya sendiri, pemasangan tuangan dengan bahagian bawah kon yang dipanggil Colum.

Menampilkan pemegang penapis kon keluli tahan karat yang menyokong lajur kaca borosilikat, pembuat bir direka untuk menghapuskan kesan yang dikenali sebagai pintasan, di mana air mengalir di luar katil bancuhan kopi berbanding melaluinya.

Pra-pesanan untuk Melodrip Colum Mini Dripper dilancarkan hari ini melalui sebuah Kempen IndieGoGo. Peranti itu adalah produk kedua syarikat kecil California itu selepas alat tuang eponim yang diperkenalkan kira-kira lima tahun lalu.

Penitis Penapis DCN Melodrip

Dalam teori pembuatan bir yang popular, air yang memintas katil kopi gagal menyumbang kepada pengekstrakan semasa membancuh, membawa kepada cawan yang tidak seimbang dan kurang cekap diekstrak. Ini telah membawa kepada kemunculan pembuat bir baharu yang menjanjikan “pintasan sifar” untuk pengekstrakan yang lebih teliti, memberi kuasa kepada barista untuk memilih sama ada untuk mencairkan cawan selepas dibancuh atau tidak.

Format kon Colum mewakili perlepasan reka bentuk daripada pembuat bir yang kebanyakannya rata bawah yang telah mengisi medan permainan pintasan sifar hingga ke tahap ini. Pendahulu dalam bidang ini termasuk bahagian bawah rata Pembuat bir tricolate yang muncul dari Australia pada 2018 dan pembuat bir NextLevel yang lebih besar yang memasuki pasaran pada Mac 2021. Pembuat penapis kertas Sepanyol Sibarist menggembar-gemburkan ciri-ciri pengurangan pintasan bagi penapis Fast Flatnya yang dilancarkan pada Januari tahun ini.

Dalam Colum, bahagian antara lajur kaca dan pemegang penapis yang dipanggil cincin penapis mengelak kaca terhadap kertas untuk kesan pintasan sifar. Permatang di pangkalan Colum juga dioptimumkan untuk mengekalkan kesan pintasan sifar sambil mengekalkan ciri aliran pembuat bir kon, menurut Pengasas Melodrip Ray Murakawa.

Kopi pembancuh DCN Melodrip

“Penetik kon asal bertujuan untuk menjadikan kaedah penapis nel-titis/kain mengalir bebas mudah untuk pengguna di rumah, begitu banyak rusuk dalam penitis kon dilanjutkan dari bawah ke atas untuk membolehkan aliran bendalir sisi untuk bunga kembang yang besar dan dos yang besar ( +25g) yang merupakan standard pada zaman awal,” Murakawa baru-baru ini memberitahu DCN melalui e-mel. “Maju pantas satu dekad kepada dos hidangan tunggal yang lebih kecil dan pelbagai gaya tuangan daripada yang ringan kepada yang berat, reka bentuk aliran bebas daripada banyak penitis tradisional ini tidak sesuai untuk semua keperluan pembuatan bir.”

Fokus peranti Melodrip asal adalah untuk mengawal aliran air dari cerek tuang untuk mengawal dengan lebih tepat bagaimana air menggegarkan tanah. Colum boleh digunakan dengan atau tanpa alat Melodrip.

Ampas kopi DCN Melodrip Colum

“Ruang sempit Colum menghasilkan buburan yang agak tinggi dan lebih tebal, menambah baik penapisan buburan untuk cawan super bersih, serupa dengan penitis kon,” kata Murakawa. “Kolum lebih bersih daripada penitis standard tanpa Melodrip, walaupun menggunakan Melodrip untuk mengekalkan buburan yang stabil semasa menuang dan meresap akan meningkatkan kejelasan dan pengekstrakan rasa.”

Saiz kecil penapis kertas Colum Mini Dripper juga disengajakan. Semasa menampung dos daripada kira-kira 12 hingga 30 gram kopi untuk satu atau dua cawan yang dibancuh, penapis kertas Colum mengandungi kira-kira separuh jumlah kertas yang digunakan dalam pembuat bir dengan saiz yang setanding.

“Profil cawan pilihan kami ialah kejelasan rasa yang melampau pada pengekstrakan tinggi, dan Colum mencerminkan visi itu,” kata Murakawa. “Reka bentuk tanpa pintasan Colum berfungsi tanpa mengira medium penapisan, tetapi keputusan reka bentuk kami tertumpu pada perisa dan potensi pengekstrakan bersama dengan kemampanan. Ini tidak bermakna kami tidak mencuba pilihan penapis boleh guna semula.”

Penapis kertas DCN Melodrip Colum

Penapis Melodrip Colum (kanan) berbanding penapis tuangan kon standard.

Pemasangan cincin-dan-lajur Colum juga serasi dengan pembuat bir tuangan lain, menurut syarikat itu.

Kata Murakawa, “Kami sedang menguji dripper yang serasi jadi kami akan menyediakan senarai dripper yang paling sesuai di pasaran.”

Pembuat bir Colum yang diprapesan melalui kempen crowdfunding pada masa ini dijangka dihantar kepada pelanggan pada Musim Panas 2023. Anggaran harga runcit untuk Colum ialah kira-kira $75, yang termasuk pek 25 penapis.


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *