Memasak Dengan Biji Kopi Terbaik di Dunia (Bahagian 2)

kopi terbaik, biji kopi terbaik, kopi terbaik di dunia, biji kopi terbaik di dunia, espresso, kopi espresso, kek kopi

Meneruskan siri mini kami tentang memasak dengan biji kopi terbaik di dunia, hari ini kami akan melihat Tiramisu klasik oleh Paul Ainsworth.

Kunci untuk memasak dengan kopi sebenarnya tidak berbeza dengan membancuh secawan kopi dengan cara yang betul. Anda bermula dengan biji kopi yang terbaik, pastikan ia segar dan rawat dengan berhati-hati.

Apabila resipi memerlukan sesudu kopi segera, hanya menukarnya dengan secebis kopi espreso berkualiti tinggi boleh membuat semua perbezaan. Tetapi jika benar-benar ingin membuat taburan untuk diingati, bawa biji kopi terbaik di dunia ke dalam masakan anda.

Jauh sekali daripada pembaziran, ini adalah salah satu cara terbaik untuk menggunakan mana-mana biji kopi ‘lebihan’ yang anda ada. Sudah tentu lebih baik daripada membiarkan biji kopi terbaik di dunia merosot dan kehilangan kilauannya.

Tanpa berlengah lagi, berikut ialah gambaran ringkas tentang cara Paul Ainsworth menyusun Tiramisu klasik, yang mungkin jauh lebih mudah daripada yang anda jangkakan:

Untuk Krim

 • 250ml kopi pekat
 • 50g gula aising
 • 265g mascarpone
 • 50ml Tia Maria
 • 480ml krim berganda

Untuk Span

 • 150g jari span
 • 35ml Amaretto
 • 35ml Tia Maria
 • 150ml kopi espresso

Untuk Hiasan

 • 100g coklat gelap, parut
 • 50g serbuk koko

Kaedah

 1. Langkah pertama ialah menumpukan bancuhan kopi yang telah anda buat, dengan mengambil 250 ml kopi pekat yang baru dibancuh dan merenehkannya dalam kuali. Teruskan merenehkannya sehingga ia berkurangan kepada sekitar 25 ml, sebelum membenarkan banyak masa untuk menyejukkan.
 2. Ambil mangkuk adunan dan gabungkan mascarpone dengan pengurangan kopi, gula aising dan Tia Maria.
 3. Menggunakan mangkuk yang berasingan, pukul krim berganda sehingga ia menjadi pejal dan membentuk puncak lembut.
 4. Lipat perlahan-lahan adunan bersama bancuhan kopi, pastikan bancuhan kopi tidak terlalu panas sehingga adunan terbelah.
 5. Tutup dan letak dalam peti ais buat sementara waktu.
 6. Pecahkan jari-jari span dan letakkan di atas dulang, sebelum siram di atas Amaretto, kopi espresso dan Tia Maria. Biarkan meresap sehingga satu jam.
 7. Untuk meletakkan pencuci mulut bersama-sama, letakkan lapisan jari span di bahagian bawah hidangan pilihan anda, diikuti dengan taburan coklat parut dan hidangan campuran krim yang banyak.
 8. Ulangi dengan satu lagi taburan coklat parut, diikuti dengan lapisan krim, lebih banyak coklat parut, dan satu lagi lapisan jari span.
 9. Selesai dengan satu lapisan terakhir krim, bersama-sama dengan banyak coklat parut dan serbuk koko.
 10. Hidangkan segera, atau letakkan di dalam peti sejuk sehingga diperlukan.

Seiring dengan menjadi penampil sebenar, keindahan perkara ini ialah ia boleh digabungkan dengan cepat dan mudah terlebih dahulu untuk kemudahan sepenuhnya!

Untuk memesan kopi terbaik di dunia, lawati kedai dalam talian Hayman. Kami membawakan anda legenda kopi seperti kopi Kona terbaik Hawaii, kopi Jamaican Blue Mountain dan kopi Panama Geisha – klik di sini untuk memesan hari ini, kami menawarkan penghantaran percuma ke seluruh dunia!Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *