Mengadakan bekam kopi di rumah

Meja kayu dengan cawan porselin dibentangkan di hadapan beg kopi. Beg masing-masing mewakili kopi berbeza yang akan dirasai.

Menganjurkan bekam kopi dengan rakan dan keluarga boleh menjadi cara terbaik untuk mula mempelajari lebih lanjut tentang kopi sambil berseronok pada masa yang sama (dan minum banyak kopi, sudah tentu).

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto muka depan oleh Tanya Nanetti

Terima kasih kepada prosedurnya yang mudah dan boleh diulang, bekam di rumah ialah cara terbaik untuk mencuba kopi baharu dan membandingkannya, mula mengenali perisa baharu dan ciri baharu serta menyelami dunia kopi yang sangat kompleks.

Anda tidak memerlukan banyak alatan untuk mengatur bekam; jika anda sudah menjadi pembuat kopi, anda mungkin mempunyai banyak daripadanya!

Perkara yang Anda Perlukan

 • Cerek (jika anda mempunyai satu dengan kawalan suhu, lebih baik)
 • Skala
 • Pengisar kopi
 • Cawan atau mangkuk (sebanyak yang ada kopi untuk dicuba, semuanya sama saiz dan bentuk, kira-kira 200/220ml)
 • Sudu (satu setiap orang)
 • Pemasa
 • Dua atau tiga gelas penuh dengan air panas (untuk membilas sudu)
 • Beberapa cawan meludah
 • Air minuman dan cawan
 • Roda perisa (pilihan)
 • Kopi, seberapa banyak beg yang anda ingin cuba—kira-kira lima hingga tujuh kopi dari asal yang berbeza, mungkin diproses secara berbeza, adalah titik permulaan yang baik
Cawan kopi yang mengandungi kopi kisar, dilabel dengan kepingan kertas. Mereka sedang menunggu untuk dibancuh dengan air mendidih untuk dibancuh.
Melabelkan cawan kopi akan membantu anda menjejaki apa yang telah anda rasa. Foto oleh Tanya Nanetti.

Bermula

Mulakan dengan menyediakan dalam garisan lurus seberapa banyak cawan yang anda mahu gunakan untuk bekam, satu untuk setiap kopi. Labelkan bahagian bawah untuk memastikan bahawa jika sesuatu berlaku dan cawan bercampur, anda masih akan tahu kopi yang ada dalam cawan mana.

Kisar kopi lebih kasar sedikit daripada saiz tuangan klasik anda (kira-kira 25 klik pada Comandante sepatutnya baik), masukkan setiap kopi dalam cawannya sendiri, dan bau.

Sementara itu, panaskan air. Jika cerek anda mempunyai kawalan suhu, 92°C (198°F) adalah sempurna. Jika tidak, biarkan air mendidih dan kemudian tunggu dua minit sebelum menuangkannya untuk membiarkannya sejuk sedikit.

Tangan menuang air panas dari cerek leher angsa ke atas serbuk kopi ke dalam cawan kaca jernih.
Cerek leher angsa membantu anda mencurahkan aliran air yang sekata. Foto oleh Nuno Alexandre.

Menuang

Mulakan pemasa dan mulakan menuangkan air pada kopi pertama, bekerja di barisan dan menuangkan air sentiasa dalam gaya yang sama. Isi setiap satu dengan nisbah 17:1 air kepada kopi. Ambil perhatian bahawa jika anda mempunyai banyak kopi, satu cerek air tidak akan mencukupi, jadi bersedialah untuk meminta seseorang memanaskan air tambahan semasa anda mula menuangkan.

Seseorang menggunakan dua sudu untuk memecahkan kerak kopi di atas secawan kopi porselin putih semasa bekam.
Memecahkan kerak tanah membebaskan gas dalam cawan. Foto oleh Nuno Alexandre.

Memecah Kerak

Apabila pemasa mencecah empat minit, pecahkan kerak di atas cawan dengan belakang sudu: apabila kerak pecah, kopi akan mengeluarkan gas. Jangan lupa untuk menghidu, cuba menangkap beberapa aroma. Kemudian, menggunakan sudu kedua, keluarkan kerak. Lakukan perkara yang sama untuk setiap kopi, mengikut garisan.

Rasa

Apabila pemasa mencapai 10 minit, akhirnya tiba masanya untuk mula merasa. Ambil sesudu kopi pertama dan minum dengan cepat: Ini akan membantu untuk menyebarkan kopi dengan lebih baik ke seluruh mulut anda, supaya anda boleh merasai lebih banyak aroma dan perisa. Ulangi untuk semua cawan mengikut garisan, ingat untuk membilas sudu selepas setiap rasa.

Rasa setiap kopi beberapa kali sehingga ia sejuk; dengan cara ini anda akan dapat melihat bagaimana kopi berbeza apabila ia sejuk. Sepanjang perjalanan, ingatlah untuk sentiasa memastikan diri anda terhidrat dengan minum air yang mencukupi. Dan jika kopi mula terlalu banyak, jangan malu untuk menggunakan cawan meludah untuk meludah selepas merasa.

Meja kayu yang sama, cawan porselin dan beg kopi. Seorang lelaki bersandar pada kopi untuk menghidu semasa ia membancuh dalam cawan, bersedia untuk dirasai.
Menghidu kopi akan membantu anda untuk merasai rasa yang ada. Foto oleh Tanya Nanetti.

Rasai Rasa

Apa yang perlu anda cari? Mulakan dengan ciri asas: keasidan, kepahitan, dan kemanisan. Fikirkan tentang badan: Adakah ia kurus? Adakah ia mempunyai rasa mulut yang baldu? Pertimbangkan pemanggangan dan rasa selepasnya. (Adakah ia berlarutan? Adakah ia pahit atau manis?)

Sepanjang perjalanan, mula ambil perhatian apa-apa perisa yang mungkin anda kenali: Mempunyai salah satu daripada banyak versi Roda Perisa di tangan, tersedia dengan mudah dalam talian seperti yang dicadangkan oleh Counter Culture Coffeeboleh sangat membantu.

Mulakan sahaja dari tengah, dan cuba kategorikan mana-mana perisa yang anda boleh rasa. Adakah ia sesuatu yang mengingatkan anda tentang coklat? Atau mungkin lebih daripada beberapa jenis buah?

Kemudian, selepas anda mengetahui kategori makro, cuba dapatkan lebih spesifik. Mungkin rasa buah yang anda temui benar-benar rasa seperti buah tropika. Mungkinkah ia mangga? Atau mungkin kelapa?

Dan sebagainya.

Ini hanyalah prosedur asas bekam—sesuai untuk menghabiskan beberapa jam bersama rakan dan keluarga berseronok dan belajar tentang kopi—tetapi terdapat banyak cara berbeza untuk “menaik taraf” pengalaman bekam.

Beberapa Variasi

Cuba dua cawan setiap kopi, untuk membandingkannya, dan lihat jika ia berbeza dalam beberapa cara. Atau cuba bekam buta (di mana anda tidak tahu kopi yang anda rasa kerana anda telah mencampurkan cawan di atas meja). Ini boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk mendalami citarasa sambil anda cuba meneka kopi yang mana.

Pilihan lain: Cuba kaedah profesional, merasa kopi sambil mengisi borang merasa. Gunakan a bentuk profil rasa atau pegawai Borang SCAA; terdapat banyak versi berbeza yang boleh membantu anda menyusun fikiran anda, memberikan anda idea yang lebih jelas tentang perkara yang anda bekam.

Lebih banyak anda minum, lebih banyak anda akan belajar. Tetapi jangan lupa bahawa apa yang anda lakukan bukanlah pertandingan, hanya cara yang bagus untuk mengetahui lebih lanjut tentang kopi, dan sudah tentu, berseronok dengan rakan-rakan!

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi istimewa, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *