Mengapa Menghadiri Pertandingan Kopi Adalah Berbaloi

Hakim berkumpul di sekeliling meja di pertandingan kopi.  Seorang lelaki memegang papan keratan.

Melangkah ke luar zon selesa anda, sama ada untuk bersaing, memerhati atau menjadi sukarelawan, adalah cara terbaik untuk membina komuniti dan mengembangkan pengetahuan kopi anda.

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto oleh @CoffeeAndLucas/ myMediaStudio kecuali yang dinyatakan

Kebangkitan adegan kopi istimewa telah membawa pertumbuhan pertandingan kopi. Daripada acara yang menyeronokkan seperti latte art throwdown kepada pertandingan jenama tertentu (seperti untuk AeroPress dan Comandante) kepada kejohanan yang sangat profesional seperti yang dianjurkan oleh Persatuan Kopi Khas atau yang terkenal Master Kopisentiasa ada acara menarik yang boleh dihadiri oleh penggemar kopi.

Tetapi apakah beberapa sebab yang baik untuk menyertai pertandingan kopi? Dan adakah sebab yang salah?

Gian ZaniolJuara Piala Pembuat Bir Itali 2017, telah berpangkalan di Berlin sejak 2011. Dia seorang barista, penggemar kopi, jurulatih, dan (jelas) seorang nerd kopi. Gian berkongsi kisahnya dan sebab mengapa dia memilih untuk menghadiri pertandingan kopi.

“Di sini, di Berlin, saya dapati betapa sejuknya kopi, dan berapa banyak yang ditawarkan oleh bidang ini. Seorang kawan saya yang dikasihi (kemudian juga bos saya), Nora Šmahelovámendorong saya untuk bersaing, dan saya tidak boleh berterima kasih kepadanya. Secara jujur, saya tidak begitu suka bersaing dan mendedahkan diri saya, tetapi pada masa itu saya fikir ia mungkin peluang yang baik untuk mengetahui lebih lanjut tentang kopi [and] diri saya dan bertemu orang baru.”

Gian Zaniol menyampaikan kopi V60 pada pertandingan kopi
Gian hlmmembenci penumpahan V60 di pertandingan.

Ketahui Lebih Lanjut dan Asah Kemahiran Anda

“Keputusan untuk bersaing adalah salah satu yang terbaik [decisions] Saya membuat, bukan sahaja kerana saya menang, tetapi kebanyakannya untuk perjalanan ke pertandingan. Kali pertama, saya berlatih selama empat bulan setiap hari, mengambil giliran saya di kafe pada waktu pagi dan berlatih sepanjang hari di ruang bawah tanah. Bab satu. Tempoh itu sungguh ajaib bagi saya: bersama Nora, yang juga jurulatih saya, kami melakukan banyak eksperimen mencuba pelbagai jenis kopi, air. [types]dan resipi. Saya belajar lebih banyak dalam empat bulan itu daripada semua tahun sebelum digabungkan.”

Buka Pintu untuk Peluang

“Selepas memenangi pertandingan pertama saya,” Gian menyambung, “Saya mempunyai lebih banyak peluang yang berkaitan dengan pekerjaan saya. Saya telah berhubung dengan syarikat baharu (sesetengahnya saya masih bekerjasama dengannya), saya mengembangkan kedua-dua kemahiran saya dan perniagaan peribadi saya, saya memulakan laluan saya untuk menjadi barista yang lebih baik, dan bertemu dengan begitu ramai orang hebat yang masih boleh saya hubungi sebagai rakan hari ini .”

Mempelajari kemahiran baharu, berkawan, dan membuka pintu untuk peluang masa depan adalah semua faedah menghadiri pertandingan kopi, menurut Gian.

Seorang barista pertandingan mengangkat lengannya ke udara, sebelah tangan lagi di dadanya, apabila masa dipanggil untuk pembentangannya.
Pertandingan membantu anda mengasah kemahiran kopi anda supaya anda boleh membawa yang terbaik ke meja.

Pastikan Ia Dalam Perspektif

Jadi adakah pengiktirafan yang berpotensi itu menjadi sebab utama seseorang ingin bersaing?

“Pertama sekali,” kata Gian, “adalah penting untuk mengatakan bahawa memenangi pertandingan adalah titik permulaan dan bukan matlamat akhir. Bersaing mestilah sesuatu yang anda lakukan untuk diri sendiri untuk menjadi barista yang lebih baik, untuk mengetahui lebih lanjut tentang kopi dan pekerjaan yang kami pilih, untuk mengembangkan rangkaian anda dan meningkatkan kemahiran anda. Keterlihatan adalah sementara; kemahiran dan pengetahuan adalah selama-lamanya. Saya fikir salah satu sebab paling buruk untuk bersaing adalah untuk meredakan ego anda atau untuk membuktikan nilai anda kepada orang lain.

Roukiat Delrue ialah hakim bertauliah dan WCE wakil dalam acara dunia dan bekas sukarelawan pertandingan, berasal dari Belgium dan kini tinggal di Guatemala. Roukiat bersetuju dengan Gian mengenai sebab pertama untuk menghadiri pertandingan kopi: untuk mengetahui lebih lanjut.

“Saya amat menggalakkan untuk menghadiri pertandingan pertama sekali, tanpa mengira peranan yang anda pilih—pesaing, hakim, sukarelawan—untuk belajar. Untuk belajar bagaimana untuk melakukan yang lebih baik, untuk mempelajari trend industri, untuk didedahkan kepada kopi dan kaedah pemprosesan yang berbeza, untuk belajar tentang kedua-dua industri tempatan dan global.”

Bina Persahabatan dan Buat Hubungan

Dengan menghadiri pertandingan, anda boleh menjadi sebahagian daripada komuniti kopi tempatan dan bertemu rakan baharu sambil berkongsi pengalaman.

Roukiat meneruskan, “(Ini) menyokong semangat komuniti dan komitmen yang kuat dalam industri dan ‘melalui sesuatu’ bersama, sekali lagi tanpa mengira peranan yang dipersoalkan. Akhir sekali, (terdapat) rasa kemasyarakatan yang datang hampir secara semula jadi dengannya, dan faktor persahabatan.”

Seorang barista berambut panjang dalam apron buatan tangan menyediakan troli kopinya untuk pembentangan.  Satu troli plastik ialah penimbang, cawan kopi, sudu dan alatan barista lain untuk persembahan kopi yang berjaya.
David Ellis dari Crema Coffee menyediakan untuk Permulaan USCC di Sweet Bloom Coffee Roasters di Denver bulan lepas. David menduduki tempat kedua dalam kategori Barista. Foto oleh J. Carlan.

Jadi adakah alasan yang salah untuk bersaing dalam acara kopi? Kepercayaan Roukiat adalah serupa dengan Gian: “Ia adalah satu pertandingan, jadi sudah tentu tiada siapa yang secara terbuka masuk ke pertandingan tanpa mahu menang—namun, sebagai pesaing, tujuan anda seharusnya lebih besar daripada itu.”

Sokong Komuniti Kopi

Roukiat menambah sudut yang berbeza, mengingatkan kita bahawa walaupun semasa menghadiri pertandingan—bukan sebagai pesaing tetapi sebagai hakim atau sukarelawan—ia adalah penting untuk berbuat demikian atas sebab yang betul.

“Jika anda memutuskan untuk mengambil bahagian sebagai sukarelawan, atau jika anda menjadi hakim bertauliah,” Roukiat menyimpulkan, “Jangan fikirkan diri anda dan peranan anda sahaja, tetapi—seperti yang kami harap semua orang lakukan—ingat bahawa anda berada di sana untuk menyokong organisasi dan pesaing.”

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi istimewa, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *