Menghidangkan 100% Kopi Kona kepada Tetamu

Memandangkan hari cuti tiba lagi dan dunia telah kembali normal, sudah tiba masanya untuk mula memikirkan tentang perhimpunan percutian dan menyegarkan etika menghidangkan kopi kepada tetamu dengan beberapa petua “pro” untuk membawa hos anda ke peringkat seterusnya.

Terdapat banyak situasi di mana seseorang mungkin menghidangkan kopi kepada tetamu, jadi mari kita lihat setiap satu dan lihat cerapan yang boleh kita tambahkan. Ingat juga bahawa pada zaman moden Amerika Syarikat, etika kopi boleh berbeza mengikut umur, lokasi dan keluarga, jadi sila gunakan ini sebagai panduan umum dan bukan undang-undang.

Asas-asas

Sentiasa mulakan dengan kacang yang sangat baik.
Kisar segar kacang yang akan anda gunakan.
Gunakan nisbah 16:1 air kepada tanah. (15:1 jika anda suka sedikit lebih kuat)
Gunakan air yang ditapis berkualiti tinggi.

Sarapan pagi

Jika ia adalah sarapan duduk, adat Amerika adalah menyediakan sekoci kopi apabila tetamu datang ke meja. Ramai orang suka menghirup kopi sebelum melakukan perkara lain. Oleh itu, sekoci besar kopi di atas meja dengan sekoci kecil susu dan semangkuk gula adalah perkara biasa.

Perhatikan kami berkata teko dan bukan periuk Kopi En yang duduk di kaunter dapur. Teko kopi yang betul akan memastikan kopi tetap panas tanpa membiarkannya masak di atas pembuat kopi. Ia juga lebih elegan apabila tetamu boleh mengakses kopi mereka sambil duduk dan boleh mengisi semula cawan mereka mengikut keperluan.

Di Amerika Syarikat, jika tetamu mahukan cawan kedua (atau sepertiga) mereka dialu-alukan untuk membantu diri mereka ke dalam botol. Sebagai hos, mengetahui bila botol semakin berkurangan dan membuat minuman pengganti sambil bertanya sama ada sesiapa yang memerlukan isi semula adalah baik.

Kita tidak seharusnya menilai tabiat kopi tetamu kita; sesetengah mungkin meminta krimer bukan tenusu atau suntikan bailey dan hos yang anggun cuba memberikan apa yang dia boleh. Walau bagaimanapun, hos yang menetapkan standard juga boleh diterima dan anda tidak perlu menawarkan apa-apa selain apa yang anda layan.

Selepas makan, tanya jika sesiapa memerlukan cawan lain sebelum anda mula membersihkan meja.

Memadankan cawan di atas meja menyenangkan dari segi estetika, tetapi ramai yang menyukai cawan yang tidak sepadan dalam situasi yang lebih tidak formal (terutamanya jika orang ramai bertaburan di sekeliling bilik). Ini juga akan membantu semua orang mengingati cawan siapa.

Petua Pro: Hos super mengetahui dengan baik sebelum acara itu jika sesiapa dalam kumpulan mereka mempunyai alahan atau sekatan makanan.

Makan tengah hari

Pada waktu makan tengah hari, kopi biasanya dihidangkan selepas makan. Jika anda sedang makan tengah hari “besar”, berikan sedikit masa “selesai” selepas makan dan simpan pencuci mulut ke dalam biskut atau coklat yang sangat kecil yang dihidangkan bersama kopi. Jika ia adalah makan tengah hari yang “ringan”, pergi dengan kastard atau pencuci mulut berasaskan tenusu adalah pilihan yang bagus. Di sini, kami ingin membawa keluar Panggang Gelap.

Walaupun saya mendapati bahawa espresso adalah pilihan selepas makan tengah hari dengan pencuci mulut yang sempurna, ramai yang mungkin tidak terbiasa dengan ini. Hidangkan pencuci mulut dahulu, dan kemudian betul-betul di belakangnya, dulang dengan pukulan 2oz espresso untuk setiap tetamu dan krim/susu suam serta semangkuk gula boleh diletakkan di tengah-tengah meja. Dari situ, setiap tetamu boleh mencapai hidangan mereka.

Ia juga sopan untuk bertanya sama ada tetamu anda tidak minum kopi. Sediakan sedikit teh juga. Ingat bahawa peminum teh masih manusia yang sah dan harus diperlakukan sedemikian.

Jika espresso bukan perkara anda, sedikit persembahan, mungkin melakukan Chemex Pour Over semasa anda berbual santai tentang topik lain adalah menarik untuk ditonton oleh tetamu. Tuangkan terus dari teko Chemex ke dalam cawan tetamu anda.

Adalah bagus untuk mempunyai dulang kecil dan tetamu anda akan meletakkan cawan atau cawan/piring di atas dulang. Tuangkan kopi. Kemudian menawarkan dulang itu kepada tetamu. Mereka harus mencapai cawan/piring dengan kedua-dua tangan dan kemudian meletakkan cawan di hadapan mereka. Jika anda memerlukan semakan tentang teknik Chemex yang betul, klik di sini.

makan malam

Terdapat banyak persamaan antara makan tengah hari dan makan malam, walaupun dalam kes makan malam mungkin terdapat lebih banyak alkohol dan makanan yang lebih berat yang diambil. Hos terbaik bertanya atau memberi pilihan. Selepas makan, anda mungkin berkata, “Ok, saya ada kopi, kopi biasa atau tanpa kafein, teh limau, air atau brendi.” Atau tanya, “Adakah sesiapa mahu minuman panas?” Anda sebagai hos dan mudah-mudahan pasangan anda telah menyediakan segala-galanya dan bersedia dan anda boleh memasak pesanan ringkas untuk beberapa minit mendapatkan semua orang apa yang mereka minta.

Dalam situasi yang paling formal, kopi adalah perkara terakhir yang dihidangkan, bukan dengan pencuci mulut tetapi selepas. Di Amerika Syarikat, adalah lebih biasa untuk mendapatkan kopi dengan pencuci mulut.

Di sini sekali lagi, sebagai pengguna kopi yang bijak dan berpengetahuan luas, panggang yang lebih gelap (kurang kafein) dan cawan yang lebih kecil (kurang kafein dan kurang cecair dalam perut kenyang) adalah urutan hari ini. Anda mungkin terkejut betapa elegan rasanya untuk menghidangkan cawan espresso kecil dengan pencuci mulut anda yang cantik. Kafein yang cukup untuk membantu penghadaman, pulang ke rumah tanpa tertidur di belakang Uber, namun tidak mencukupi untuk membuatkan anda terjaga sepanjang malam.

Saya suka menggunakan akhbar Perancis besar saya dalam situasi ini. Saya menyediakannya, masa itu, tekan, dan tuangkan cawan kecil kami.

Pembersihan mudah dan kopi yang hebat dengan cara yang menyeronokkan dan unik.

Jika anda menikmati perbualan yang benar-benar animasi dan nampaknya parti itu tidak akan berakhir, tetapi semakin meningkat, anda juga boleh memilih untuk menghidangkan koktel kopi.

Petua Pro: Sungguh menyeronokkan untuk mempunyai dulang “perencah kopi” seperti Bailey’s, krim cambuk, susu kukus, coklat, campuran rempah, susu, ais krim, ekstrak vanila, susu oat, mentega, dll., yang dibentangkan supaya tetamu boleh menyesuaikan minuman mereka sesuka hati.

The In-Betweens

Selalunya berlaku bahawa rakan mungkin menelefon dan berkata “kami berada di kawasan kejiranan” dan menghayun pada pukul 2:30 petang untuk berkata “hai”.

Semasa anda dengan tergesa-gesa membersihkan pakaian di atas lantai dan mengelap kaunter dan menolak segala-galanya di dalam bilik tetamu untuk kelihatan sebagai orang yang paling bersih di alam semesta, fikiran terlintas di fikiran anda…apa yang akan saya layani mereka?

Jika anda boleh mendapatkan dulang strawberi, sedikit krim masam dan sedikit gula perang, digandingkan dengan kopi yang sedap, ia adalah tawaran “singgah dan sapa” yang elegan.

Juga menyajikan Affogato dan bukannya kopi biasa menyajikan kedua-dua tujuan kopi dan pencuci mulut dengan lebih sedikit hidangan untuk dibersihkan.

Ingat, pada akhirnya, kopi yang sangat baik yang disediakan dengan baik memenangi hari itu, tetapi sebagai hos anda ingin menawarkan sambungan, keprihatinan, berkongsi pengalaman, menghabiskan masa bersama dan keselesaan. Hidangkan perkara yang baik, hidangkan dengan baik, tetapi lebih daripada segala-galanya, jadilah pemurah dan baik hati dan anda akan menjadi pelayan wanita dengan “mostus”!

Mengenai Pengarang
Matt Carter ialah seorang guru bersara (1989-2018), seorang pemuzik sambilan, petani, dan pada masa ini menguruskan Lawatan Greenwell Farms dan Operasi Kedai Runcit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *