Minggu Ini dalam Adegan Protein Alt Singapura – ahli vegkonom

Semuanya berlaku minggu ini dalam adegan protein alt Singapura. Di sini kita menyentuh perkembangan semasa di negara kota dari AFTEA, Shandi Global, Tanpa Dagingdan Meatiply.

Shandi Global mengumumkan kemudahan pembuatan ayam berasaskan tumbuhan terbesar di Singapura

Shandi Global semalam mengumumkan pelancaran dan pembukaan apa yang didakwanya sebagai kemudahan pembuatan ayam berasaskan tumbuhan terbesar di Singapura berikutan pusingan pendanaan benih kedua. Shandi menghasilkan produk ayam berasaskan tumbuhan termasuk patties, kepingan, carik, jalur dan batang drum.

Shandi mendakwa kemudahan baharu itu akan menghasilkan “produk ayam berasaskan tumbuhan pertama dan satu-satunya yang mempunyai kandungan protein 30%,” dan ia adalah “satu-satunya pembekal daging alternatif di dunia dengan 5 paten teknologi makanan”.

kayu drum Shandi Global
©Shandi Global

Ekspo Teknologi Pertanian-Makanan Asia (AFTEA)

Ekspo Teknologi Pertanian-Makanan Asia (AFTEA) dibuka pada 26 Oktober sebagai acara penyertaan utama Minggu Pertanian Makanan Antarabangsa Singapura dan akan diadakan di Dewan A dan B Pusat Konvensyen dan Ekspo Sands.

Protein berasaskan tumbuhan dan alternatif akan dipamerkan termasuk: makanan laut yang ditanam oleh Umami Meats; daging kultur sel oleh CellMEAT, Gelatex, Meatable and Steakholder Foods; protein vegan bukan GMO oleh Nextferm; protein susu bebas haiwan yang ditapai dengan tepat oleh Perfect Day; GI rendah, serat tinggi, prebiotik tinggi gentian berasaskan tumbuhan oleh Alchemy FoodTech; alternatif telur oleh Hegg Foods; tuna berasaskan tumbuhan dengan kelembapan tinggi oleh WTH Foods; dan penyelesaian ramuan berasaskan tumbuhan oleh Futura Ingredients.

AFTEA_Logo
©AFTEA

unMeat melancarkan spam & tunanya

Daging makan tengah hari berasaskan tumbuhan unMEAT dan produk tuna dalam tin yang diperbuat daripada 100% bahan berasaskan tumbuhan termasuk soya bukan GMO, minyak asli dan perisa, yang dilancarkan baru-baru ini di Singapura.

Dibangunkan dan dikeluarkan oleh Century Pacific Food, Inc., salah satu syarikat makanan terbesar di Filipina, unMEAT menyatakan bahawa ia bersedia untuk mengambil alih pasaran runcit Singapura dan ia memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat untuk diet yang lebih sihat berikutan wabak itu. . unMEAT kini boleh didapati di kedai dan platform dalam talian NTUC FairPrice.

unMEAT Tuna Dalam Tin Tanpa Ikan
©unMEAT

Meatiply memperkenalkan ayam & itik yang diusahakan

Secara meatipsebuah syarikat permulaan daging ternakan yang berpangkalan di Singapura yang diasaskan pada 2021, minggu ini melancarkan tiga prototaip berstruktur sebagai bukti konsep pertamanya: yakitori ayam kampung, gigitan ayam katsu, dan apa yang didakwanya sebagai prototaip dada itik salai pertama di Asia.

Produk itu dicipta daripada “campuran khusus komponen berasaskan tumbuhan yang digabungkan dengan peratusan tinggi sel daging yang berbeza,” menurut syarikat itu.

Prototaip Ayam Yakitori Meatiply
Prototaip Yakitori Ayam© Meatiply

“Kami membangunkan platform serba boleh yang membolehkan kami mengasingkan dan memupuk pelbagai sel daripada spesies yang berbeza. Sehingga kini, kami telah membangunkan prototaip dengan 3 spesies berbeza, dengan sekurang-kurangnya 2 lagi dalam perancangan. 3 prototaip ini hanyalah permulaan,” komen Dr. Jason Chua, Ketua Pegawai Saintifik dan pengasas bersama Meatiply.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *