Nasi Liar dan Resipi Salad Xoconostle Kering – Rancho Gordo

Cetak

salad

Saya benar-benar gila untuk beras liar, dan walaupun ia berasal dari Amerika Syarikat, kami nampaknya menyimpannya untuk majlis-majlis khas dan bukannya memakannya sebagai bijirin setiap hari. Ia mengambil sedikit masa untuk memasak, tetapi anda boleh menggunakan periuk nasi atau anda boleh membuat tambahan, kerana ia dipanaskan semula dengan baik.
Saya mahu anda mengatakan xoconostle sangat cepat, tujuh kali, sila. Sebutan berbeza-beza di seluruh Mexico tetapi sebahagian besarnya, anda akan selamat dengan show-ko-nost-lay. Atau anda hanya boleh mengatakan pir berduri masam, iaitu apa itu.

Hidangan 4–6

  1. Hiris nipis bawang hijau, pastikan bahagian putih dan hijau diasingkan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan bahagian putih bawang hijau dan masak, kacau selalu, sehingga lembut, kira-kira 3 minit. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masukkan beras liar dan 2 cawan air dan biarkan mendidih dengan cepat. Biarkan air mendidih selama 5 minit penuh, kemudian kecilkan api kepada sangat rendah, tutup dan masak selama 50 minit. Cecair hendaklah diserap dan nasi hendaklah lembut.
  3. Sementara itu, dengan menggunakan gunting dapur, potong kedua-dua jenis xoconostle menjadi kepingan kecil bersaiz gigitan. Dalam periuk kecil, satukan xoconostle, cuka, dan baki 2 sudu air. Didihkan dengan api yang sederhana tinggi, kemudian kecilkan api dan reneh sehingga cuka hampir diserap, kira-kira 3 minit.
  4. Pindahkan campuran ke dalam mangkuk besar dan tambahkan nasi liar, bahagian hijau bawang hijau, dan kacang pain. Kacau rata hingga sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa. Hidangkan hangat atau pada suhu bilik.

Nota: Jika anda hanya mempunyai satu jenis xoconostle yang manis dan kering, gunakan 1/2 cawan daripadanya.← Catatan Lama

Catatan Baru →

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *