Nomad Digital, Bahagian Tiga: Etika Tetamu di Kafe Anda

Memandangkan lebih ramai orang bekerja dari jauh, mereka mungkin menyediakan kedai di kedai kopi anda. Berikut ialah beberapa petua untuk menggalakkan tingkah laku tetamu yang baik.

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto pilihan oleh Tanya Nanetti

Nota editor: Ini ialah ansuran ketiga dalam siri “Perantau Digital” kami; jika anda terlepas mereka, sila lihat bahagian satu dan dua.

Nomad digital—mereka yang bekerja di luar pejabat tradisional—kini lebih biasa berbanding sebelum ini. Ruang kerja bersama khusus timbul di setiap sudut, tetapi perpustakaan, bilik makan, lobi hotel dan lokasi dadakan lain menjadi tuan rumah sekurang-kurangnya beberapa nomad digital pada mana-mana hari tertentu. Dan sudah tentu lokasi kerja nomad digital yang paling popular dalam komuniti anda mungkin kedai kopi anda.

Walaupun sehingga beberapa tahun yang lalu kelihatan seolah-olah kebanyakan kedai kopi bersedia menjadi tuan rumah nomad digital tanpa apa-apa jenis pengehadan, kini keadaan mula berubah secara drastik, dan banyak kedai kopi mengubah dasar mereka. ambil Sworkcontohnya, yang dibuka lebih dua dekad lalu sebagai bar kopi pertama di Los Angeles yang menyediakan ruang kerja khusus dipacu komputer, tetapi baru-baru ini telah dijenamakan semula sambil menukar formatnya untuk mengharamkan komputer riba.

Adakah nomad digital telah berubah daripada rahmat kepada kutukan?

Walaupun pelanggan adalah penting untuk perniagaan kopi yang berjaya, bagaimana jika pelanggan sebenarnya bukan pelanggan? Pemilik kedai kopi sering bergelut untuk mendapatkan keuntungan yang mencukupi untuk menyokong perniagaan mereka apabila mereka sesak dengan orang yang duduk sepanjang hari bekerja dari jauh.

Tetapi ini bukan hanya soal orang ramai—banyak aspek lain boleh mempengaruhi keputusan antara mengalu-alukan atau melarang kehadiran nomad digital. Adakah mereka mengambil cukup untuk menyokong kedai kopi? Adakah mereka menghormati perniagaan? Adakah mereka sopan dengan pelanggan lain? Pada asasnya, adakah kehadiran mereka membantu perniagaan, atau adakah ia hanya beban?

Seseorang sendirian di atas meja sebuah kafe dengan telefon dan komputer riba.
Kafe boleh mendapat manfaat daripada pekerja nomad digital atau pekerja jauh apabila semua orang memahami peraturan kedai. Foto oleh Austin Distel untuk Nyahpercik.

Etika asas adalah penting

Untuk membantu perhubungan antara nomad digital dan kedai kopi, mungkin berguna untuk menyiarkan pernyataan asas “Etika Bekerja Kedai Kopi” di lokasi yang boleh dilihat. Sebahagian besarnya mengikuti amalan akal dan tidak begitu berbeza dengan mana-mana etika ruang kerja bersamakenyataan ini boleh berdasarkan beberapa peraturan mudah yang boleh membantu menjelaskan hubungan antara kedai dan pelanggan nomad digitalnya. Mari lihat beberapa peraturan itu sekarang:

Peraturan Pertama: Cari tempat yang sesuai untuk anda bekerja.

Sebaik-baiknya, pelanggan akan menggunakan salah satu daripada banyak aplikasi atau tapak web yang tersedia untuk mencari ruang yang mesra untuk komputer riba dan kerja drop-in. Tetapi kecuali itu, sebaik sahaja mereka tiba di kedai anda, galakkan pelanggan menyemak peraturan anda. Papan tanda boleh membantu mengarahkan pelanggan ke meja di mana komputer riba dibenarkan, contohnya, tetapi barista juga harus bersedia dan boleh menjawab soalan.

Selain itu, jika kedai anda mempunyai garis panduan yang berubah sepanjang minggu, jelaskan peraturan dan boleh dilihat oleh semua orang. Adakah terdapat kawasan komputer riba yang ditetapkan? Adakah hari Ahad dan kedai tidak membenarkan kerja digital pada hujung minggu? Adakah terdapat penginapan maksimum? Atau mungkin anda baru saja menukar peraturan dan komputer riba tidak lagi dibenarkan? Semua peraturan dan garis panduan hendaklah disiarkan. Jika pelanggan mempunyai sebarang pertanyaan, sembang pantas dengan barista mesra mereka sepatutnya mencukupi untuk membantu mereka memahami perkara yang berlaku di kedai.

Peraturan Kedua: Pilih waktu luar puncak.

Kedai kopi sentiasa mempunyai masa yang lebih sibuk dan perlahan dalam sehari. Mungkin kedai anda tersekat pada waktu sarapan pagi atau sedang tergesa-gesa makan tengah hari. Galakkan orang untuk mengehadkan masa mereka di meja apabila tempat anda penuh sesak. Anda boleh menggalakkan nomad digital untuk melawat pada waktu luar puncak dengan mempromosikan minuman istimewa seperti pengisian semula titisan percuma untuk masa yang lebih perlahan dalam sehari, atau dengan memanjangkan tempoh masa meja boleh diisi apabila kedai biasanya sekurang-kurangnya sibuk. Peraturan ini boleh membantu nomad digital mengetahui bila mereka sepatutnya berasa bebas untuk bekerja di kedai anda, tetapi juga menunjukkan bahawa perniagaan anda adalah perniagaan sedia ada dengan pelanggan lain yang turut berhak mendapat perhatian dan perkhidmatan anda.

Kafe boleh mengalu-alukan nomad digital dengan menawarkan tawaran istimewa yang menyasarkan mereka pada waktu luar sibuk. Foto oleh Austin Distel untuk Nyahpercik.

Peraturan Tiga: Sokong perniagaan (dan jangan lupa untuk memberi tip kepada barista anda!).

Jika nomad digital ingin menyediakan kedai di kedai anda, adalah munasabah untuk meminta mereka membuat pembelian. Anda juga boleh menetapkan minimum untuk tempoh masa seseorang boleh bekerja di kedai anda tanpa membuat pembelian lain. Jika seseorang hanya meluangkan masa 10 minit menyemak e-mel, secawan kopi atau minuman ringan mungkin merupakan pembelian yang cukup besar untuk membenarkan mereka menggunakan Wi-Fi anda. Jika mereka selesa dengan komputer riba, walau bagaimanapun, dan mereka akan menghabiskan sepanjang pagi di kafe anda, anda juga boleh menetapkan had perbelanjaan, had masa atau kedua-duanya. Sekali lagi, barista harus dapat menjelaskan sebarang peraturan, dan anda harus mempunyai papan tanda sama ada disiarkan atau tersedia melalui kod QR yang memberikan pelanggan semua butiran.

Semua peraturan ini mungkin kelihatan sukar untuk dikuatkuasakan, tetapi peraturan ini juga menunjukkan kepada pelanggan dan nomad digital anda bahawa kedai anda ada untuk melayani kesemuanya dengan cara yang terbaik, di samping membenarkan anda kekal dalam perniagaan. Pelanggan yang tidak membeli apa-apa bukanlah pelanggan sama sekali.

Peraturan Empat: Tiada video, muzik atau panggilan telefon tanpa fon kepala.

Adalah difahami bahawa orang suka mendengar muzik atau menonton video semasa mereka bekerja. Tetapi jika mereka bekerja di kedai anda, anda juga boleh memberitahu pelanggan anda bahawa mereka hanya boleh melakukannya jika mereka mempunyai fon kepala. Satu-satunya muzik yang patut didengari oleh sesiapa sahaja di kedai kopi ialah muzik yang dimainkan oleh kedai itu pada sistem bunyinya. Begitu juga dengan video—tiada sesiapa yang mahu mendengar kandungan komputer atau telefon orang lain, dan sebaliknya menggunakan fon kepala adalah mudah.

Selain itu, tiada sesiapa perlu menyertai mesyuarat Zoom dari kedai anda. Kedai anda ialah tempat perniagaan yang melayani pelbagai pelanggan. Jika nomad digital ingin mengambil bahagian dalam panggilan persidangan video, mereka harus melakukannya dari lokasi yang berbeza.

Peraturan Lima: Bertimbang rasa.

Nomad digital mungkin dialu-alukan di kedai anda bersama pekerja jauh lain dan pelanggan tetap anda. Semua orang akan datang ke ruang anda, dan mereka harus mengikut peraturan anda. Dan mungkin peraturan yang paling penting dari semuanya adalah yang paling mudah: bertimbang rasa.

Pelanggan anda harus mengambil berat tentang anda, pekerja anda dan ruang anda. Mereka juga harus bertimbang rasa antara satu sama lain. Kedai anda ialah ruang sosial di mana orang ramai perlu berinteraksi dengan kakitangan anda dan satu sama lain. Semua interaksi itu harus berlaku dengan kesopanan dan kebaikan. Jika pelanggan bermasalah, anda harus meminta mereka keluar. Jika nomad digital mengambil terlalu banyak ruang meja, anda boleh meminta mereka mengupasnya kembali. Anda boleh memberitahu mereka bahawa anda gembira menerima mereka sebagai pelanggan, tetapi anda juga mempunyai pelanggan lain dan mereka semua memerlukan sedikit ruang.

Kesopanan dan rasa hormat yang biasa mungkin kurang di tempat lain di dunia, tetapi mereka tidak perlu berada di kafe anda.

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi istimewa, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *