Pai Catur Jeruk Pecan – Baking Bites

Pai Catur Pecan Oren
Pai catur ialah pai kastard yang mudah dibuat yang merupakan klasik Selatan dan kegemaran di rumah saya. Bukan sahaja pai itu lazat, tetapi ia juga sangat mudah untuk dibuat. Bagi saya, ini bermakna saya boleh menyiapkan satu dalam masa yang singkat dan mudah bermain-main dengan perisa yang berbeza dalam pai saya. Pai khusus ini ialah Pai Catur Pecan Oren, variasi pada kedua-dua pai catur dan pai pecan yang saya fikir adalah pencuci mulut percutian yang menarik.

Isi pai ini dibuat dengan gula, telur, tepung jagung dan susu, dengan kedua-dua ekstrak vanila dan kulit oren segar ditambah untuk rasa. Tepung jagung mungkin kelihatan seperti bahan yang tidak dijangka dalam inti pai, tetapi ia membantu untuk memekatkan kastard dan memberikan isian sedikit badan tambahan. Perahan oren ialah bintang kastard kerana perahan segar – dan anda hanya memerlukan perahan daripada 1 oren keseluruhan – membawakan rasa sitrus yang cerah kepada pai dan benar-benar berpasangan dengan pecan. Ekstrak oren bukanlah pengganti yang baik di sini, jadi pastikan anda menggunakan oren segar!

Pecan dikacau ke dalam inti selepas bahan-bahan lain telah dicampur bersama. Saya menggunakan pecan panggang dan masin, yang sangat kontras dengan inti manis dan membawa kerangup yang hebat pada topping pai semasa ia menjadi karamel di dalam ketuhar. Pecan keseluruhan akan memberikan pai anda rupa siap yang terbaik, namun anda boleh menggunakan pecan yang dicincang kasar sebaliknya jika itu yang ada di tangan anda.

Jumlah kacang dalam pai ini sangat banyak dan, walaupun ia kebanyakannya terapung ke permukaan semasa pai berada di dalam ketuhar, anda akan mendapati kacang ganjil terperangkap dalam inti untuk kejutan mengejut apabila anda menghidang. Bukan kejutan yang buruk jika anda suka pencuci mulut yang berkaca-kaca!

Pai itu berkrim, rangup, manis dan pedas. Anda boleh merasai oren, vanila dan pecan dalam setiap gigitan dan ia sangat baik sehingga anda mungkin tidak mahu kembali kepada pai pecan tradisional! Pai ini paling baik dihidangkan dalam keadaan sejuk sedikit dan ia boleh dibuat sehari lebih awal daripada anda bercadang untuk menghidangkannya. Gunakan pisau bergerigi untuk memotong pai sebelum dihidangkan untuk mendapatkan kepingan yang kemas.

Pai Catur Pecan Oren
1 3/4 cawan gula
4 biji telur besar
1 biji kuning telur besar
2 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu kecil garam
2 sudu kecil ekstrak vanila
1 sudu besar kulit oren
3 sudu besar mentega, cair dan sejukkan
2/3 cawan susu (apa-apa jenis)
1 1/2 cawan pecan panggang keseluruhan atau cincang kasar (pref. bakar dan masin)
kerak pai 9 inci yang telah dibakar

Panaskan ketuhar hingga 350F.
Dalam mangkuk besar, pukul bersama gula, telur, kuning telur, tepung jagung, garam, ekstrak vanila dan kulit oren. Pukul mentega cair, diikuti dengan susu, sehingga bahan sebati. Kacau dalam pecan. Tuangkan inti ke dalam kerak pai 9 inci yang telah dibakar.
Bakar selama 45-50 minit, sehingga pai ditetapkan dan bergoyang hanya sedikit apabila kuali diketuk. Benarkan pai sejuk ke suhu bilik. Pai boleh dihidangkan pada suhu bilik atau disejukkan sebelum dihidangkan.

Hidangan 8-10.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *