Pai Epal Maple {Double Crust & Deep Dish}

Arahan Langkah Demi Langkah Untuk Resipi Pai Ini

Langkah 1: Buat Kerak

Tepung pastri gandum penuh, tepung serba guna, gula maple dan garam dalam pemproses makanan. Masukkan mentega, dan proses sehingga mentega dipotong dan adunan menyerupai tepung kasar. Jika anda tidak mempunyai pemproses makanan atau anda ingin melakukan ini dengan tangan, gunakan pengisar pastri, dua pisau, atau gunakan dengan cepat dengan tangan.

Buka penutup, tuangkan pada minyak dan nadi untuk menggabungkan. Buka penutup dan renjiskan pada ½ cawan air ais. Proses sehingga adunan sebati.

Jika adunan kelihatan kering atau tidak bersatu seperti bola, cuba picit segenggam serbuk itu bersama-sama. Jika ia masih tidak bersatu, tambah sehingga ¼ cawan lagi air ais. Bahagikan doh separuh dan bentukkan kepada dua cakera, bungkus dalam plastik dan sejukkan sehingga padat dan sejuk, sekurang-kurangnya 1 jam.

Langkah 2: Panaskan Ketuhar

Susun rak ketuhar di tengah-tengah ketuhar. Panaskan ketuhar hingga 350ºF. Lapik loyang dengan foil atau parchment.

Langkah 3: Buat Pengisian

Toskan epal Macintosh, epal pejal, sirap maple, jus lemon, tepung serba guna, tepung jagung, kayu manis, buah pala dan garam dalam mangkuk besar.

Langkah 4: Pasang Pai

Taburkan sedikit permukaan kerja dengan tepung. Canai satu cakera doh ke bulatan, kira-kira 14 inci. Pindahkan ke pinggan pai hidangan dalam 9 inci. Tekan doh perlahan-lahan ke sudut pinggan pai. Tambah inti epal pada kulit pai, susun supaya ia padat mungkin. Gulungkan cakera doh kedua kepada bulatan, kira-kira 12 inci. Letakkan di atas inti epal. Gulungkan tepi di bawah, dan kelimkan tepi untuk membuat tepi bergalur. Sapu kuning telur ke atas kerak. Taburkan dengan turbinado. Potong lima lubang wap sepanjang 1 inci di bahagian atas pai.

Langkah 5: Bakar Pai

Letakkan pai pada lembaran pembakar yang disediakan. Bakar pai sehingga keraknya berwarna perang keemasan dan isinya menggelegak keluar sedikit lubang, 60 hingga 80 minit. Biarkan sejuk di atas rak dawai sehingga suhu bilik sebelum dipotong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *