Panggilan untuk Melabur Kesan dalam Sistem Makanan Mampan di COP27 – vegconomist

Khamis lalu, Elysabeth Alfano, Ketua Pegawai Eksekutif VegTech™ Invest dan Perundingan Dikuasakan Lojimemberi sidang akhbar bertajuk Kesan Pelaburan untuk Sistem Makanan Mampan di sidang kemuncak COP27, bersama Raphael Podselver, Pengarah Hal Ehwal PBB untuk ProVeg International.

Penceramah jemputan ke Food4Climate Pavilion, Elysabeth menghadiri sidang kemuncak minggu kedua untuk membincangkan peranan kewangan dan pelaburan dalam membantu menyelesaikan beberapa isu paling mendesak di dunia.

“Syarikat awam dan pasaran, serta syarikat pemula usaha niaga dan pelabur, mesti meningkatkan tindakan dalam membangunkan sistem makanan yang lebih mampan, pelaburan dalam protein alternatif sedia ada dan baharu serta Inovasi Berasaskan Tumbuhan dan usaha segera ke arah ketelusan rantaian bekalan ,” kata Alfano.

Gambar: A

Kajian Boston Consulting Group (BCG) yang dijalankan bersama Blue Horizon menyatakan bahawa pelaburan dalam alternatif boleh menjadi 3 kali hingga 40 kali lebih berkesan dalam mengurangkan pelepasan gas rumah hijau daripada melabur dalam kemajuan ‘hijau’ lain seperti bahan binaan mampan dan pengangkutan.

Menangani Pertanian Haiwan Adalah Kritikal kepada Perubahan Iklim

Alfano menyertai pemimpin industri makanan lain yang berusaha untuk menyampaikan mesej kepada komuniti yang lebih besar bahawa kami tidak akan memberi kesan secukupnya kepada perubahan iklim dalam masa yang diperlukan melainkan kami menangani metana dan penebangan hutan yang disebabkan secara langsung oleh pertanian haiwan.

DAN

Menurut EPA, hampir satu pertiga daripada semua global pelepasan metana dan 37% daripada pelepasan metana AS datang daripada pertanian haiwan. Di samping itu, ia bertanggungjawab untuk 41% daripada penebangan hutan tropika dan kegunaan 42% air bersih dunia.

COP dahulu: membincangkan sistem bekalan makanan

The Food4Climate Pavilion telah dihoskan oleh A Well-Fed World, Compassion in World Farming, Food Tank, Four Paws, iPES Food dan ProVeg antarabangsa. Topik terdiri daripada Peladang dan Peralihan yang Adil, Inovasi dan Kepelbagaian Berasaskan Tumbuhan dan Protein, dan Kehilangan & Sistem Sisa Makanan dan Ketidakamanan Makanan, manakala Elysabeth membincangkan peranan pelaburan swasta dan awam dalam penciptaan yang cekap, bebas kekejaman, dan sistem bekalan makanan yang mampan.

Kumpulan penunjuk perasaan di jalan raya, anak muda berjuang untuk perubahan iklim - Pemanasan global dan konsep alam sekitar - Fokus pada sepanduk
©DisobeyArt

Tahun ini menandakan persidangan iklim PBB yang pertama untuk menangani peranan sistem makanan kita dalam perubahan iklim dan ketidakamanan makanan. Walau bagaimanapun, terdapat perbincangan yang minimum dengan hanya empat astaka yang terdiri daripada ratusan yang didedikasikan untuk subjek itu. Majoriti astaka tidak menangani sistem makanan atau peranan pertanian haiwan dalam perubahan iklim. Dari segi makanan yang terdapat pada acara itu, terdapat beberapa pilihan vegan yang ditawarkan di lokasi, tetapi kebanyakannya, setiap hidangan membawa pilihan intensif karbon iaitu daging lembu, ayam dan ikan.

Menawarkan sedikit harapan, dilaporkan oleh Food Tank bahawa “lebih daripada 150 negara kini telah menandatangani pakatan global untuk mengurangkan pelepasan metana-50 lebih daripada semasa AS dan EU melancarkan Ikrar Metana Global semasa perbincangan iklim Glasgow tahun lepas. ” Tumpuan untuk mengurangkan metana sepatutnya, walaupun tidak dijamin, mewakili pengurangan dalam pertanian haiwan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *