Pangkalan Data Baharu ‘Kapasitor’ Membantu Syarikat Mencari Kemudahan Penapaian Mikrob – vegconomist

Sinonim Bioteknologi telah bergabung tenaga dengan GFI, Blue Horizon dan Inisiatif Inovasi Bahan untuk melancarkan pangkalan data baharu yang dipanggil Kapasitor.

Sumber percuma itu menyenaraikan kemudahan penapaian mikrob secara menyeluruh di seluruh dunia, membantu syarikat biologi sintetik mencari kapasiti. Pengguna boleh mencari menggunakan kriteria seperti lokasi, skala, bioproses dan bahan suapan, atau melihat kemudahan pada peta interaktif.

Kapasitor menyasarkan apa yang telah digambarkan sebagai kesesakan dalam biopembuatan — dianggarkan bahawa kapasiti seribu kali ganda diperlukan untuk memenuhi permintaan masa hadapan. Di samping membangunkan pangkalan data, Synonym sedang berusaha untuk menangani punca itu dengan membina infrastruktur baharu di AS.

Pangkalan data kapasitor
© Bio Sinonim

Meningkatkan kapasiti penapaian

Di tempat lain di dunia, syarikat lain juga cuba menyelesaikan masalah kapasiti penapaian terhad. Salah satunya ialah ScaleUp Bio Singapura, yang baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan membuka dua kemudahan khusus baharu. The Cultivated B. Jerman juga bersedia untuk membuka kemudahan Kanada untuk pemula penanaman dan penapaian.

“Kami memerlukan berpuluh-puluh kemudahan berskala komersil untuk menghasilkan produk bio dalam kuantiti yang akan membolehkan mereka mencapai pariti kos dengan produk warisan, keluaran haiwan dan berasaskan petroleum,” kata Synonym. “Kami berharap Capacitor akan meningkatkan kesedaran mengenai kekurangan kapasiti dalam biopembuatan dan memangkinkan peningkatan minat pelabur, kerajaan dan pengguna dalam menutup jurang infrastruktur ini.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *