Pariti Harga sebagai Pemacu Jualan Berasaskan Tumbuhan – vegconomist

ProVeg International baru-baru ini menerbitkan sebuah artikel mengenai webinar Novembernya yang meneroka menggunakan pariti harga sebagai pemacu jualan berasaskan tumbuhan.

Sepanjang artikel dan webinar, panel pakar yang terdiri daripada profesional berasaskan tumbuhan memberikan pandangan tentang mencapai pariti harga dalam sektor berasaskan tumbuhan, serta nasihat tentang cabaran yang dihadapi oleh usaha untuk melakukannya. Panel itu terdiri daripada Rob Reams, Naib Presiden untuk Eat Planted; Phillip Marek, Pengurus Produk Global Bahan Berasaskan Tumbuhan di Döhler; dan Piotr Lubiewa-Wielezynski, Pengarah Pembangunan Jualan di Carrefour Poland.

Perkara utama perbincangan adalah, tidak dapat dielakkan, rantaian bekalan berasaskan tumbuhan, yang, berbanding dengan perniagaan daging dan tenusu yang sudah mapan, masih muda dan tidak kukuh untuk setiap kategori. Jadi, apakah yang disarankan oleh ahli panel untuk mengurangkan kos?

Rak pasar raya dengan susu alt ihsan ProVeg
Imej ihsan ProVeg

“Dari sudut pandangan pengeluar dan jenama,” Reams mencadangkan, “Saya menasihatkan inovasi – berinovasi dan berhati-hati dengan keuntungan anda. Jangan lakukan apa-apa yang akan membunuh keuntungan anda, kerana kita semua perlu bertahan dan berkembang, jadi seimbangkan. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah berinovasi dan bijak dalam perundingan.”

Kepentingan inovasi

Inovasi adalah penting merentasi keseluruhan kitaran hayat produk – pada setiap peringkat proses pembuatan dan dalam penjenamaan dan peruncitan. “Bijak dan sentiasa merancang untuk menambah baik di semua peringkat organisasi anda. Bagaimanakah anda boleh menjadi lebih bijak dalam mengurangkan rantaian bekalan anda dan mengurangkan kos? Bagaimanakah anda boleh menjadi lebih inovatif dengan melihat saiz pek atau beralih daripada sejuk kepada beku atau sebaliknya? Lihat perkara dalam erti kata yang lebih luas dan lihat perkara yang boleh anda kawal sebagai perniagaan.”

pasaraya dengan produk PB
Imej ihsan Beyond Animal

Marek mencadangkan mempunyai rancangan perniagaan jangka panjang. “Pertimbangkan kesan skala pada operasi anda dan masukkannya ke dalam P&I anda [planning and investment]. Juga, usahakan pakatan strategik – sama ada secara menegak atau mendatar. Dan akhir sekali, yakin dengan produk anda; jangan jual mengikut harga, jual dengan faedah anda yang lain.”

Bagi Lubiewa-Wielezynski, memilih pengeluar tempatan adalah cara untuk membantu keseluruhan proses inovasi. Beliau percaya ia juga akan memberi lebih banyak tekanan kepada syarikat yang lebih besar di seluruh dunia untuk memahami bahawa revolusi berasaskan tumbuhan sedang berlaku sekarang – atau mungkin ia pada masa lalu kerana ia telah pun berlaku. “Kita perlu melihat lebih jauh ke masa depan,” jelasnya.


Jika anda mahukan lebih banyak pandangan dan nasihat tentang topik mencapai pariti harga, klik di sini untuk membaca artikel penuh ProVeg International. Jika anda ingin bekerja dengan ProVeg, anda boleh menghantar e-mel kepada mereka di [email protected].

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *