Peach Sorbet tanpa Pembuat Ais Krim

Mudah sorbet pic tanpa pembuat aiskrim! Hidangkan lembut sedia untuk dimakan dalam 5 minit dengan pic beku, atau gunakan pic segar dan bekukan untuk kemudian. Pencuci mulut sejuk beku yang menyegarkan.

Peach Sorbet dibuat dengan pic beku, gula dan jus lemon, dicedok ke dalam hidangan.

Sorbet pic buatan sendiri

Apabila musim panas melanda, pencuci mulut sejuk beku adalah satu kemestian, dan resipi sorbet pic ini mudah dibuat di rumah.

Tidak perlu pembuat aiskrimselagi anda mempunyai a pemproses makanan atau pengisaranda boleh menyiapkannya dalam masa yang singkat. Bahagian yang paling sukar ialah menunggu ia membeku — melainkan anda menggunakan pic sejuk beku, dan tidak kisah dengan tekstur hidangan yang lembut.

Sorbet vs. Sherbet

Resipi sorbet pic ini mungkin membuatkan anda tertanya-tanya, “Adakah terdapat perbezaan antara sorbet dan sherbet?” Jawapannya ialah ya.

Perbezaan antara kedua-dua jenis pencuci mulut beku ini ialah kekurangan, atau penambahan, tenusu. Sorbet tidak mengandungi tenusu sama sekali, manakala sherbet mengandungi sedikit krim atau susu untuk memberikan tekstur yang lebih kaya dan berkrim.

Adakah sorbet hanya buah?

Walaupun sorbet bebas tenusu, ia adalah lebih dari sekadar buahdan sesetengah sorbet tidak menggunakan buah sama sekali.

Sorbet juga dikenali sebagai “ais air”, kerana ia diperbuat daripada air manis gula dengan perasa. Jus buah atau buah adalah perasa yang biasa digunakan dalam sorbet.

Penambahan buah inilah yang memungkinkan untuk membuat sorbet ini tanpa pembuat aiskrim. Sudah tentu anda masih boleh menggunakannya jika anda mahu.

Sorbet pic segera dibuat dengan pic beku.

bahan-bahan

Bahan berlabel untuk sorbet pic.

Untuk membuat sorbet pic anda perlu:

 • Pic Segar atau Sejuk Beku – Saya menggunakan pic beku untuk mempercepatkan proses, yang juga bagus apabila pic di luar musim. Anda boleh menggunakan pic yang dihiris segar dengan atau tanpa kulit, asalkan anda mempunyai pengisar/pemproses makanan tugas berat.
 • Gula pasir – Jumlah gula membuat perbezaan dalam cara sorbet membeku. Cuba dan dapatkan nisbah 4:1 buah kepada gula mengikut berat. Jika anda mempunyai terlalu sedikit gula ia akan menjadi berais dan sukar untuk dicedok. Terlalu banyak gula dan ia tidak akan membeku sepenuhnya. The sains kepada sorbet boleh menjadi rumit. Selain itu, apabila makanan membeku, mereka berasa kurang manis, jadi ingatlah itu. Ia mungkin kelihatan seperti banyak gula, tetapi perlu untuk mendapatkan konsistensi yang betul.
 • Jus lemon – Meningkatkan rasa buah dan mengimbangi kemanisan.
 • *Air suam – Jika menggunakan pic beku. (Tidak dalam gambar.) FYI: Ini akan menjadikan sorbet sedikit berais selepas dibekukan sepenuhnya, jadi ia lebih baik dimakan sejurus selepas diadun. (Tekstur hidangan lembut.)

Cara Membuat Peach Sorbet tanpa Pembuat Ais Krim

Kolaj imej langkah-langkah membuat sorbet pic.
 1. Letakkan hirisan pic beku, gula dan jus lemon dalam pemproses makanan atau pengisar.
 2. Proses sehingga ia dicincang dengan baik. Hentikan mesin dan kikis bahagian tepi.
 3. Masukkan air suam. Proses sehingga licin, mengikis bahagian tepi mengikut keperluan.
 4. Makan segera untuk tekstur hidangan lembut, atau taburkan sorbet pic ke dalam hidangan cetek yang selamat dalam peti sejuktekan bungkus plastik atau kertas kulit ke atas, dan beku selama 3-4 jamatau sehingga kukuh.

Berapa lama sorbet tahan?

Anda boleh menyimpan sorbet pic ini dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk untuk sehingga 2-3 bulan.

Peach Sorbet tanpa pembuat ais krim, dibekukan dalam kuali roti.

Bolehkah saya membuat sorbet pic dengan pic dalam tin?

Saya telah membuat sorbet pic strawberi dengan pic dalam tin. Jadi ya, ia berfungsi, tetapi teksturnya akan jauh lebih baik dengan pic segar yang belum dimasak.

Sorbet saya beku, apa yang saya buat?

Ini akan berlaku jika anda tidak menambah gula yang mencukupi atau peti sejuk beku anda sangat sejuk.

Cuma biarkan sorbet berada di atas kaunter dapur anda selama 5-10 minit untuk biarkan ia cair sedikit sebelum dicedok keluar. Anda juga boleh jalankan sudu ais krim anda di bawah air panas untuk membantu melembutkan sorbet semasa anda menyenduk.

Tiga bahan sorbet pic dicedok ke dalam hidangan individu.

Lagi Pencuci Mulut Beku

Lihat pencuci mulut beku lain ini untuk memastikan anda sejuk pada musim panas ini.

Jika Anda Membuat Resipi Ini, Sila Nilai dan Semak di Komen Di Bawah. TERIMA KASIH!

bahan-bahan

 • 16 oz pic beku (kira-kira 4 cawan)

 • 1/2 cawan gula pasir (berat 4 oz)

 • 1 1/2 sudu teh jus lemon

 • 1/4 cawan air suam*

Arahan

 1. Letakkan hirisan pic beku, gula dan jus lemon dalam pemproses makanan atau pengisar. Proses sehingga ia dicincang dengan baik. Hentikan mesin dan kikis bahagian tepi.
 2. Masukkan air suam. Proses sehingga licin, mengikis bahagian tepi mengikut keperluan.
 3. Makan segera untuk tekstur yang lembut, atau taburkan sorbet pic ke dalam hidangan cetek yang selamat dalam peti sejuk, tekan bungkus plastik atau kertas kulit ke atas, dan bekukan selama 3-4 jam, atau sehingga padat.

Nota

 • PEACHE SEGAR – Anda boleh mengupas pic atau membiarkan kulitnya menyala jika anda mempunyai pemproses/pengisar makanan tugas berat. Anda boleh membekukan hirisan pic di atas dulang dengan kertas parchment terlebih dahulu, atau gaulkannya seperti sedia ada.
 • *Tinggalkan air jika menggunakan pic segar (bukan beku). FYI: Menambah air akan menjadikan sorbet lebih berais selepas membeku sepenuhnya. Sebaik-baiknya makan sorbet hanya selepas sebati, jika menggunakan pic dan air beku.
 • Menggunakan pic segar mungkin mengambil masa sehingga 6-7 jam untuk membeku sepenuhnya.
 • Anda boleh tuangkan campuran pic yang telah dimurnikan ke dalam pembuat ais krim untuk dikisar, jika mahu.
 • Simpan sorbet pic dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 2-3 bulan.

Produk yang Disyorkan

Sebagai Associate Amazon dan ahli program gabungan lain, saya memperoleh pendapatan daripada pembelian yang layak.

Maklumat nutrisi:

Hasil: 4

Saiz Hidangan: 1

Jumlah per hidangan:

Kalori: 141Jumlah lemak: 0gLemak tepu: 0gLemak Trans: 0gLemak Tak Tepu: 0gKolesterol: 0 mgnatrium: 1mgKarbohidrat: 36gSerat: 2ggula: 34gProtein: 1g

Data ini telah disediakan dan dikira oleh Nutritionix, dan merupakan anggaran sahaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *