Pearlita Mengadakan Rasa Pertama Tiram Berasaskan Tumbuhan di Berkeley, CA

Permulaan makanan laut Alt Pearlita mengumumkan syarikat itu baru-baru ini mengadakan rasa pertama tiram berasaskan tumbuhan. Berlangsung pada 8 November di Bay Area, acara merasai adalah sebahagian daripada usaha mengumpul dana untuk Pearlita, yang merancang untuk melancarkan tiram alternatif pertamanya ke dalam restoran dan runcit pada 2023.

“Ini adalah peristiwa penting bagi syarikat semuda ini”

Kegemaran tiram

Pearlita mengadakan acara merasai di ibu pejabat Wild Earth berhampiran San Francisco, di mana tetamu ditawarkan menu penuh yang mempamerkan tiram dalam sandwic po’ boy goreng, ceviche tiram vegan mentah dan tiram mentah pada separuh kulit. Walaupun syarikat itu memanfaatkan kedua-dua teknologi berasaskan tumbuhan dan ditanam untuk membangunkan produk itu, Pearlita berkata ia mula-mula mengeluarkan prototaip berasaskan tumbuhan sementara ia berfungsi pada penskalaan talian selnya.

Prototaip berasaskan tumbuhan dibuat daripada asas proprietari cendawan dan rumpai laut, bersama-sama dengan koktel perisa yang dikatakan syarikat memberikan “rasa laut yang halus dan asli.”

Sandwich Tiram Goreng Vegan
©Pearlita

Para hadirin mengulas bahawa tiram mempunyai “tekstur yang sama” seperti tiram sebenar dan bahawa ia “rasanya hebat” dan “sedap”, malah ada yang menganggapnya sebagai “kualiti restoran.”

“Terdapat banyak keghairahan dan keterujaan daripada para hadirin,” kata Kassy Hickey, Ketua Sains di Pearlita. “Ini adalah peristiwa penting bagi syarikat semuda ini.”

Memperbaiki makanan laut

Tiram konvensional diketahui membawa risiko penyakit bawaan makanan dan kini diancam oleh penuaian berlebihan dan pencemaran. Pada awal 2022, Pearlita membuka yang pertama makmal penyelidikan berhampiran Taman Segitiga yang terkenal di North Carolina untuk menumpukan pada penanaman daging berharga tiram menggunakan pertanian selular dan teknik berasaskan tumbuhan.

Disokong oleh CULT Foods, Big Idea Ventures dan Sustainable Food Ventures, rancangan masa depan Pearlita juga termasuk sotong alternatif dan kerang.

Nikita M. dan Kassy
©Pearlita

Lebih banyak akan datang

“Kami sangat teruja mendapat maklum balas positif mengenai produk kami dan kami tidak sabar untuk terus menarik minat orang ramai dengan pelbagai alternatif tiram & makanan laut kami yang lazat,” kongsi Nikita Michelsen, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Pearlita. “Kami baru sahaja merasai di Raleigh untuk menguji vegan California roll kami yang merupakan satu kejayaan besar, dan pada masa ini sedang menyempurnakan sup kerang vegan yang kami tidak sabar untuk menjamah orang ramai.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *