Pemegang Kepentingan APAC terkemuka Mewujudkan Terminologi Pilihan untuk Produk Ditanam – vegconomist

GFI APAC dan juga Persatuan APAC untuk Pertanian Selular telah menyertai lebih 30 pemegang kepentingan industri terkemuka dalam mencapai kata sepakat mengenai terminologi pilihan untuk produk yang ditanam.

Sehingga kini, banyak istilah telah digunakan, termasuk “berbudaya”, “berkembang di makmal”, dan “berasaskan sel”. Tetapi kini, organisasi telah mengumumkan memorandum persefahaman yang menetapkan “dipupuk” sebagai deskriptor pilihan.

“MOU ini mewujudkan preseden serantau yang boleh ditiru di pasaran lain di seluruh dunia”

Perjanjian itu dibuat semasa panel mengenai “memasukkan pengguna”, yang berlangsung di Minggu Pertanian Makanan Antarabangsa Singapura. Ia telah ditandatangani oleh hampir setiap syarikat permulaan makanan yang ditanam di rantau Asia-Pasifik, bersama-sama dengan kumpulan serantau seperti Persatuan Pertanian Selular Jepun dan syarikat multinasional utama Cargill dan Thai Union.

Ladu
Ladu “udang” yang diusahakan oleh Shiok Meats. © Daging Shiok

Penjajaran sektor

GFI sebelum ini telah menerbitkan penyelidikan pengguna yang menunjukkan bahawa daripada semua istilah yang digunakan, “diusahakan” mempunyai penerimaan yang paling meluas. Tambahan pula, istilah ini boleh diterjemahkan dengan mudah ke dalam bahasa lain.

Berikutan laporan itu, terdapat perubahan ketara dalam istilah yang digunakan oleh syarikat, dengan perkadaran yang lebih suka “diusahakan” meningkat daripada 37% kepada 75%. Walaupun perjanjian meluas ini, MOU itu adalah yang pertama seumpamanya di mana-mana di dunia.

“Penyesuaian tatanama dan peraturan adalah penting untuk kejayaan jangka panjang industri makanan yang ditanam dan MOU ini mewujudkan preseden serantau yang boleh ditiru di pasaran lain di seluruh dunia,” kata Presiden Persatuan Pertanian Selular APAC Dr. Sandhya Sriram dan Program Pengurus Peter Yu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *